A megtagadott igen

2014. december 05. 11:21

Semmi más nem kellett volna, csak – a történész Ungváry Krisztián hajszálpontos szavaival – a megtagadhatatlan igen.

2014. december 05. 11:21
Gazda Albert
hvg.hu

„2004. december 5-én undorítóan szar fejek voltunk, pedig az a nap a magyar történelem egyik tisztességes napja is lehetett volna. Semmi más nem kellett volna hozzá, csak – a történész Ungváry Krisztián hajszálpontos szavaival – a megtagadhatatlan igen. (Külön ajánlom figyelmetekbe a linkelt szöveg utolsó bekezdését, de minden betűjét érdemes elolvasni ennyi idő után is.) Nem állítom, hogy attól az igentől egy csapásra megoldódott volna az említett három probléma közül legalább egy – hiszen mind megoldhatatlanok –, de hogy valamivel egészségesebbé  válhattak volna általuk a viszonyok, abban biztos vagyok.

Azt mesélik, nem sokon múlott. Úgy tudni, a szocik berkeiben komolyan felmerült, hogy az igen mellé kéne állni, mert  a nem mellé állni iszonyú nagy gáz. A Gyurcsány Ferenc vezette párt mégis úgy döntött, van két ok, amiért érdemes. Az egyik: egy jó eséllyel behúzható sikerrel nagyot lehet ütni a lendületbe jött Orbán Viktoron, és az sem kizárt, hogy megfordíthatók a támogatottsági tendenciák. A másik: a határon túli magyaroktól nem lehet számítani semmi jóra, fideszes genyók mind, megérdemlik, amit kapnak.


Ebből lett minden idők – ez alatt a rendszerváltás óta eltelt huszonöt évet értem – leghazugabb-legocsmányabb magyarországi kampánya, amelynek üzenete ennyi volt: ha igennel szavaztok, jönnek a határon túliak milliószám, elveszik tőletek a munkát, a nyugdíjat, a kenyeret, és ha nem figyeltek, a szüzeket is megbecstelenítik. (Demagóg fevetés, de helyettesítsétek be a határon túli magyarok kifejezést valami mással, és máris egyértelmű lesz, miért nevezem ocsmányságnak, ami történt.) Gyurcsány Ferenc jól számolt: a filléreiket féltő magyarok megijedtek és vagy behúzták az ikszet a nyomorult nem mellé, vagy eszükbe sem jutott szavazni menni. (Igenből hajszállal több lett végül, de az alcsony részvétel miatt ez nem osztott és nem is szorzott.) Orbán Viktor vereséget szenvedett. Az MSZP-nek ez nagyon kellett, hogy az európai parlamenti választási szopás és a Medgyessy–Gyurcsány-csere után elinduljon felfelé, és ez másfél évvel később hatalmas győzelembe torkollott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2014. december 05. 16:58
Köszi Albert, nem felejtjük az idióta táncosnak....
Ellensúly
2014. december 05. 16:33
Örülök, hogy a liberálisok között vannak azért józan emberek is, akik elítélik a társaik magyarokat kirekesztő, a soviniszta szlovák, szerb, ukrán, román erőknek muníciót szolgáltató, szélsőséges politikáját.
Akitlosz
2014. december 05. 15:26
Nem szép dolog hamisítani a történelmet. Az igen nem lett megtagadva, sőt az igen győzött a népszavazáson 51,57%-os eredménnyel.
vallmano
2014. december 05. 15:18
"hatalmas győzelembe torkollott" Azért hatalmas nem volt, csak egy paraszthajszálnyi. A többi stimmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!