„- Van e kedvenc olaszrizlingje kedvenc dűlő, terület szerint?
- Van egy pár nagy kedvencem, de alapvetően azokat szeretem, amelyek önálló helyi-értékkel rendelkeznek, egyszerre szólnak a fajtáról és a termőhelyről és nem kerekedik bennük felül a botritisz vagy az alkohol.
- Az idei év mesterkurzusán Mészáros Gabriella a környező országok olaszrizlingjeiről fog beszélni. Önök gondolkoztak rajta, hogy külföldi borászokat is meghívjanak, hogy együtt kóstolják a grasevinákat, welschrieslingeket a hazai olaszrizlingekkel?
- Az olaszrizling, akár grasevinának, welschnek vagy vlasskinek hívjuk, Kárpát-medencei belügy. Ha tetszik a Monarchia bora. Most is jönnek külföldről kollégák, még ha magyarok is. Bővítjük tovább, ahogyan fejlődik a rendezvény és forrásokhoz jutunk.
- Mit gondol, hogyan lehet kommunikálni külföld felé az olaszrizling fajtát? Mivel lehetne még nagyobb presztízs értéket szerezni az olaszrizlingnek?
- A januárban a Sylt szigeten tartott magyar gasztronómiai napokon ébredtem rá, hogy amit mi a fajta gyengéjének gondolunk, az a modern konyhában erősség is lehet. A könnyed, elegáns, jó ívású olaszrizlinget élvezték a vendégek, amelynek súlyos savait nem kellett maradék cukorral kompenzálni és mégis összetett karaktert mutatott. Talán így is kell kommunikálni a fajtát.”