Felelősség, lehetőség, biztonság

2015. január 16. 07:13

Egy sikeres ország, amelyben mindenki otthon érzi magát, nem épülhet fel a magyar nacionalizmusnak a társadalom integrációjával való alapvető, szándékos és kárhozatos összekeverésével.

2015. január 16. 07:13
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Egy sikeres ország, amelyben mindenki otthon érzi magát, nem épülhet fel a magyar nacionalizmusnak a társadalom integrációjával való alapvető, szándékos és kárhozatos összekeverésével. Rendet kell raknunk azzal kapcsolatban, hogy hol a nemzet helye az életünkben, milyen áldozatokat érdemes hozni a leszakadt rétegek felzárkózása érdekében, mennyire lehet megnyitni a társadalomszervezést a piac előtt, milyen előnyei vannak az országnak jelenleg is a mai nyugati polgári társadalmakkal szemben, amelyekre a nyugatias fordulatban építeni lehet, és amelyek (ha jól gazdálkodunk velük) mindig is az ország pozitív megkülönböztető jegyei maradnak a velünk egyszerre versengő és kooperáló más nemzetekkel szemben. Meg fogjuk beszélni, miért érdemes megtartani és továbbfejleszteni a liberális demokráciát, miért fontos a szabadság tisztelete és szeretete, ugyanakkor miért kell a szabadságot a 2010-ig tartó időszaknál jóval »sűrűbben«, jóval gazdagabban, és jóval kevésbé intoleránsan felfogni.

Alkalmam lesz rá, hogy beszéljek arról is, miért fontosabb a kultúra, mint a GDP, miért kell legalább megkétszerezni a mai oktatási büdzsét, és miért kötelességünk megtenni mindent annak érdekében, hogy a fiataljaink és a tapasztalt szakembereink is itt maradjanak, ahogy azt is el kell érnünk, hogy a Magyarországon megtermelt vállalati nyereségekből minél több szintén megtalálja a helyét nálunk, illetve a nyereség sorból visszakerüljön a beruházásra fordított összegek közé.

A gazdagjainkat rá kell vennünk arra, hogy a lehetőségeikkel arányban érezzenek felelősséget azért az országért, amely a tehetségüknek és a meggazdagodásuknak teret adott; fizessék meg rendesen az adóikat, és járjanak az élen a példamutatásban azzal kapcsolatban, hogy mit jelent egyszerre értéket teremteni, ugyanakkor a közvagyont megóvni. Azt várjuk tőlük, hogy bizonyítsák be, hogy az államon kívül másokkal is tudnak üzletet kötni, és meg tudják ezt tenni a kompetitív külföldi környezetben is. Azt várjuk tőlük, hogy erősítsék a tőkeexportjukat a saját és nemzetük érdekében, legyenek támaszai a magyar tehetségeknek és tehetséggondozásnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. január 16. 12:25
Ság-ség, hülyeság, marhaség.
Szúnyog
2015. január 16. 11:33
Hol fog beszélni ez a félkegyelmű?
tevevanegypupu
2015. január 16. 10:15
Abban igaza van, hogy az oktatásra sokkal több pénz kellene..és sokkal jobb, igazi pedagógusok. Olyanok, akik valahogy kiegyenlíthetnék az a jó ötven évet, amiben csupa hazugságot tanítottak történelemben, irodalomban, filozófiában..na, nem sorolom.. És az ország nagy része abban a rendszerben nőtt fel..hogyan akarja a kormány elérni, hogy az országban a polgárok legnagyobb része normális értékrenddel rendelkezzen ha nem akar ezért áldozni? A magam részéről szívesen lemondok mondjuk évi két stadionról ennek érdekében..
nemormester
2015. január 16. 08:08
Péterünknek olyan kontúrosan becsípődött a "magyar nemzet", minden bajok forrása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!