Kockázatosabb volt az átlagnál, de nem volt benne titkosszolgálat

2015. április 30. 10:46

A Szeretetszolgálatban nem csak jó szándékú amatőrök dolgoznak, akkor nem lehetne hatékony munkát végezni. Ettől még nem leszünk sem titkosszolgálat, sem katonai kommandó. Interjú.

2015. április 30. 10:46
Lukács Csaba
Átlátszó Erdély
Meg sem fordult a fejetekben, hogy bevonjátok a magyar – feltehetően ilyen helyzetek kezelésére is kiképzett – szerveket?

A Szeretetszolgálat civil szervezet. Amennyiben felkérés érkezik az állam részéről egy ilyen akcióra, nyilván elgondolkodunk rajta. Ebben az esetben a magunk részéről nem kezdeményeztünk ilyesféle együttműködést.

A szeretetszolgálat közleményében olyan dolgokat olvasni, mint a bolíviai megfigyelés kijátszása, óvatos kommunikáció, »menekítő csapat«, kisforgalmú határellenőrzési pont kiválasztása. Ez azért egy civil szervezet által szervezett mentésnél nagyobb horderejű akciónak tűnik egy olyan laikus számára, mint én vagyok.

Egy laikus nem szokott Észak-Koreába járni, nem nyújt orvosi ellátást háborús övezetekben, nem küld mentőcsapatot Nepálba a földrengéshez. A Szeretetszolgálatban nem csak jó szándékú amatőrök dolgoznak, akkor nem lehetne hatékony munkát végezni.
Van például olyan munkatársunk, aki korábban – hivatásos katonaként – részt vett nemzetközi békefenntartó missziókban, és szakkönyvet is írt a túlélésről. Ettől még nem leszünk sem titkosszolgálat, sem katonai kommandó. Szerintem teljesen természetes igény, hogy megpróbáljuk minimalizálni a kockázatokat, mert nem akarjuk, hogy baj érje a munkatársainkat.

Ám ha nem vállalunk bizonyos kockázatokat, akkor nem tudunk dolgozni: nekünk is lett volna számtalan logikus magyarázatunk arra, hogy miért ne hozzuk haza Tóásó Elődöt, de ha így gondolkodnánk, akkor »szakértőként« mondanánk okosakat jól fűtött, biztonságos stúdiókban. Mi inkább dolgozni szeretünk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2015. május 01. 01:34
A magyar titkosszolgalat annal impotensebb, mintsem egy ilyen dologban reszt vegyen. Es az allam se tett tobbet, csak adott egy utlevelet. Slussz.
csuka
2015. április 30. 11:13
A CIA is egy szeretetszolgálat ...
Antigoné
2015. április 30. 11:08
Most mindenütt megy az összeesküvés-elmélet a neten, hogy a titkosszolgálat segítette őket. Ha igen, az sem lett volna baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!