Mi sem vagyunk kispályások

2014. december 09. 18:31

A szerződésbe beépítettünk olyan garanciákat, hogy az erőmű időre megépüljön. A hitelt mi nem azért szeretnénk, hogy ne épüljön meg az erőmű. Interjú.

2014. december 09. 18:31
Aszódi Attila
Aszódi Attila
hvg.hu

Azt, hogy a ma bejelentett döntés mennyire biztos, csak az idő tudja majd megválaszolni. Hiszen a kormány és az MVM is az utolsó pillanatig ragaszkodott ahhoz, hogy a Déli Áramlat magyarországi munkálatai már decemberben gőzerővel elindulnak. Aztán Putyin bejelentette, hogy a projekt nincs. Mi a garancia, hogy ilyenre a paksi atomerőmű építés során nem kerülhet sor?

Ez egy jó kérdés, de azt ugyanakkor látni kell, hogy teljesen más dologról van szó. Hiszen a Déli Áramlat ugyanazokat a termelőket ugyanazokkal a fogyasztókkal kötötte volna össze, csak másik útvonalon azért, hogy az ukrajnai tranzitból származó ellátás-biztonsági kockázatokat csökkentsék…

És az is benne van, hogy mindez több mint 40 milliárd eurójába került volna az oroszoknak, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben számukra nem olyan könnyen kivitelezhető. Innen nézve a Paks II. építésére hitelezett 10 milliárd euró sem kevés az orosz költségvetésben. Ezért kérdem, hogy mi a garanciánk?

A Paks II. projekt azért más, mint a Déli Áramlat, mert financiálisan megáll a saját lábán. Arról van szó, hogy teremtünk egy olyan termelő kapacitást, ami még 60 vagy 70 évig működni fog tudni.

Mi arra a megnyugtató válasz, hogy nem lesz olyan, hogy az oroszok egy reggel felkelnek, és azt mondják, hogy most éppen nincs annyi szabad, Magyarországon beruházható pénzük, hogy adjanak, még akkor se, ha azt a hitelt valójában a saját iparunk számára kell megadni?

Ha egy kicsit piszkálódni akarok, akkor azt kérdem: gondolja, hogy ma reggel a szerződést aláírók nem gondolták végig mindezt, hogy nem tudják, hogy milyen pályán mozognak? Ha nekik kételyeik lennének, akkor ma nem írnak alá.

Az oroszok részéről az államközi szerződés érthető úgy is, hogy kaptak egy biankó csekket. Mert akár megépítjük az atomerőművet, akár nem, 2026. március 15-vel ők lehívják a hiteltörlesztés első részletét. Akár a mi hibánkból csúsznánk, akár nem, ha működik az új atomerőmű, ha nem.

Nyilván mi sem vagyunk kispályások. A szerződésbe beépítettünk olyan garanciákat, hogy az erőmű időre megépüljön. A hitelt mi nem azért szeretnénk, hogy ne épüljön meg az erőmű.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. december 09. 21:11
Mivel a fidesz maga körül csak végtelenül gerinctelen és szervilis embereket tűr meg maga mellett, és az igazi szakértő általában megmondja a véleményét a leghülyébb embereknek - ezen belül a politikusoknak is - ha valami szakmaiatlan, nem hinném, hogy ezzel a Paks II-vel olyan emberek foglalkoznak bármilyen szinten, akik csak egy kicsit is értenének ahhoz, amit csinálnak. Ide vezet ugyanis a kontraszelekció. Ráadásul titkosították is - nyilván nem véletlen: tudják, hogy egy rakás szart hoztak össze, illetve látványosan eladták az országot, és kilopták a projektből, amit tudtak. A transzparencia pont a tolvajlás megelőzése miatt kellene, hogy megvalósuljon. Mivel ez nem sikerült, az undorító mocsok ráégett Paks II-re, és a fideszre.
krotak
2014. december 09. 19:57
Velünk magyarokkal, folyton csak a baj van. Az uborkánk nem elég görbe ahhoz, hogy bumerángként lehessen használni, ahhoz meg nem elég egyenes, hogy műpéniszként is jó legyen;(aki szereti az uborkasalátát, a vizes, az ecetes, a kovászos uborkát, az fél-ázsiai, de minimum mucsai) minden más néppel ellentétben tömjük a libát, s megfosztjuk amúgy fölösleges tollaitól; tegye föl a kezét, aki hallott már olyan barbár helyről, mint a Hortobágy, ahol körmölik, és nyírják a birkákat. Hallottam már olyan felelőtlen gazdákról, akik aratás után kiengednek a tarlóra több ezer tyúkot, nem gondolva arra, hogy a pumiknak nincs ezer szemük, s néhány tyúk a rókákat segíti a következő generáció fölnevelésében.
drkovax
2014. december 09. 19:11
Az eredetiből: " hvg.hu: Ha az EU versenypiaci elemzés alá veszi a projektet, akkor akár az elkaszálhatja a dolgot, ha nem találnak olyan pénzintézetet, amely az oroszokéhoz hasonló kondícióval ezt a beruházást felvállalná. Hogy fog ez Brüsszelben átmenni? A.A.: Nekünk jogunk van harmadik országgal szerződést kötni, és jogunk van ezt az olcsó pénzt elfogadni. " Azért a HVG-nél, meg úgy a ballib oldalon eldönthetnék, hogy mi a bajuk ... Folyamatosan azzal jönnek, hogy ez milyen drága lesz, az EU-val meg azért meszeltetnék el, mert túl olcsó ...
Brigadéros
2014. december 09. 19:09
Jó kezekben van ez a projekt, többször is hallottam nyilatkozni Aszódit. Elegánsan, szakszerűen, és persze finoman mosolyogva nyomja le az olyan felületes tudással felvértezett emberkéket, mint a Kálmán Olga, meg a nála megszólaltatott szagértők... Ha nem ilyen volna, még ezt a nyilvánvalóan érdekünkben álló projektet is eredményesen fikázhatnák a libbant politikusok és szoclib médiagecik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!