Két évvel a HaHa indulása után, a hosszú Magyar Őszben

2014. december 13. 17:47

A közvetlen demokrácia, a vezetőnélküliség, a spontaneitás olyan új eszközei jelentek meg, amik visszaköszöntek az idei őszi tüntetéseken.

2014. december 13. 17:47
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Míg a HAHA két éve szándékosan próbálta kerülni a direkt kormányellenességet, a mostani tüntetéseken egy erős elitellenes szál mellett, a kormány intézkedéseit, a kormány tagjait kritizálják, ezek a tüntetések bevallottan kormány- és elitellenesek.

De a támadhatóság szempontjából a mostani tüntetéseknek pontosan az a hátránya, ami az előnye. A szervezetlenség és a koordináció hiánya miatt, nincs olyan megfogható entitás, mint a Hallgatói Hálózat volt, csupán különböző, a külső szemlélő számára átláthatatlan szervezői csoportok vannak, így a kormányzati kommunikáció lejárató logikája nem tud fogást találni rajtuk, hiszen nincs akin. A töredezettség miatt pedig nem is lehet igazán azt mondani, hogy valaki megszervezi ezeket a tüntetéseket, így hiába is támadná a szervezőket a kormány, hiszen a tüntetéssorozat percepciója semleges néző számára, inkább egy népi düh vagy elégedetlenség. A népet pedig nem lehet lejárató kampány alá vonni. (...)

Most azt láthatjuk, hogy idén az első golyót hiába védte ki a kormány a netadó elengedésével, ez csak bizonyos, inkább apolitikus csoportokat választott le a tüntetésekről. A következő tüntetések, a két évvel ezelőtti HaHa tüntetésekkel szemben, olyan témákat tudtak választani, amik mindenkit érintenek. Szakpolitika helyett a korrupció, a felháborodás lettek a vezérfonalak, az internetadó után, amely maga se nevezhető szakpolitikának, és amely sikerének alapja, hogy nem egy kiválasztott társadalmi csoport, réteg ügye, hanem az egész társadalom számára a modernitás és a szabadság szimbóluma tudott lenni.

Az új témák, a korrupció és az általános elégedetlenség pedig már nem kezelhetőek egy-egy intézkedéssel, általános politikai természetük miatt kormányátalakítást, kormányzati felelősségvállalást igényelnének, ahhoz, hogy le lehessen szerelni őket. Nem is lehet leválasztani a tüntetésekről egy-egy társadalmi csoportot, vagy szembeállítani a többiekkel, hiszen nem tudunk megnevezni olyan érintett kört, amely csak saját kiváltságaiért harcol. A tüntetők nem szolidaritásból, hanem jól megfontolt saját politikai érdekükből vannak jelen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackhorse
2014. december 14. 21:45
Nem tudja kötni a szervezőket senkihez???Ne röhögtess Jámborkám.A legelső a Gurmai fiúka tényleg nem kötődik sehova?!Hála nem mindenki ilyen hülye,mint te.
catalina9
2014. december 14. 18:21
A HaHa az új ballibjugend! Leninfiúk után GyörgyPéterfiúk.
Ouroboros
2014. december 14. 12:33
Én adom az első lájkot? Lehangoló egy pöce ez...
Burmin
2014. december 14. 09:40
Sok ott az kretén, depis gyerek a sok füvezés miatt. Nehogy úgy járjanak mint Milánka...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!