Csalók ideje

2015. március 03. 07:32

A Buda-Cash botránya földcsuszamlásszerű közbizalomvesztéshez vezethet, ha a hatóságok nem lépnek azonnal a sikkasztással összefüggésbe hozható személyek ellen.

2015. március 03. 07:32
Szabó Anna
Magyar Nemzet

Még a személyi felelősség sem merült fel a Buda-Cash Brókerház 120-140 ezer károsultat és akár százmilliárd forintot érintő botrányában, sőt, arról sincs szó, hogy az igazgatóság tagjai magánvagyonukból kártalaníthatnák az ügyfeleket. Ügyvédjük szerint a hiány nem jelenti azt, hogy a vezetőknél landolt volna a pénz.

Az igazgatók élik világukat: előzetes letartóztatásba nem kerültek, vagyonukat nem zárolták, lakhelyelhagyási tilalom nem sújtja őket, nyomkövetőt nem kaptak. Nehogy már megzavarják a budai villákban lakó ártatlan brókervezérek nyugalmát, a tervezett, szokásos ausztriai síelésüket!

Holott náluk valóban fennállhat az ilyenkor szokásos hivatkozási alap, a szökés és elrejtőzés veszélye, bár ügyvédjük szerint az úriemberek „nem menekülnek el”, mindenben állnak a hatóságok rendelkezésére. Még ha akad is, aki ezt elhiszi, a rendőrségi óvintézkedések elmaradása érthetetlen s felháborító: a bevont engedélyű Buda-Cash igazgatóinak van mit a tejbe aprítaniuk, állítólag biztos offshore céghálót fontak maguk köré, egyikük hivatalos lakhelye pedig a Fülöp-szigetek. Nyugodtan átruccanhat megnézni a postaládáját, s elfelejt hazajönni. Ám a brókervezérek jól tudják: a korábbi bankár- és brókerelszámoltatások eredményeit elnézve nincs okuk félelemre.

Kulcsár Attila, a K&H Bank álbróker-igazgatója több tíz milliárdos sikkasztás ellenére évek óta szabadlábon van, nyomkövetőt nem hord, oda megy, ahová akar. Princz Gábor, a Postabank volt elnöke 36 milliárdos hűtlen kezelésért méltó büntetést, 3,6 millió forint pénzbírságot kapott.

A Buda-Cash botránya földcsuszamlásszerű közbizalomvesztéshez vezethet, ha a hatóságok nem lépnek azonnal a sikkasztással összefüggésbe hozható személyek ellen. Ez persze igaz a múltra is, ami idáig vezetett. Mert ugyan tény, hogy a balliberális kormányzás alatt enyhítették a brókerházak helyszíni ellenőrzését, ám ez továbbra sem jelentette azt, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) ne tehette volna ezt meg bármikor.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biedermann
2015. március 03. 14:50
Az igazi azért mégis Madoff volt,aki még hitsorsosait és családtagjait is átvágta.A kis kapzsija!
kukagyerek
2015. március 03. 09:51
"...ha a hatóságok nem lépnek azonnal a sikkasztással összefüggésbe hozható személyek ellen." ...... Nem fognak!
Türelem
2015. március 03. 08:58
Valaki, hozzáértő azt is meg tudná mondani, hogy jelen esetben milyen kár éri a magyar államot? A magyar költségvetés számára ez jelent plusz terhet, gondolok itt az önkormányzatok megsegítésére? Vagyis az államot is éri anyagi kár?
Box Hill
2015. március 03. 08:51
Remélem a települések is megbirizgálják azokat az önkormányzati vezetőiket, akik minden közpénzt egy helyen tartanak, ami pénzgazdálkodási alapelvet sért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!