Meg kell találni önálló identitásunkat

2015. január 06. 12:49

Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni.

2015. január 06. 12:49
Hegyalja.info

- Mi a célod a pezsgővel? Miért kezdtél bele a készítésbe?

- 2013 januárjától megteremtődött annak a jogi lehetősége, hogy kisüzemek, magántermelők is pezsgőt tudjanak készíteni jövedéki biztosíték elhelyezése nélkül. Ezek a kistermelői pezsgők. Kizárólag hagyományos technológiával és limitált mennyiségben készíthetők. Egy új országos pezsgőkultúra születésének lehetünk tanúi, melynek kibontakozása az elkövetkező évek látványa lesz. Tokajnak mindent meg kell próbálni, aminek a világ megítélése szerint különlegességtartalma van. Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni.

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

Nincs több titok: ha ezt bevallanák Magyar Péterék, biztosan elbuknának a választásokon

Nincs több titok: ha ezt bevallanák Magyar Péterék, biztosan elbuknának a választásokon
Tovább a cikkhezchevron

Úgy gondolom, hogy a pezsgő vonatkozásában (is) erre alkalmas termőhelyeink és fajtánk, fajtáink vannak. Hiszem, hogy rövid időn belül a szárazborok mellett a világtól megkapja a pezsgő is a figyelmet. Ha így lesz, akkor talán minden alap megteremtődik arra, hogy a félezer éve ünnepelt édesborainkat újra méltó pozícióba hozzuk a borok világában.

- Milyen pezsgőt készítesz Te? Kiknek ajánlod?

- Egyelőre brut nature pezsgőket készítek, ezeket is kizárólag Furmintból. De a decemberi bemutató is árulkodott már olyan kísérletekről, melyek ettől eltérnek. A fajta kizárólagosságát is átírta a 2014-es évjárat, nagyon elgondolkodtató eredménnyel.

A lehetőségek nagyon széleskörűek a technológiában, melyek felfedezésre várnak, de a termőhely megtalálása is nagyon fontos a sikerhez. Fontos, hogy ne Champagne-t vagy Cava-t vagy Prosecco-t akarjunk készíteni. Meg kell találni önálló identitásunkat, melyhez a termőhely különlegessége a pezsgő esetében is megteremti az alapot. Pezsgőimet azoknak ajánlom, akik nyitottak az új hangulatokra, nyitottak a szabadságban született gondolatokra és ezáltal egésznapos italként tudnak tekinteni erre a bortípusra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!