Könnyű úgy tanácsokat osztogatni, hogy nem csinálunk semmit

2015. január 26. 09:24

A felelős politikai vezetőnek érzékenynek kell lennie a közemberek problémái iránt. Interjú.

2015. január 26. 09:24
Beer Miklós
Népszabadság

És az nem megalázó, hogy a közmunkáért – ha van egyáltalán – a minimálbérnél is jóval kevesebb a fizetség?

A következő lépés a valódi munkahelyteremtés kell, hogy legyen. Én nem az autógyárakban, hanem a mezőgazdaságban látom a kiugrási lehetőséget, a jövőt. Hiszek abban, hogy jó irányba megy az ország, de nem lehet mindent a kormánytól várni. A finomhangolást a társadalomnak kell elvégeznie, ha azt akarjuk, hogy csökkenjen a távolság gazdagok és szegények között.

Hogyan fér össze ezzel némelyik hatalmon lévő politikus »urizálása«?

Sehogy, ez személy szerint engem is roppant mód bosszant. A felelős politikai vezetőnek érzékenynek kell lennie a közemberek problémái iránt. Mindszenty József bíboros kijelentette: »amíg Magyarországon éhező ember van, addig az én asztalomon ne legyen luxusétel«. Nem várom el a politikai vezetőktől, hogy szerényen éljenek, de a kirívó eseteket nem lehet megengedni. A politikusnak fel kell készülnie rá, hogy kirakatban van.

Ferenc pápa első apostoli útja a menekültek közé vezetett. Nemrégiben azt üzente, hogy az elvándorlás globális jelenségére mindenképpen a felebaráti szeretet és az együttműködés globalizációjával kell válaszolnunk. Orbán Viktor ellenben lezárná a határokat a menekültek elől. Mennyiben tekinthető keresztényinek ez a magatartás?

A miniszterelnök különbséget tett a politikai menedékkérők és a gazdasági bevándorlók között, ami akkor is fontos, ha sok esetben a kettőt nem lehet különválasztani. Keresztényként nem mondhatok mást: minden ember iránt szolidárisnak kell lennünk. Senki sem saját maga választja meg, hova születik, de mindenkinek joga van az élethez. A határok lezárását egyébként se látom megvalósíthatónak. A népvándorlást nem lehet megállítani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2017. június 22. 00:57
Czene Gábor (Nol) demagóg dumája kérdésnek álcázva: "Orbán Viktor ellenben lezárná a határokat a menekültek elől." Az USA-ban nem olyan hülye emberek élnek, mint a Nol újságírói. Ha ez a Czene Gábor (Nol) venné a fáradságot és nézné az Investigation Discovery TV csatornát tudhatná, hogy Mexikó-USA határán sok száz kilométer hosszban vasfüggönyt építettek ki, hogy az illegális bevándorlókat feltartóztassák. Akik mégis átjutnak azokat a határőrök hada vadássza és kapja el. Toloncolják vissza őket, vagy a többszörös elkövetőket előtte be is börtönözik. Ausztriában sem Czene Gáborhoz hasonló demagóg alakok kormányoznak, hanem felelősen gondolkodó, normális emberek! Július elsején akarja életbe léptetni az osztrák belügyminiszter azt az intézkedéscsomagot, amely alapján a menekültügyi eljárásokat tíz napon belül le kell folytatni, és az érintettnek akkor is el kell hagynia az országot, ha a döntés ellen fellebbezést nyújtott be. Ausztriában szociáldemokrata-néppárti nagykoalíció kormányoz! Az osztrák szociáldemokrata párt az MSZP testvérpártja! Egykor a Népszabadság is szocdem szellemben írogatott.
Rike
2017. június 22. 00:56
Amúgy az apostolok Jézusra hallgató zsidók voltak Hát ezért érdemes olvasni. Amúgy én is csak hallottam.
Rike
2017. június 22. 00:56
Ahogy elnéztem szűköltök. Már egy püspök is....? Már a klérusban sem lehet bíznia a methodista, reformátius, katolikus-us-us Orbánnak? Hát nektek ez jutott... Csócsáljátok! És ha az egész cikket olvasnátok el, hát lenne meglepi!
Peter8811
2017. június 22. 00:55
Lendvai Pali bácsi, Bitó Laci bácsi dettó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!