Benzinkártyára eleve nem vagyok jogosult

2014. december 16. 11:45

Zöldpártként nyilván támogatunk minden olyan megoldást, amely ha közvetve is, mikroszkopikusan is, de a gépjárműüzemanyag-felhasználás mértékét csökkentheti.

2014. december 16. 11:45
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

Tegnap villámsebességgel terjedt el egy hoax arról, hogy a képviselők mentesítették magukat az M0-útdíj megfizetése alól. Az állítás természetesen úgy baromság, ahogy van. Ha valakit esetleg érdekelnek a tények is, kérem olvassa végig. :)

Elöljáróban szeretném tisztázni a pozíciónkat útdíj-ügyben. Zöldpártként az útdíjat -mint környezethasználattal arányosan kivetett terhet - általában támogatjuk, a mentesítő, elkerülő utakra kivetett díjakat viszont nem, mivel azok éppen az elkerülni kívánt nagyvárosokra, agglomerációs területekre zudíthatják a forgalmat. Ezt elmondtuk minden kampányban, ennek képviseletére is kaptunk felhatalmazást. Ezért nem támogatjuk a fizetős M0-t!

Az igazságügyi bizottság által T/2337 számon az országgyűlési törvény módosításáról előterjesztett, s az öt frakció által támogatott törvényjavaslat nem útdíjmentességről szól, egyetlen -nem túl jelentős - töredéke foglalkozik az úgynevezett benzinkártya felhasználásával, a javaslat döntő része egészen másra vonatkozik.

A T/2337 számú törvényjavaslat házszabálytól eltéréssel történő tárgyalását szavazta meg a Ház és nem magát a törvényjavaslatot. A törvényjavaslat zárószavazását a Fidesz ma lekérte napirendről.

Fel sem merült, sem most, sem korábban, hogy az országgyűlési képviselők matrica nélkül robogjanak végig a sztrádákon. A nagy port felvert javaslat azzal foglalkozik, hogy a vidéki képviselőket megillető költségkeretet (értsd: az illetményen kívül a fószer -ugyanúgy,mint csomó más munkahelyen- kap egy összeget, amit csak meghatározott célra használhat fel), az úgynevezett benzinkártyát a jövőben mire lehet felhasználni.

Benzinkártyát eleve tehát csak a Budapesten kívül élő képviselők kapnak – így pl. engem, mint budapesti lakost az egész változtatási szándék nem érint.

Marhaság M0-díjmentességről beszélni azért is, mivel a pályamatricát vásárolók tipikusan egész évre érvényes matricát vesznek, ami bármelyik autópályán felhasználható.

Az ominózus javaslat a következő szándékot tartalmazza. Az elmúlt hónapokban a vidéki képviselő az egységnyi benzinkártyát kizárólag üzemanyagra költhette el. A javaslat szerint a jövőben a változatlan értékű, egységnyi benzinkártyát a vidéki képviselő nemcsak üzemanyagra költheti el, hanem megoszthatja az üzemanyag, a közösségi közlekedés és az autópálya-használat díjai között. Magyarul: a, a vidéki képviselő eddig is fizetett és ezután is fizetni fog a matricáért, csak a javaslat szerint ezt már a benzinkártyája terhére is tehetné; b, a javaslat egyetlen fillér többlettel nem terheli meg az államkasszát, tehát ettől nem kerül többe a képviselő, hiszen csak a változatlan nagyságú költségkeretét használhatja fel többféle célra.

Zöldpártként nyilván támogatunk minden olyan megoldást, amely ha közvetve is, mikroszkopikusan is, de a gépjárműüzemanyag-felhasználás mértékét csökkentheti. Azt a pénzt, amit a vidéki képviselő a jövőben villamosjegyre, vagy autópálya-matricára költ el, nem fogja üzemanyagra költeni – ilyen egyszerű.

Én magam benzinkártyára eleve nem vagyok és nem is leszek jogosult, jogosítványom nincsen, gépjárművem nincsen, az országjárásaimat eddig is és a jövőben is a saját zsebemből finanszírozom. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 16. 15:29
A Fidesz kezdeményezésére a parlament kedd délelőtt úgy döntött, leveszik a napirendről annak a törvényjavaslatnak a zárószavazását, amely lehetővé tette volna egyebek mellett azt, hogy a képviselőknek járó üzemanyagkártyából ezentúl jegyet, bérletet és autópálya-matricát is lehessen venni.
Szélhámló
2014. december 16. 13:53
Eklatáns példa arra, hogy milyen a valóság és a média viszonya. Kösz Bandi.
Rockpapa
2014. december 16. 13:11
Szerintem neked,és párttársaidnak,gépkocsiba se volna szabad ülni.
Berecskereki
2014. december 16. 12:21
"Benzinkártyára eleve nem vagyok jogosult" Na ja! A magyar kártyából a tökfilkóra lenne jogosult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!