Tovább zuhannak az olajárak: ezekre érdemes figyelni

2015. január 13. 15:33

Ahhoz, hogy a palaolaj-termelés fent maradjon, rengeteg új kutat kell folyamatosan fúrni. Márpedig a jelenlegi árszinteken ez már nem éri meg.

2015. január 13. 15:33
Vargha Péter Simon
Guruló Hordó

„A palaolaj-termelés más, mint a hagyományos: minden egyes új kút termelése nagyon gyorsan lecsökken. Ezért ahhoz, hogy a termelés fent maradjon, rengeteg új kutat kell folyamatosan fúrni.

Márpedig a jelenlegi árszinteken ez már nem éri meg. Egyszerűen leállítják a beruházásokat: az Amerikában olajtermelésre használt fúrótornyok száma már több mint 10%-kal csökkent, és minden jel szerint tovább csökken majd.

Azonban a termelést még egy ideig viszi a lendület: a korábban megfúrt és most termelésbe álló kutakból (és a leszerződöttekből, ahol már mindenképp befejezik a beruházást), még egy ideig tovább nő a termelés. 2015 második felére, év végére azonban már csökkenhet a termelés is. Ha csökken a termelés, enyhül a túlkínálat és emelkedhetnek az árak. Ezért úgy gondoljuk, hogy év végére a jelenleginél magasabb lehet az olaj ára – és a határidős árak is erre »fogadnak«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. január 13. 21:32
...Félek, meglesz ennek még a böjtje... :(
silenceCZ
2015. január 13. 19:21
mindenesetre érdekes játszma, nagyon sok pénzzel. Lehet mégis az USA szaudi cimbijei önállósították magukat az amerikaiak ellenében is? Ezen azért jól szorakoznák:-)
trendo
2015. január 13. 19:06
Kár volt a folyamatos néphülyítés ukrán-orosz ügyben, hogy az egész azért van, mert az USA el akarja adni a palaolaját nekünk :))))) Oszt kiderül (lehetett tudni már évtizedek óta!)hogy a kitermelés nem gazdaságos, baromira szennyezi a környezetet, ráadásul ide se tudnák hozni, mert nincs a közelben megfelelő átalakító terminál. (Krk tíz éve nem épül... ) Most kénytelen a mandi népe másik hecckampányt generálni :)
KannibálTatárÚr
2015. január 13. 17:51
A palaolajról sajnos rosszak az információk. A palaolajat ugyanis nem kutakból nyerik, hanem kerogén tartalmú palakőzetből általában hőkezeléssel. A kibányászott olajpalát hőkezelésnek vetik alá, 450-500 °C-ra melegítik és így nyernek belőle olajat. Ez az olaj még nem üzemanyag, azt további módosítással érik el. Ha 1 t olajpala 300 liter olaj kinyerésére alkalmas, az nagyon jó alapanyag. Általában a kinyert mennyiség 100 l alatt van. A gazdaságosság ezeknél az olajpaláknál már kérdéses, 30-40 liter alatt már nem érdemes kitermelni. Európában Észtország rendelkezik nagy mennyiségű olajpalával, mégsem lett olajország, mert nem gazdaságos a belőle előállított üzemanyag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!