Megérdemelte volna az NDK-t

2015. április 17. 09:24

A nyugati baloldal, benne Grass nagyon is megérdemelte volna a maga számára az NDK-t; azt a sorsot és azt a morális megsemmisülést, melynek iskolapéldája azóta is Bertold Brecht maradt.

2015. április 17. 09:24
Ara-Kovács Attila
Magyar Narancs

„Nem vitás, Grass nagy író volt. Azok a tévedések pedig, melyek végigkísérték életét többnyire a 20. századi baloldalának bűnei. A baloldal például elhitetni igyekezett önmagával, hogy lehet a keleti szocializmusban szemernyi emberiesség, hogy a kelet-német realitás egyenrangú a nyugatival. Ez a baloldali populizmus harsogta a német egyesítés után: ha a Stasi iratok nyilvánosságra kerülnek, akkor történjék ugyanez a nyugati titkosszolgálatok anyagaival is.

Nyugat-Németországot (NSZK) Kelet-Németországgal (NDK) szemben nem a történelmi sikeresség, a túlélés igazolta, hanem az, hogy folyamatosan korrigálni tudta önmagát. A nyugati rezsim a régi bűnösökkel kötött számtalan kompromisszum révén teremtett új, valódi demokráciát, míg a keleti a demokrácia és egyenlőség, az újrakezdés ígérete dacára tette az új generációkat is olyanná, mint a régi bűnösök. E téren Grassban az NDK, a maga saját szempontjából joggal láthatott »hasznos idiótát«, nyugatról nézve viszont csak egy nagyon gyenge ember maradt, aki nem elégedett meg azzal, hogy a maga erőteljes prózájával alakítsa a valóságot, szeretett volna politikailag is elütni attól a közegtől, mely nem csak tévesnek, de egyenesen bűnösnek bizonyult demagógiáját messzemenően tolerálta.

A nyugati baloldal, benne Grass nagyon is megérdemelte volna a maga számára az NDK-t; azt a sorsot és azt a morális megsemmisülést, melynek iskolapéldája azóta is Bertold Brecht maradt.

Nagyon dühös vagyok a 20. századra. Béke poraira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. április 17. 19:22
"A nyugati baloldal, benne Grass nagyon is megérdemelte volna a maga számára az NDK-t; azt a sorsot és azt a morális megsemmisülést, melynek iskolapéldája azóta is Bertold Brecht maradt." Ezzel szemben az egészséges gondolkodás azt mondja: "A nyugati baloldal, benne Grass nagyon is megérdemelte volna a maga számára... A TABUSÍTÁSMENTES MEGSZÓLALÁS, A TABUMENTES VÉLEMÉNYALKOTÁS SZABADSÁGÁT. Ez az, ami viszont az ara-kovácsos patkánymentalitással áll gyökeresen szemben...
kjkj945
2015. április 17. 18:50
http://zsidok.network.hu/blog/zsido-kozosseg-hirei/a-nepszava-gunter-grass-verserol A kérdéses vers: Ezt már ki kellett mondanom... Miért hallgatok, miért hallgatom agyon, ami nyilván látszik és amit terepasztolon már annyit gyakoroltak, és aminek a végén még a túlélők is csak lábjegyzetek lesznek. Az első csapás vélt jogáról beszélek, mely a nagyszájú vezére által leigázott és szervezett ujjongásokkal etetett iráni nép kiirtását jelenthetné, csak mert e vezér esetleg képes arra, hogy atombombát állíttasson elő. És mégis miért fogom be a számat, amikor azt a másik országot kell néven neveznem, melyben évek óta – ugyan mélyen eltitkolva – egy egyre növekvő nukleáris támadóképesség áll készen, amit senki más fel nem ügyel, mert ott vizsgálódást végezni nem lehet? Eme tényhelyzet általános elhallgatását, amihez én is igazodni szoktam, nagy, terhes hazugságnak látom és olyan kényszernek, amit ha sért valaki, rögtön elmarasztalást kaphat; láttuk már, hogyan sütnek emberekre „antiszemita” bélyeget. Most már azonban, amikor hazámnak - melyre eredendő, egyedüli bűne miatt sorra rájár a rúd, a melynek mindent újra meg újra felrónak, szinte megszokásból meg persze pénzre hajtva, hisz szinte magától kipattan a „jóvátétel” szava - egy további tengeralattjárót kell Izraelnek juttatni, olyat, mely arra készült, hogy mindentírtó robbanófejeket juttasson oda, ahol vélik, talán, egyetlen atombomba létét, s úgy vélik, hogy félelemből azt biztosra veszik, kimondom hát, ami kell. De miért is hallgattam eddig? Mert tudtam, hogy származásom, melyen sohamúló folt van, tiltja, hogy e tényt kimondott igazságként Izrael – melyhez kötődöm és kötődni szeretnék – esetében feltétezzem. Miért szólok csak most, idősen, tintám utolsó cseppjeivel: Izrael mint atomhatalom veszélyezteti a különben is törékeny világbékét? Mert ki kell mondani, amit holnap már késő lenne; és azért is, mert mi – németként súlyos teher alatt – egy előre látható bűnös tetthez szállítanánk eszközt, s minek folytán bűnrészességünk még a szokásos mentegetőzésekkel se lenne letagadható. És bevallom azt is, hogy azért se hallgathatok többé, mert csömör van rajtam a Nyugat álságossága miatt; Emellett csak remélhetem, hogy sokan szabadulnak a hallgatás béklyóitól, sokan fogják le a kezét a látható veszély okozójának és késztetik őt az erőszak mellőzésére, de követelik azt is, hogy állandó és akadálytalan nemzetközi ellenőrzést kapjon az izraeli atompotenciái és Irán atomereje és azt engedélyezze is a két ország kampánya. Csak így marad remény izraelieknek, palesztinoknak, sőt minden lakosnak eme őrületes borzalom vidékén, kik itt szinte testközelben ellenségként élnek, és végső soron nekünk magunknak is. (Günter Grass, 2012)
gwrf
2015. április 17. 14:12
Amíg élt, lehetett támadni a közéleti szerepe miatt. De mivel elsősorban író volt, ezért halála után egyetlen dolog a fontos: a művei. Visszaköpködni szégyenletes és kisstílű. És mielőtt vmi jobbszélső rákérdezne: Igen, így gondolom Nyírőről, Wass Albertről is. Semmi más nem lényeges ma már, mint a műveik. Hogy azok jók-e irodalmi szempontból vagy sem. Adynál sem nézzük, milyen ember volt, és Kosztolányi vagy Márai 19-es megnyilvánulásai sem érdekelnek
Autofocus
2015. április 17. 14:04
Értem. Szóval nem az a baj hogy komcsi volt, hanem az hogy náci komcsi volt. Hát, pedig egy dekásnak tudni kellene hogy a szocialistát és a nemzetiszocialistát csak egy jelző különbözteti meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!