Így lesz az elátkozott pesti kerületből új belváros

2014. december 14. 14:40

A jótékony hatások közül emeljük ki először is a közbiztonságot. Régen a Leonardo utca vagy a Tömő utca még fényes nappal is komoly közbiztonsági problémákat vetett fel, de ma már nemcsak a Corvin sétányon nagyon jó a közbiztonság, hanem a környező utcákban is.

2014. december 14. 14:40
Egry Attila
Portfolio.hu

Mik az önkormányzat eddigi tapasztalatai a Corvin Negyeddel?

Mi nagyon pozitívnak látjuk a Corvin-negyed fejlődését és helyzetét Józsefvárosban. Úgy gondoljuk, hogy a brand Józsefváros előnyére vált, nagyon jó megoldás született ennek a problémás városrésznek a megújítására. Ez egy komoly városrehabilitációs projekt, nemcsak egy egyszerű befektetés, amiben valaki felépített egy épületet egy foghíjtelekre, hanem itt egy új struktúra került kialakításra. Mivel ez egy vegyes fejlesztésű terület, új funkciók is megjelentek, korábban ez tisztán lakásokat tartalmazó övezet volt. A helyszín nagyon jó volt, de elhanyagolt. Innen történt a változás a projekt elindulásával a 2000-es évek elején. Bár a 2008-09-es válság lassította a folyamatot, megakasztotta az ingatlanpiacot, ez látszódik, de napjainkban már a gyorsulás érezhető.

Hogyan segítette a kerület fejlődését?

A jótékony hatások közül emeljük ki először is a közbiztonságot. Régen a Leonardo utca vagy a Tömő utca még fényes nappal is komoly közbiztonsági problémákat vetett fel, de ma már nemcsak a Corvin sétányon nagyon jó a közbiztonság, hanem a környező utcákban is. Ez nemcsak magának a fejlesztésnek köszönhető, hanem ezzel párhuzamosan zajlik egy kamerafejlesztésünk, amely 1998-ban kezdődött. Tavaly nyertünk 220 millió forintot a BM-től a kamerarendszer teljes megújulására. Ez azt jelenti, hogy a kerület csaknem 100 százalékát lefedjük kamerákkal. A projekt jótékony hatása még a munkahelyteremtés, a helyiadó-bevételek növekedése, a Corvin Sétány nagyon sok mindenben segít a kerületnek abban, hogy fejlődjön.

A kerület végezte a területről a lakosok elköltöztetését. Hogyan változott Józsefváros lakosságának összetétele a projekt hatására?

Nagyon fontos szempont volt, hogy itt tartsuk a lakókat, amennyiben ők is szeretnének maradni. Mindenkinek, aki azon a területen lakott, és az épület lebontásra került, felajánlottunk cserelakást a kerületben. A 2000-es évek elején az önkormányzat még vásárolt is lakásokat a piacon, amiket fel tudott ajánlani a lakóknak, ezzel is elősegítve, hogy az a közösség, amelyik itt van, maradhasson a kerületben. Akik ragaszkodtak a pénzbeli megváltáshoz, megkapták ezt, majdnem a forgalmi értékkel azonos mértékben, és ők oda költözhettek ezután, ahová szerettek volna. 

(...)

Józsefvárost a Főváros és az állam is kiemelt fejlesztési területként kezelni. Milyen egyéb programok valósulnak még meg a közeljövőben?

A Ludovika, az Orczy tér állami beruházás, ott kb. 25 milliárd forintnál tart az első projektszakasz, ami elkészült. Nemrég hirdették meg, hogy folytatódik a második szakasszal, igazából az önkormányzatnak erre nincs ráhatása. A parkot korábban mi kezeltük, ekképpen mi a szabályozói oldalról vagyunk jelen. Nagyon örülünk ennek a fejlesztésnek. A Ludovika korábbi romos állapota méltatlan volt ahhoz, amilyen funkciót betöltött. Most visszanyerte a régi dicsőségét, ezáltal a park nagy része is. A park középső része korábban is rendezett volt, mert az önkormányzat sokat fordított erre, de voltak olyan területek, amelyek magánterületek voltak, elhanyagolt, romos állapotban. Ezek most mind meg tudnak újulni ennek a projektnek a keretében, a park visszanyeri teljes nagyságát, és a Korányi, illetve a Diószegi utcáig határoltan egy megújult zöldterület lesz. Egy campus fog odaköltözni 4000 nappali hallgatóval, úgy gondolom, hogy annak a negyednek ez rengeteget fog segíteni.

Az Orczy-negyed az utolsó olyan nehéz terület, amit az önkormányzatnak meg kell oldani. van egy vállalásunk: ebben a ciklusban mindenféleképpen nekikezdünk. Ez nagyjából olyan elmaradott régió, mint a Magdolna-negyed volt korábban. Ott is 7 milliárd forint és 10 év kellett ahhoz, hogy komoly előrelépést tudjunk felmutatni, úgy gondoljuk, hogy itt is hasonló nagyságrendekre van szükség. De egy nagyon fontos eleme, amely már elindította a változást, a Közszolgálati Egyetem. Kezd felértékelődni a terület, kezd változni a lakosság, a közbiztonság, elindultak a pozitív folyamatok, erre mindenféleképpen rá kell segítenünk. Abban bízom, hogy pályázaton ezt a pénzt el tudjuk nyerni, és erre a negyedre tudjuk fordítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. december 15. 08:26
DG és csapata hagyták elgettósodni. Az ott élő fehér emberek először rácsokat szereltek fel. Garázsban, zárt udvaron tartották az autójuk. De a szag, a mocsok, a zaj elől nincs menekvés. Miközben a liberális propaganda felzárkóztatásról, szegregációról, toleranciáról harsogott. Inkább leadták az önkormányzatnak az önkormányzati bérlakást elmentek bérlakásba az aglomerációba, vagy ha tulajdonosok voltak eladták áron alul. Elmenekültek. Az ingatlanárak leestek negyedére. Aztán jöttek az izraeli "építési vállalkozók", a negyedár negydéért felvásároltak, és tömbrehabilitáltak. (EU támogatás befigyel) Csak éppen a munkát valójában elvégző alvállalkozókat nem fizették ki. A gettónorvégok kiszorultak a vasúti töltések melletti szobakonyhákba. (Hős utca megvan?) Akik elmenekültek vettek fel CHF hitelt izraeli tulajdonosi szerkezetű bankoktól, és visszaköltözhettek az alvállalkozók által ingyen, és az EU által finanszírozott ingatlanokba. Tízszeres haszon a kivitelezőnél, a CHF hiteleket meg nem kell bemutatni. A XII. VI. VII. VIII. már az övék, most a IX. van soron.
saddlenode
2014. december 14. 19:43
accumulation by dispossession.
lavor
2014. december 14. 15:46
Nincs cigány, nincs para, ez a kulcsa az élhető környezetnek.
Finale*
2014. december 14. 15:22
Bamulatos milyen sokat valtozott Pest ez alatt a negy ev alatt . Gratulalok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!