Moszkva a mélybe rántja a magyar diplomáciát

2014. december 02. 15:21

Oroszország jelenlegi gazdasági helyzete a késői szovjet-rendszer megrendülésének korára emlékeztet.

2014. december 02. 15:21
Káncz Csaba
Privátbankár

„Oroszország jelenlegi gazdasági helyzete a késői szovjet-rendszer megrendülésének korára emlékeztet. Magyarországra tervezett mega-projektjei kezdenek bedőlni, a Déli Áramlat bebukása csupán az első lépés. A magyar diplomácia két szék között a pad alá esett. (...)

Moszkva hiába küldte múlt csütörtökön a képviselőjét Bécsbe az OPEC-tanácskozásra – amelynek egyébként nem tagja –, Szaúd-Arábia hajthatatlan maradt a keményebb kvóta-ellenes álláspontjával és engedte az olajat a mélybe hullani.

Így pedig Oroszország az egyik legnagyobb vesztes a világon, hiszen közvetlenül és közvetve az orosz export háromnegyede függ az olajártól.  A kivitel további 10 százaléka szintén alapanyag, amely most szenved a kínai lassulástól.

Az olaj árának 10 dolláros esése az oroszoknak pontosan 30 milliárd dolláros veszteséget okoz. Az olaj pedig a júniusi 115 dolláros hordónként árról mostanra 70 dollár alá esett.  Így az idei kiesés már elérte a 120 milliárd dollárt, súlyosan megterhelve a költségvetést, amely bevételeinek fele származik az olajból. Itt már nem babra megy a játék:  1998-ban államcsőd lett a vége annak, amikor az olajárak lefeleződtek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 02. 19:18
Az oroszak sokan, sokszor próbálták sarokba szorítani. A fegyverkezéssel és a tohonya vezetésükkel ez sikerült. Most más a helyzet. A keleti nyitás pedig a kínai, orosz, volt szovjet tagállamok, arab országok összességére vonatkozik és azok működnek. Akkor most mi a bajuk?
Rockpapa
2014. december 02. 19:16
Amúgy Kinának,az USA ellen,egy erős szövetségesre lesz szüksége.És ebben az Oroszok remekül beleillenek.
Rockpapa
2014. december 02. 19:14
Ebben az Eu-Orosz bunyóban,megint az USA fog kurva jól járni.Megint beszivattyúzhat egy párszáz milliárdot magához.
kuwiq
2014. december 02. 17:46
Privátbankár elvtárs komolyan téved. Nem a magyar diplomácia kerül lassan megoldhatatlan helyzetbe, hanem az energiaellátás, ha nem találunk ki valamit sürgősen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!