Új magyar köztársaságot! – Népszavazási kezdeményezés 19 kérdésben

2015. március 15. 21:36

Itt az ideje, hogy elbontsuk Orbán önkényuralmának építőköveit. Mi olyan köztársaságban szeretnénk élni, ahol a polgároknak érdemi beleszólása lehet az országot érintő legfontosabb ügyekbe.

2015. március 15. 21:36
Lattmann Tamás, Gulyás Balázs, Vajda Zoltán
SG

„Sajtóközlemény

Új magyar köztársaságot! - Népszavazást kezdeményeztek 19 kérdésben a március 15-i ellenzéki demonstráció szervezői

Mi, a 2015. március 15-i tüntetés szervezői, népszavazási kezdeményezéssel élünk az új magyar köztársaságért. Itt az ideje, hogy az Orbán-rendszer lebontása érdekében egy újabb eszközt is használjunk.

Magyar polgárok tömege és civilszervezetek sokasága hónapok óta tüntet az utcán. Megakadályoztuk az internetadó bevezetését, a magánnyugdíj-pénztárakban maradt tagok kirablását, a választópolgárok akaratából a veszprémi győzelemmell megtört a kétharmad, Orbán Viktor korlátlan politikai hatalma..

Itt az ideje, hogy új eszközökkel folytassuk ennek a bűnös rendszernek a lebontását. Ezért valódi konzultációt kezdeményezünk. Döntést igazi kérdésekről, igazi válaszokkal. Nem a bűnös kormánnyal, hanem hazánk polgáraival.

Célunk, hogy hazánk polgárai semmitmondó kamukonzultációk helyett már a választások előtt is valódi következményekkel járó formában mondhassák el a véleményüket többek között az oktatásról, egészségügyről, a politikusi gyarapodás átláthatóságáról, az ügynöktörvényről, a közpénzek elköltésének módjáról, Paksról, a közmunkáról, vagy éppen Orbán Viktor Várba költözéséről. Itt az ideje, hogy elbontsuk Orbán önkényuralmának építőköveit. Mi olyan köztársaságban szeretnénk élni, ahol a polgároknak érdemi beleszólása lehet az országot érintő legfontosabb ügyekbe.

A népszavazási kezdeményezésünk kérdéseit régóta követelik a demokrácia iránt elkötelezett állampolgárok, civil és politikai szervezetek.

Mi most cselekvéssé formáljuk ezeket.

A szervezők kérik, hogy aki figyelemmel szeretné kísérni a rendszerbontó népszavazási kezdeményezés állását, vagy támogatja a kezdeményezést, az keresse fel az ujmagyarkoztarsasag.hu oldal népszavazás aloldalát.

Budapest, 2015. március 15.

Új magyar köztársaságot! – szervezők

Melléklet: népszavazási kérdések

 

I. Legyen átlátható a politikusok vagyona!

A politikusok az adófizetők pénzéből élnek, elvben szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak rájuk. Ehhez képest meglepően nagy értékű ingatlanok, vagyontárgyak bukkannak fel a környezetükben. Mindez azért lehetséges, mert a családtagjaik, közeli hozzátartozóik nem kötelezettek nyilvános vagyonnyilatkozatra, így aztán családi segítségként lehet feltüntetni a megvásárolt sok száz négyzetméteres ingatlant, de az is előfordulhat, hogy a kiskorú gyermeknek lesz hirtelen pár tízmilliós lakása. Követeljük, hogy a családtagok is tegyenek nyilvános vagyonbevallást!

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek személyi jövedelemadó-bevallása nyilvános legyen?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha az érintett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

II. Európai ügyészséggel a korrupció ellen!

A magyar ügyészség nem hajlandó észrevenni a kormányzati korrupciót. Feljelentések sokasága sem elegendő ahhoz, hogy Orbán Viktor bebetonozott kinevezettje felébredjen szendergéséből. Polt Pétert leváltani nem tudjuk, de az uniós ügyészség létrehozása azt eredményezné, hogy a magyar állampolgárok legalább akkor közvetlenül Brüsszelhez fordulhatnak, ha az uniós források eltulajdonítását észlelik. Követeljük, hogy a kormány támogassa az Uniós ügyészség létrehozását.

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?

III. Átlátható beruházásokat!

Orbán kormánya minden alkalmat megragad arra, hogy üzleteit titkosítsa és a nyilvános közbeszerzés hatálya alól kivonjon beruházásokat. A törekvés célja világos: így senkinek sem kell elszámolnia azzal, hogy hová tűntek az uniós milliárdok vagy az adófizetők befizetései. Követeljük, hogy minden beruházás essen a közbeszerzés hatálya alá!

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?

IV. Zöld utat a zöld energiának!

Miközben a kormány sok ezermilliárd forintot áldoz a paksi atomerőmű bővítésére, ostoba intézkedésekkel akadályozza a sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb alternatív energiaforrások térhódítását. Vessünk véget a pazarlásnak és a környezet kormány általi szennyezésének!

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?

V. Szűnjön meg a kötelező kamarai tagdíj!

Vállalkozások százezreit kényszerítik értelmetlen kiadásokra azáltal, hogy a kereskedelmi és iparkamarának kötelező módon tagdíjat kell fizetniük – akkor is, ha nem köztestületi tagok. A befizetett összegek csak a vezetők gyarapodását mozdítják elő, a gazdaság fejlődésére semmilyen érzékelhető hatást nem gyakorolnak. Követeljük ezért a kötelező kamarai tagdíj eltörlését.

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

VI. Átlátható nyugdíjrendszert!

A kormány azt ígérte, hogy mindenki egyéni nyugdíjszámlán követheti befizetései alakulását. Követeljük, hogy a kormány váltsa be ígéretét és a számlákon tüntessék fel valamennyi befizetést, így a magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegeket is.

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre a 2012. december 31-ét megelőző időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok?

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre az 1998. január 1-jétől 2010. november 1-ig tartó időszakra a magánnyugdíjpénztárakból az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépettek magánnyugdíjpénztárban nyilvántartott tagdíjának összegére vonatkozó adatok?

VII. Ingyenes elkerülő utakat és autópálya-szakaszokat!

A településeket elkerülő főutak azért voltak ingyenesek, hogy ne jelentsenek környezeti többletterhelést az ott élőknek. Ezt szüntette meg a mohó kormány január elsejével. Követeljük az eredeti állapotok visszaállítását és az autósok megsarcolásának beszüntetését.

11. Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi út-szakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

VIII. Szűnjön meg az állam dohány-monopóliuma!

A trafikok államosításával a kormány két dolgot ért el: megnövelte a fekete-kereskedelmet és helyzetbe hozta a Fidesz vazallusait, miközben 2000 kisbolt kényszerült bezárásra. Az állam bevételei csökkentek, a feketepiac ismét virágzik. Követeljük, hogy más kereskedelmi termékekhez hasonlóan a dohányáru értékesítése se legyen állami monopólium.

12. Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?

IX. A miniszterelnök irodája nem ér 200 milliárdot!

Orbán Viktor terve az, hogy a felújított budai Várba költözik. Ez tiszta pénz-pocsékolás. Nem volt még miniszterelnök, aki 200 milliárd forintot költött volna saját hivatalára. Összehasonlításképpen, lakásépítési támogatásra kevesebb, mint 160 milliárdot költ a kormány. A magyar köztársaság miniszterelnöke nem uralkodó, Orbán Viktor nem király. Nincs helye a királyi várban. Nincs az adófizetőknek 200 milliárdja arra, hogy egy basáskodó miniszterelnök úri passzióira áldozzon. Akadályozzuk meg a kormány esztelen költekezését!

13. Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?

X. Szűnjön meg a közmunkások kizsákmányolása!

Ma a közmunka cselédsort jelent. Alacsony bérekért, megalázó körülmények között dolgoznak emberek tízezrei. Követeljük, hogy azonos jogok illessék meg a közmunkásokat is, vessünk véget kizsákmányolásuknak.

14. Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyen alkalmazandóak?

XI. Jogot a tanuláshoz!

A gyerekeknek legyen joguk iskolába járni! Követeljük, hogy a kormány állítsa vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget. Ez nem csupán gyermekeink érdeke: egy közösség versenyképességét, gazdasági erejét tagjainak tudása és képzettsége határozza meg.

15. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?

XII. A kórházi várólisták ne legyenek halál-listák!

Ma a kórházi várólisták időtartamát semmi nem szabályozza. Az emberek hónapokig várnak fontos műtétekre. Az egészségügyi ellátás minőségét a pénz és a kapcsolatok határozzák meg. Pedig az orvosi szakmai kollégiumok világos eljárási útmutatást fogalmaztak meg az egyes betegségtípusok kezelésére. Követeljük ezek törvénybe foglalását annak érdekében, hogy mindenki méltányos kórházi ellátásra számíthasson anyagi helyzetétől függetlenül.

16. Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?

XIII. A kultúra is ér annyit, mint a foci!

Orbán Viktor focirajongását közvetve és közvetlenül súlyos milliárdokkal támogatja az állami költségvetés. Mindezt úgy, hogy a klubok a legcsekélyebb mértékben sem érdekeltek abban, hogy a saját lábukon megállva, önállóan gazdálkodjanak. Ezért követeljük, hogy a látvány-csapatsportokra adható társasági adó támogatásokat a klubok ­ csakúgy, mint a kulturális intézmények ­ jegybevételeik arányában vehessék igénybe.

17. Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társasági adó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?

XIV. Nyilvánosságot a paksi atomerőmű-építésnek!

A magyar kormány úgy készül elkölteni több ezer(!)milliárd forintot a paksi atomerőmű bővítésére, hogy arról a nyilvánosságot nem tájékoztatja. Jogunk van tudni, mire költik a pénzünket, ezért követeljük a Pakssal kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát.

18. Egyetért-e azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?

XV. Nyilvánosságot az ügynök-aktáknak!

A magyar embereknek joguk van tudni, kik és hogyan működtették a kommunista titkosszolgálatokat, ki volt a kommunisták besúgója és ki nem. Magyarország az egyetlen volt kommunista ország, ahol nem hozzáférhetők az ügynök-akták, melyek azóta is a politikai zsarolás eszközei. A politikai pártok legfeljebb ellenzékben követelik, de kormányra kerülve 25 éve elszabotálják az ügynöktörvényt. Itt az ideje, hogy mi kényszerítsük rá a pártokra akaratunkat.

19. Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?

A népszavazás kezdeményezői: Gulyás Balázs, Lattmann Tamás, Vajda Zoltán”

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. március 17. 10:28
20. kérdés Egyetért-e Ön azzal, hogy ezekkel a kérdések- kel semmire nem lehet menni? 21. kérdés Egyetért-e ön azzal, hogy meghatározzuk a civil szó fogalmát és bizonyított pártkötődésű személy ne nevezhesse magát civilnek? Szerintem gyűjtsünk kérdéseket nekik segítő szándékból:-))))
kombinátor
2015. március 16. 11:21
"Mi olyan köztársaságban szeretnénk élni, ahol a polgároknak érdemi beleszólása lehet az országot érintő legfontosabb ügyekbe." 1. érdemi beleszólás van most is, ezt hívják választásnak ... mire is gondoltak tehát a civilek? 2. érdemi beleszólása van a civileket is képviselőknek az országgyűlésben, ez a parlamentáris demokrácia 3. mire gondolnak amúgy ... esetleg egy példa ország?
balbako_
2015. március 16. 07:15
Az eunuchnak minek kell a nő?
moricka13
2015. március 16. 07:01
Tüntetést Szervező Kádergyerekek! Minden napra egy népszavazást, az lesz az Új Köztársaság! Hárman lesznek a lebonyolítók, nem kell ide választott Parlament, sem önkormányzatok, de pártok sem. Mehet mindegyik valóságos és kamupolitikus dolgozni, nem fesztivált szervezni. Megy minden, mint az a bizonyos, és már itt is van a Kánaán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!