A klónok tere

2015. január 05. 09:59

Mert a szobrok, legyenek bár oly gyengék, mint a Tisza emlékmű újkorában, nem ismételhetők meg. Ami a térre kerül, az másolat, hamisítvány.

2015. január 05. 09:59
Böszörményi István
Dinamó Műhely

Na, ez az, ami nem sikerülhet. Mert a szobrok, legyenek bár oly gyengék, mint a Tisza emlékmű újkorában, nem ismételhetők meg. Ami a térre kerül, az másolat, hamisítvány. Szobornak látszó tárgy, remake vagy klón. A megrendelő cinikus, de nem hülye. Tisztában van vele, hogy mit kér. A kérdés csupán az, miért klónokat rendelnek meg szobrok helyett? Mert így nincs vita. Ez a hatalom nem szereti a vitákat. Hogy remake-et rendelnek, azzal megváltoznak a szempontok. A kvalitás helyett a hasonlóság lesz az elsődleges. Nincsenek művészeti viták a megrendelővel, még részletkérdésekben sem. Megvalósul a kontraszelekció csimborasszója, hogy a továbbiakban, már ezek az alkotások legyenek iránymutató példák. A miheztartás végett.

A hatalomnak ez az arroganciája nem meglepő, ugyanakkor mélységesen elszomorító. A Tisza-klónt már fölavatták, Andrássy-klónja már bronzba öntve várja a posztamensét. Csoszó Gabriella képein már ott sorakoznak az emlékmű figurái, találgathatjuk, vajon kik bukkannak elő a szemeteszsákra emlékeztető műanyag fóliákból. S megjelenik napjaink jellegzetes köztéri szobrászati alapeleme: a kordon. A teret, mely 1927, az eredeti emlékmű avatása óta viseli Kossuth Lajos nevét, ellepik a remake-ek. Így lett a Kossuth térből Klónok tere.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2015. január 05. 16:03
Milyen találó,bár inkább az internet virtuális terére illik.Mert az tényleg tele van olcsó,liberális kis klónokkal Te vagy az egyik legjobb példa.
Necoure Yamakee
2015. január 05. 13:32
A kontraszelekció csimborasszója éppen te vagy a hülye kis műhelyedben.
sersem4
2015. január 05. 11:38
A Traffalgar teret ajanlanam a szerzo figyelmebe. Nelson admiralis oszlopa,par jeles angol szobra...aztan egy idiota hintalovas szobor,papircsakos debillel a hatan a ter sarkaban. A lenyeg a kigunyolas,deheroizalas,mondhatnam ugy is,zsidositasa a ternek. Osszekenni takonnyal a tobbseg erzeseit,hitet. Ez faj,hogy nalunk pont az ellenkezoje zajlik. Nem baj,lehetbelkoltozni,nyitottak a hatarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!