A tiltakozás dinamikája

2015. január 07. 07:53

Nem baj, hogy a budapesti elégedetlenek olyan sokfélék. Az sem, hogy a hangosabb üzenetektől egyelőre a mérsékeltebb közönség visszahőköl.

2015. január 07. 07:53
Tamás Pál
Népszabadság

De az alapkérdés nem ez, hanem az, lehet-e több, jobb demokráciát követelni az alapjában azért még ma is demokratikus rendben. Vagy hogy igazságos államot követelve kritikánk tárgya máris valamilyen majdnemdiktatúra lenne? A dél-európai tiltakozók, bármennyire utálják is aktuális kormányaikat, az európai politikai kultúrából saját elitjeiket nem tagadják ki. Egyébként e mozgalmak általában nem a parlamenti ellenzék eszközei.

Ma az utcai tiltakozás a világban elsősorban nem a gazdasági bénultságot támadja. A kivonulókat inkább az háborítja fel, hogy menynyi mindenkit hagynak ott a tegnapi válság színterein a kormányok mentősei. S a mozgalmakat, úgy tűnik, különösen meglepte, hogy az újabb európai gyakorlatban talán először ellátás nélkül cserbenhagytak középrétegeket is. Ez az igazi újdonság. Ma az emberek a fejlettebb térségekben azért tiltakoznak, mert úgy tapasztalják, hogy nem részei az elitek jövőképeinek, azokból valamiképpen kimaradtak. És sokakat ez meglep.

Nálunk azonban, talán a rendszerváltás első hónapjait leszámítva, tulajdonképpen senki sem hitte, hogy a lent gondjai valóban foglalkoztatják az eliteket. A veszteseket még a középrétegek is nagyobbrészt kikerülhetetlen, sajnálatos és minél gyorsabban leírandó veszteségnek tartották. A lúzerek tulajdonképpen szimulálnak, hallottuk oly sokszor. A haladó elitek a lemaradókat megújulásra, önmaguk átnevelésére biztatták. Arra, hogy ne az »állam segítségével akarjanak boldogulni«. Így legalább azóta sem lepődik meg senki, ha látja, tartósan leírták. Csalódottságról szó sincs. De akkor miért ragaszkodjanak könnybe lábadt szemmel ’89 pártjainak s valamikori vezetőinek emlékéhez?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2015. január 07. 12:27
Őszintén szólva nem értem, mi a mondanivalója.
kispufi
2015. január 07. 11:01
"egyelőre" ez most a jelszavuk. az épp most fullad ki náluk az épp most fog lendületbe jönni. még csak nem is mi dübörgünk így, hanem mi fogunk így dübörögni. most múlik pontosan, mint dinamika. az igen, gratula. tudod mi egyelőre? egyelőre nem fulladt még meg ez az egész, az egyelőre.
puszika
2015. január 07. 10:14
Tamás Palika meg a Népszabó teljes ideológiai zavarban van! Nem tudják,de inkább nem értik,hogyan kellene odaállni a nagy semmi mellé!! Támogatni? Hajaj,ahhoz meg bátorság kéne! Az meg amióta megvan hiányzik! Csak a /orosz/fegyverek árnyékában,aztán később a Nagy Testvér védőszárnyai alatt volt merszük kikiabálni a patkánylyukból!!!!!
Antigoné
2015. január 07. 10:03
Tipikus fotelfilozófia. A tüntetők nem ere vágynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!