A Bokros-csomag elhozta a nemzeti cinizmus rendszerét

2015. március 14. 09:57

A Bokros-csomag farvizén ebek harmincadjára kerültek a közszolgáltatások és megadták a kegyelemdöfést a magyar feldolgozóiparnak. Az önhitt technokraták, a megkérdőjelezhetetlen neoliberális dogmák zsákutcába juttatták a magyar felzárkózási kísérletet.

2015. március 14. 09:57
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Szigetvári Viktor azon sajnálkozik, hogy rajta - és Kunhalmi Ágnesen kívül - egyetlen ellenzéki politikus sem tette tiszteletét a Bokros-csomag huszadik évfordulójára rendezett emlékkonferencián.Természetesen pörög a szokásos lemez: aki megkérdőjelezi a korabeli megszorítások nagyszerűségét, az gyáva, dilettáns, ostoba, vagy egyszerűen csak nem »szakértő«. Szigetvári odáig megy: »Minden, 2018-ban kormányváltásra készülő ellenzéki pártnak a nemzeti érdeket követő intézkedéssorozatnak kell értékelnie a Bokros–Surányi-csomagot.«

Nos, a helyzet úgy áll, hogy az LMP kormányváltásra készül 2018-ban, a nemzeti érdek mibenlétéről azonban feltehetőleg mások a fogalmaink, mint Szigetvári Viktornak. Igen, a Bokros-csomag rövid távon stabilizált. Csakhogy nem gondolom, hogy az emberek lennének a gazdaságért és nem fordítva. A javuló makrogazdasági számok nem tudták eltakarni a társadalmi károkat. Befagyasztott bérszínvonal, fűnyíróelv az oktatásban: máig ható öröksége a húsz évvel ezelőtti intézkedéssorozatnak. A Bokros-csomag farvizén ebek harmincadjára kerültek a közszolgáltatások és megadták a kegyelemdöfést a magyar feldolgozóiparnak. Így a huszadik évfordulóra emlékezve valóban érdemes volna mérleget vonni. Az önhitt technokraták, a megkérdőjelezhetetlen neoliberális dogmák zsákutcába juttatták a magyar felzárkózási kísérletet. Ez a zsákutca a nemzeti cinizmus rendszere.

A '18-as kormányváltásnak az lesz az értelme, hogy végre kifaroljunk a zsákutcából és olyan pályára állítsuk Magyarországot, ahol az emberek egyre nagyobb tudással, egyre magasabb hozzáadott értéket termelnek és ezért egyre többet keresnek. Egy megújuló Magyarországról nem vándorolnak ki a fiatalok, mert itthon is ki tudják teljesíteni alkotóképességüket. A megújuló Magyarország nem a megalázó bérekkel és munkakörülményekkel fog versenyezni távoli, nálunk szerencsétlenebb sorsú országokkal, nem az összeszerelő csarnokok számában látja a sikert, hanem megerősíti a helyi gazdaságot, a hazai kkv-szektort.

Az első lépés ehhez viszont mégiscsak az, hogy szépen búcsút intünk azoknak a megfellebbezhetetlennek hitt »tanoknak«, amik amúgy a kreativitást is kiölték a rendszerváltás utáni politikai gondolkodásból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorozmás
2015. március 14. 17:30
"A '18-as kormányváltásnak az lesz az értelme, hogy végre kifaroljunk a zsákutcából és olyan pályára állítsuk Magyarországot, ahol az emberek egyre nagyobb tudással, egyre magasabb hozzáadott értéket termelnek és ezért egyre többet keresnek." Egy kormányváltással ne rontsuk el az esélyeinket.
yanoo
2015. március 14. 15:03
" Csakhogy nem gondolom, hogy az emberek lennének a gazdaságért és nem fordítva." Ugyanígy gondolom én is.
rosettastone
2015. március 14. 13:59
Szerintem már most azon a pályán vagyunk, "ahol az emberek egyre nagyobb tudással, egyre magasabb hozzáadott értéket termelnek és ezért egyre többet keresnek" De még nagyon az elején, épp hogy csak érezni bizonyos szektorokban. Én egyetemen tanítok, a diákok mindenfélék, buták lusták okosak szorgalmasak, de akik valóban kiemelkednek, kreatívak, megbizhatóak azok után kapkodnak már most, úgy értem hazai cégek vadásszák öket, és nem kis pénzt adnak a tudásért cserébe.
Catullus
2015. március 14. 13:26
schiffer egyre hülyébb. Maradjon csak a jognál, a közgazdaság neki túl magas. Mi a fenét ígérget 2018 utánra ? nem lesz helyzetben. A tudás, hozzáadott érték, magas bér stb. eléréséhez legalább 10-15 év kellene, ha most indulna egy komoly, kidolgozott projekt erre. Ahogy az oktatás, egyetemek ma állnak, semmi kilátás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!