Ebből él a borvidék nagy része, a legnagyobb bevétel a bikavérből van. tavaly 102 000 hektoliter bor készült egri néven, amiből 62 000 hektoliter volt bikavér. Folyamatos a küzdelem. Soha nem lehetünk elégedettek, a minőséget javítani kellene. De már most is sokkal jobb a helyzet, mint a szabályozás előtt volt. Ahhoz képest óriási minőségi fejlődésen ment keresztül a bikavér, de nem elegendő. Például régen melegített eljárással is készítettek bort, aminek »remek« főtt íze volt.
- Milyen borokkal készült a február 20-ai Bikavér Párbajra?
- Két bort vihetünk magunkkal, az egyik a 2011-es Egri Bikavér Superior lesz, a másik a 2009-es Pajados dűlős bikavér. Sok termelő készül dűlőszelektált tételekkel, annak érdekében, hogy megmutassuk a borvidékünk egyediségét és lehetőségeit.”