Tőke, munka és válság a globalizáció korában

2014. december 09. 12:01

A politikum, az uralomgyakorlás politikai formája a társadalom tulajdoni szerkezetéhez, a többlettermelés gazdasági formájához igazodik.

2014. december 09. 12:01
Artner Annamária
Dinamó Műhely

Ez az elidegenedés a formális demokratikus intézményektől különösen erőssé válik a jövedelmi különbségek olyan növekedése idején, amikor egyes rétegek már elért életszínvonala kerül veszélybe. Válságok esetén ez még a centrumországokban is bekövetkezik, és bekövetkezik akkor is, amikor a kumulatív előnyszerzéshez szükséges kezdeti előnyök újraelosztásáért folyik a harc az elit különböző csoportjai között. A gyengébb, újonnan gazdasági hatalomra vágyó elit csoportok, jellegzetesen a kisebb, a globálishoz képest kevésbé versenyképes »nemzeti« tőkék a velük szövetséges állam segítségével a bérarány (az egységnyi munkaerőköltség) olyan leszorítására kényszerülnek, amely a munkaerőpiac több szegmensében a bérszínvonal abszolút csökkenését eredményezi. Hogy ezt megtehesse, a feltörekvő elitnek a demokratikus intézmények irányított kiüresítéséhez, sőt számuk, működési körük szűkítéséhez kell folyamodnia. Ilyenkor jó szolgálatot tesz az elitek közötti gazdasági harc »nacionalizálása«, vagyis a kezdeti előny és a feleslegtermelés problémájának a »nemzeti érdek« szőnyege alá söprése, amely az erősebb, jellemzően transznacionális (külföldi) tőkéket tételezi egyfelől, a nemzeti tőke és nemzeti munka egységét másfelől. Az elitek közötti gazdasági harc »nacionalizálása« – különösen a felső középosztálynak tett gesztusokkal együtt – sikeresen terelheti el a figyelmet a »nép« formális jogait és reális érdekeit ért sérelmekről. Ebből a folyamatból a diktatúrák különböző árnyalatai alakulhatnak (és alakultak) ki, egészen a szélsőjobboldali terrorig.

A piaci viszonyok egyfelől logikájukból következően többféle módon is korlátozzák az eleve csak a kumulatív előnyszerzés domíniumán kívül eső demokráciát, másfelől dinamikus mozgásuk következtében még ezt a korlátos–korlátozódó demokráciát is időről időre felszámolással fenyegetik (például válságok és elitváltások idején). A kumulatív előnyszerzés kapitalista módja a béraránynak az új értéken belüli leszorításával jár, ami még válságok és az eliten belüli vagy az elitek közötti harcok hiányában is hosszabb távon törvényszerűen koptatja a jogegyenlőségi demokráciát azzal, hogy növeli a jövedelmi egyenlőtlenségeket, és így egyre nagyobb tömegeket zár el mind reális szükségleteik kielégítésétől, mind a demokratikus intézmények érdemi használatától.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. december 09. 17:58
Szerzőnk egy kommunikációs antitalentum. Ajánlom a szövegelemzéshez a Fog-indexet.
toyoda
2014. december 09. 14:45
Tisztelt Annamária! Én ezt a többlettermelés szót nem használnám. Sokkal jobban hangzik az h. a produktív réteg által előállított javak egy részét az improduktívoknak kell elfogyasztani h. a reálprofitot realizálni lehessen.
indiáner
2014. december 09. 14:32
"This will be a long war and it will only end when one of the two sides basically breaks down and collapses." http://www.paulcraigroberts.org/2014/12/07/guest-article-saker/
OberEnnsinnen
2014. december 09. 13:21
Az írás lényege ez: "A mai csomópontválság megoldódása hosszú lesz, és mindenképpen lényegi változásokat (új világrendet) követel. A változás természetét illetően – egyéb életképes és érdemben képviselt alternatíva híján – egyelőre csak a „belső ugrás”, a kapitalista világgazdaság strukturális–intézményi reformja látszik elképzelhetőnek. Kérdés azonban, hogy milyen új globális piacgazdaság következhet az 1970-es évek csomópontválságából „belső ugrással” megszülető, a liberalizáció forradalmát hozó „még több kapitalizmus” után. Továbbá az sem ad okot megnyugvásra, hogy a válságba került világrend meghatározott hatalmi struktúrával rendelkezik, és a válság ezt a hatalmi struktúrát is érinti. Józan ésszel nehezen remélhető, hogy az Egyesült Államok által vezetett világrend hatalmi központjának elmozdulása (aminek lehetőségére a BRICS-országok fejlődésével és az új regionalizmusokkal határozott jelek utalnak) tárgyalószobák hűvös homályában levezényelhető." Sötét perspektíva, ám teljességgel logikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!