Hogy mondják azt szerbül, hogy forintosítás?

2015. január 20. 10:36

A magyar sajtó nagy része sunyul, de a nemzetközi azért megírta: állat jó húzás volt a devizahitelek forintosítása. Ha nem lépte volna meg a kormány, a magyar hitelesek azóta is ráznák a szopófát.

2015. január 20. 10:36
OriginalSpíler
Spíler

A környező országokban rázzák is rendesen, megnéztük mennyire:

Lengyelország:

A Citibank becslése szerint a frankárfolyam-bomba robbanása miatt a lengyeleknél 17 százalékkal nőnek a törlesztőrészletek. A HSBC azt mondja, az adósságszolgálati terhek 20 százalékkal emelkednek. Pánik van, ami abból is látszik, hogy egyszerre 5000 adós menekült bírósághoz. A lengyelek is terveztek egyébként devizahiteles-mentő csomagot, de a jegybankelnök javaslata múlt ősszel elhasalt. Így az ügy valószínűleg az októberi választási kampány egyik legfontosabb ügye lesz. ()

Jugoszláv utódállamok:

A horvát kuna 20 százalékot vesztett értékéből a frankhoz képest, vagy 200 ezer fő került a kilátástalanság szélére. A teljes hitelállomány pár nap alatt majdnem 160 milliárd forintnyi összeggel hízott. Nem csoda, hogy a zágrábi pénzügyminiszter a lehető leghamarabb kunásítaná (©) a tőketartozásokat. Nemsoká törvénymódosítás is lesz. A szerb jegybank is rögtön asztalhoz hívta a bankokat, hogy mentse a népeket (Szerbiában a hitelek 30 százaléka kötődik a svájci frankhoz). Egy banki ügyfeleket tömörítő egyesület (Efektiva) azt követeli, hogy a magyar modell mintájára mielőbb legyen dínárosítás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2015. január 20. 21:12
Volt alternativa. E szerint nem kell megmenteni a devizahiteleseket. Ha maradt volna a szocialista -liberalis kormany,az utóbbi négy évben a leány bankok óriásit kaszáltak volna,és a közvagyon után Magyarorszag utolso nagyobb,meg megmaradt vagyoneleme is kulfoldi kézbe került volna; a magyar magán vagyon. Most,2015 elején viszont a orszàgos méretű ingatlan portfóliót felhalmozó bankok a maradék hitelek tömeges bedőlése miatt óriásit buknának.Dominó hatást keltve veszélybe sodorva az europai bankrendszert. A baloldali kormany pedig mosná kezeit és felvenné a harmadik IMF hitelt.
korona
2015. január 20. 21:03
És azért vásárol ingatlanokat a MNB, hogy azt ne lehessen elvinni Európába. Azok a magyar nemzet tulajdonában maradnak adott időpontig.
korona
2015. január 20. 21:00
devizu forinovati vagy devizu forintirati így mondják szderbül.
jenggot
2015. január 20. 20:12
Európa megmentette orbánt. Szegény, lesz egy repülőtér is a stadionja mellé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!