Útikalauz az európai civilizáció bukásához

2015. január 24. 11:57

El kell fogadnunk, hogy a jólét, a béke, a fejlődés, a szabadság és a modernitás nem csak az univerzálissá nyilvánított európai emberideállal kompatibilis.

2015. január 24. 11:57
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

Ami a gyakorlatban már pár évtizede történik, az nem más, mint az euró-amerikai modernitás néhány kényelmes közhelyének, gondolkodási sémájának a globális valósággal való, nem ritkán puskaporos találkozása. Ennek a találkozásnak az eredménye azonban nem a monolitikus európai civilizáció felszámolása lesz, hanem ideális esetben egy új globális egyensúlyi helyzet, amelyben a korábbi, Európa-központú egyensúlyi helyzettel ellentétben, egy humánusabb, egyenlőbb és békésebb modus vivendi alakul ki. (...)

El kell fogadnunk, hogy a jólét, a béke, a fejlődés, a szabadság és a modernitás nem csak az univerzálissá nyilvánított európai emberideállal kompatibilis. Második lépésként fel kell figyelnünk azokra a gyakorlatban is létező modernitásmintákra, amelyek a Globális Délen, Latin-Amerikában, Afrikában és Dél-Kelet Ázsiában kialakultak, majd pedig egy egyenlőségi viszonyra kell lépnünk velük. Ez értelemszerűen nem jelenti azt, hogy például az »európai civilizációnak« fel kell adnia magát, viszont meg kell találnia azt a módot, ahogyan a szabadság egyenlőség és testvériség eszméit az eddigitől akár eltérően, befogadóan és szolidárisan szolgáltja.

 

Jelen pillanatban két politikai-társadalmi áramlat is van, amely akadályozza ennek az új globális egyensúlyi helyzetnek a kialakulását. Egyrészt ott vannak az alapjában véve egylényegű európai és nem-európai szélsőjobboldali irányzatok, Marine Le Pentől az Al-Káidáig. Ezek célja mindenképp egy elnyomó, egyenlőtlen egyensúlyi helyzet létrehozása. Az európai szélsőjobb foggal-körömmel kapaszkodik abba a letűnő félben lévő világba, amelyben Európa és Észak-Amerika dominált, a nem-európai szélsőségesek pedig épp ennek a fordítottját szeretnék elérni. A másik irányzat a régi, euró-modernista, az elnyomást színvakságba és a különbségekre érzéketlen univerzális »értékekbe« rejtő, civilizáló missziójába és saját ellentmondásaiba beleroppant európai liberalizmus, amely szerint például a szólásszabadság abszolútumát semmi sem kérdőjelezheti meg, még akkor sem, ha az például az adott társadalmi kontextusban nettó gyűlöletkeltés és kirekesztés. Mert aki megkérdőjelezi ezt, az meghatározás szerint csak modernitásellenes, civilizálatlan barbár lehet, hiszen mi mindenkivel egyformán gúnyolódunk a szabadság jegyben.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2015. január 24. 14:21
a tollaikkal teszik tönkre Európát a plajbászterroristák
indiáner
2015. január 24. 13:49
Mindig csak ez az európai pesszimizmus. kunstler.com/forecast/forecast-2015/
bispora
2015. január 24. 13:24
A nyugati liberális demokrácia nem önfenntartó társadalom. Az egyén, benne a nők jogainak előtérbe helyezése a közösséggel szemben, a vallás mint a közösség közös nyelvének kiiktatása, az élj a mának, valósítsd meg önmagad felfogás alapnormakénti elfogadása- oda vezettek, hogy a nyugati liberális demokráciák nyersanyaga a fehér kaukázusi népesség kifogyóban. Az őslakos fehérek 1-1,4 körüli reprodukciós rátája, exponenciális fogyási spirált indított szinte mindegyik európai országban. Az űrt pedig a vezető balliberális tőkés és média elit vezénylésével a liberális demokráciákhoz megkövetelt szintű képességek nélküli, integrálhatatlan roncs tömeggel töltötték és töltik fel. A katasztrófa borítékolható: erős államok híján nem indulnak emberöltőkre stabil, termékenységet segítő programok, a tőkések pedig az olcsó bármilyen munkaerőben érdekeltek, ehhez pedig az egaliter politikusi-média-kulturális elit asszisztál. Én így látom, ez van közelebb a valósághoz- és ehhez nem kellett tizedannyi karaktert sem használnom mint szilárdnak...
paraklétosz
2015. január 24. 12:17
"a szabadság egyenlőség és testvériség eszméi" - ezek többnyire csak eszmék. Deklarációkban, alkotmányokban, a politikai-filozófia stb. disszertációkban jól mutatnak. A gyakorlatban együtt vagy külön-külön buknak meg a hétköznapokban - itt is ott is amott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!