A Párbeszéd Magyarországért alapjövedelem javaslatáról

2015. április 02. 16:00

Az alapjövedelem erkölcsileg megalapozott, politikailag indokolt és gazdaságilag – még Magyarországon is – kivitelezhető.

2015. április 02. 16:00
Braun Róbert
Dinamó blog

„Új, jólléti fordulatra van szükség Magyarországon. Azok az álmok, melyek a nyugat-európai mintájú jóléti államhoz kötődtek, legkésőbb az uniós csatlakozást követő két-három évvel szertefoszlottak. Vele foszlott semmivé a magyar baloldal ajánlata Magyarországnak. Vannak, akik ezt még mindig nem hiszik el és csinálnák tovább ugyanazt, csak jobban. Remek. Ha jobban csinálják, még nagyobb lesz az egyenlőtlenség, a reménytelenség és a szélsőjobb iránti vágyakozás.

A Párbeszéd Magyországért/Megújuló Magyarországért Alapítvány javaslata az alapjövedelem bevezetésére kiemelkedően fontos mozzanat a jólléti fordulat felé vezető úton. Először fordul elő, hogy egy parlamenti párt megérti, hogy az új jólléti fordulat – és ezzel a nyugatos Magyarország – nem felülről lefelé, hanem alulról felfelé építendő. Ideje elvetni a rendszerváltás meritokratikus leszivárgás elméletét, mely a »perverz újraelosztást« támogatja. Ezzel a PM – immár hivatalosan – megcsinálta a magyar baloldal Bad Godesbergjét. Az alapjövedelem ideológiailag feladja a(z) – európai perifériaországokban mindenképpen – fenntarthatatlan liberális gazdasági meritokrácia eszményt, és helyére a posztindusztriális kapitalizmus értékeit megtartó, jólléti-kapitalista igazságosság eszményt helyez. Ez hatalmas dolog, ehhez képest a javaslat  esetleges hibái: apróságok.

Az alapjövedelem fontosságáról több helyen írtam már (itt és itt), az összes támogató érvet nem érdemes ehelyt megismételni. Röviden: az alapjövedelem erkölcsileg megalapozott (lsd. Van Parijs: Real Freedom for All, What (If Anything) Can Justify Capitalism), politikailag indokolt (lsd. Stiglitz: The Price of Inequality) és gazdaságilag – még Magyarországon is kivitelezhető (lsd. a LÉT munkacsoport anyaga).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. április 05. 01:23
tisztában van -e vele valaki, hogy az az oldal amelyik most ezt a témát a háttérből erőlteti. erősen felelős azért hogy a 89-es rendszerváltás után max 5-6 évvel óvatos becslések szerint is 3.5 millió munkahely vált az erőszakos privatizációk áldozatává csak hogy Magyarország meg tudjon feleni a libsi bibsi demokratikus normáknak.. kivéreztették a könnyű és nehézipart. az építőipart csak azért ne hogy legyen aki lebontja a gyárakat és felépíti a plázákat és irodaházakat A mezőgazdaságot ezen belül is az állat tenyésztést..elsősorban a disznók szúrtak a szemüket és ebben az időben szoktattak rá bennünket a pulykákra kivéreztették eladták és felszámolták az élelmiszer ipar nagyobbik részét.. Győrben gyakorlatilag mindent privatizáltak azaz bezártak évente ..több 15-20 ezer ember egyik napról a másikra vesztette el az állását. 95-re a gyárakat bezárták Másnap elkezdték lebontani őket hogy a területüket eladják irodaházaknak vagy lakóparkoknak. a teljesség igénye nélkül a következő munkahelyek szüntek meg: Gardénia függöny gyár Olajgyár növényolaj Kekszgyár (Albertkeksz és Pilótakeksz Negró, háztartásikeksz) Elzett (zárak lakatok) GYÁÉV házgyár (Győri panelm Gazdagrét) RÁBA (kamion és vagon gyártás) TEXTILGYÁR (ing köppeny zsebkendő ágynemű) MEZŐGÉP (mezőgazdasági gépek) LENSZÖVŐ textilanyagok Graboplast (PVC műpadló Tapéta és Textil tapéta) Richards (konyharuha és ruhák) Budalakk (festék gyár) Kenyérgyár Cardó Butorgyár Húsgyár Baromfifeldolgozó Konzervgyár Mirelit árugyár Hungarocamion győri kirendeltsége rengeteg raktár rengetegen dolgoztak a szállításban vasút VOLÁN TEFU ÉPFU a munkásokat kiszolgáló szolgáltatók fodrászok boltosok orvosok stb Győrbe a gyárakba és üzemekbe munkahelyekre naponta minimum 50 ezer ember járt be vidékről dolgozni a legtöbb esetben három műszakban folyt a munka. Győrben mindenkinek volt munkája sőt folyamatosan toborozniuk kellett egy időben lengyelek, vietnámiak és kíniak is dolgoztak de laktak chileiek kubaiak arabok és mindenféle náció menekültjei is. szóval azoknak a fattyai akik ezt csinálták Magyarországgal a liberális demokrácia nevében jobb ha elkussolnak ameddig valaki szájon nem veri őket.. Soha többet Baloldali libsi bibsi kormányt Magyarországon!
hajjaj
2015. április 03. 17:04
:) " inkább Christian Felber jut eszembe aki valóban kompetens ez ügyben."... mi lenne a hozzátennéd " a Te világodban " Tudni is tudod,hogy ki hol él,milyen társadalmi,anyagi körülmények között? ( upppps,nem hagyom magmat provokálni: ünnep van ) Még az előző "demokráciában" a cigány be akart lépni az MSZMP-be. A párttitkár felvételiztette: - Te Gazsi! Ismered Lenin elvtársat? - Nem én. - mondja a cigány. - És Marx elvtársat? - Azt se. - És Engels elvtársat? - Őt meg végképp nem. - Hát, Gazsi így sajnos nem tudunk felvenni. - Na de instállom maga ismeri Zsigát, a prímást? - Nem én. - mondja a párttitkár. - És a Jocót a cimbalmost? - Azt sem ismerem. - És a Ferkót a nagybőgőst? - Azt sem. - mondja a titkár. - Na látja! - mondja a cigány. - Maga ismeri a maga bandáját, én meg az én bandámat. Nem veszed észre,hogy mennyire szánalmas vagy?
kérdés
2015. április 03. 16:17
Érdekes volna összegezni az élettapasztalatokat is. Ki nem került még olyan helyzetbe, hogy szívesen 'adakozott' rászorulóknak? Aztán pedig elképedt, amikor megtudta, mire 'használták' szíves adományát? Furcsa az a fölnőtt ember, aki nem számol a természetes következményekkel. Általánosíthatom sajnos azt a következményt, ami az emberi természet sajátja: arra költi mindenki az ingyen jövő pénzt, amire legjobban vágyik. El kell, hogy áruljam, volt amikor sportszerűen is gyakoroltam az adakozást, épp, hogy megtapasztaljam kellőképpen a visszariasztó hatását. A legkirívóbb eseteim voltak: - diplomás rohant a plázába a legújabb divatszerkóért, - középfokú végzettségű (két kiskorú gyermekkel, beteg házastárssal) hajat festetett rögvest, - népi viseletes annyi tévét vett, ahány szobája volt, s nájlonra cserélte le a slingelt függönyeit, - dupladiplomás itthon lecserélte parádi kristálypohárkészletét a legújabb Migros-hatszögletű tucatárúra, ami csak kint olcsó, - láttam műkörömépíttetést, tetoválást ingyenjövedelemből, - tapasztaltam egyszeri hóttrészegreberúgást, - tanúja lehettem külföldi gyorshajtásnak és eszetlen bevásárlásoknak, - valamint tapasztaltam, hogy az ingyenbevétel hajlamosítja az embereket az irrealitásra, úgymint kapásból adósság felvállalására. Ez utóbbi a legkeményebb hatás. Furcsállom, hogy egy alapjövedelem-támogató sem szentel egy mondatot sem arra, hogy a kialakult pénzbeosztási és kiadási/vásárlási szokások megváltozását legalább nagyjából prognosztizálja. Pedig hivatkoznak doszt a gazdaságra, de annak működését mégsem realizálják a jelek szerint.
hátakkor
2015. április 03. 09:01
"„Új, jólléti fordulatra van szükség Magyarországon. Azok az álmok, melyek a nyugat-európai mintájú jóléti államhoz kötődtek, legkésőbb az uniós csatlakozást követő két-három évvel szertefoszlottak. Vele foszlott semmivé a magyar baloldal ajánlata Magyarországnak." További jó álmodozást kívánunk a braunoknak, karácsonyoknak! Minket hagyjanak ki a magyar balodal ajánlataiból, meg fordulataiból! Nem fér bele az állandó semmivé foszlás. Ők foszlottak semmivé, most megint megy a görcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!