Eladni egy országot

2015. február 14. 12:00

Orbánnak egyértelműen szüksége van Putyinra – akinek az orosz energiaexportra személyes ráhatása van - a fenti ügyletekkel fémjelzett, végletekig korrupt hazai energiarendszer működtetéséhez, az állam földgázvásárlásain való nyerészkedéshez.

2015. február 14. 12:00
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Jávor Benedek blogja

Orbán nemrég az új hosszú távú gázszerződést megkötését nevezte az egyik legfőbb feladatának. Holott az új szerződés megkötése elvileg nem lenne sürgős és – ahogy a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont 2013-as, kormányzati megrendelésre készült tanulmányából is kiderül – az új szerződésnek nincs is sok értelme, kivéve, ha a jelenlegi árhoz képest jelentősen olcsóbban kapnánk az orosz gáz, és ha a mostaninál sokkal kisebb mennyiségre szerződnénk.Jóval több gázra szerződtünk annak idején, mint amire szükségünk van, és ráadásul a piaci árnál drágábban is. A felesleges mennyiséget át kell vennünk, annyit sikerült elérnünk, hogy az eredeti, 2015-ös határidőt kitoltuk néhány évvel, így a kötelezeően átvvendő mennyiség még vagy két évig fedezi a szükségletet - sürgősségről tehát messze nincs szó. Az átvett mennyiséggel hosszú időre zavartalanul biztosítani lehetne Magyarország energiaellátását. Álságos tehát Orbánnak az az érve, hogy az új hosszú távú szerződésre (csakúgy, mit a MVM/MET különleges hozzáférési jogára) ellátásbiztonsági okokból lenne szükség.

Ellenkezőleg, a jelenlegi földgázpiaci folyamatok ismeretében Magyarországnak viszonylag nagy lenne a mozgástere. Az oroszoknak nem jönne rosszul a hosszú távú gázszerződés, hiszen a bevétel javítaná a rossz helyzetben lévő költségvetésüket és erősítené a térségben a hatalmukat. A gázpiac jelenleg ugyanis kínálati jellegű, és a következő években ez vélhetőleg így is marad, kínálati jellegű gázpiacon pedig épp a vevő lenne jó alkupozícióban –Orbán ezt készül odaadni fillérekért az oligarchiaharc jegyében.

Az Orbán-Putyin találkozón sokkal inkább egy politikai alku születhet, aminek eredményeképpen - belső források szerint - olcsóbban, a piaci ár alatt kaphatjuk az orosz gázt, legalábbis rövid távon. Ebből egyrészt lehet a következő években rezsicsökkentést – esetleg a 2018 évi választási kampányt - finanszírozni. Továbbá a piaci és a szerződött ár különbözete az új oligarchákat is gazdagíthatja. Nem szolgálná azonban az egyezség sem egy egészséges energiapiac működését, sem a magyar fogyasztók hosszú távú érdekeit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2015. február 15. 09:39
Nagyon gyanús vagy nekem basatu,szokatlanul viselkedsz.Nem vagy Te beteg?
basatu
2015. február 15. 08:34
Fiú bakxa a csőrötöket hogy kitúrtak benneteket az energia bizniszből is!Mellesleg ha a tiétek maradt volna az energia ágazat még többet fizetnék érte mint 6 évvel ezelőtt hiába esett az energia ára mélybe!
Jako41
2015. február 15. 07:54
Beni-Beni...Te nagyon gáz vagy!
áfonya
2015. február 15. 05:35
Földgázvásárlásain való nyerészkedést az mszp-szdsz kormány 2002-2010 években követte el .32x emelték az energia árát. Külföldön csökkent az energia ára de gyf bajnai kormány nem csökkentette az árakat ,inkább emelte.. Jávor pontosan azzal vádolja az Orbán kormányt amit 2002-2010 évek elkövettek a magyar nép ellen.. Orbánék a gáz árát 150 FT köbméteréről csökkentette 111 forintra ,az áram árát 50ft-ról 37forintra csökkentette ,víz árát nem tudom pontosan 30 ft köbméterenként csökkentette,kémény díjat megszüntette ,,Jávornak van pofája ugatni,mondjon már legalább egy energia árat amit csökkentettek,nem tud ilyet...De igérték BP-n az ingyen közlekedést ,az maradt igéret. Szocik mindig hazudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!