Lux-Leaks: Hozhat-e áttörést?

2014. november 15. 14:05

Olyan botrány néz ki, amely nem csak az ő elnöki székét, hanem az európai polgároknak az EU-val szemben egyre csökkenő bizalmát is veszélyezteti.

2014. november 15. 14:05
Szilágyi Péter
Dinamó Műhely

Jó hír, ugyanis az EU korrupciós elleni fellépései eddig felemás eredményeket hoztak, lényegi áttörést nem sikerült elérni. Hiába állt elő a Bizottság egy Anti-korrupciós jelentéssel, abban nincsenek átfogó javaslatok olyan problémák megoldására mint a lobbi-tevékenység szabályozása, a bejelentők védelme, pártfinanszírozás vagy összeférhetetlenség. Bízom benne, hogy megfelelő politikai klíma megteremtése esetén új fejezet kezdhető etekintetben. A Bizottság immár nem mismásolhat, ha túl akar élni, határozottan és egyértelműen el kell köteleződnie a korrupció elleni hatékony küzdelem mellett. Ehhez az kell, hogy az Európai Parlament is felismerje a lehetőséget, és folyamatos nyomás alatt tartsa a Bizottságot. Szükség van arra, hogy az egyes képviselők is prioritásként kezeljék a korrupciót, mert ügygazda nélkül nagyon könnyen kikerülhet a kérdés az európai közvélemény centrumából. A magyar MEP-k közül ezidáig Jávor Benedek ismerte fel a téma jelentőségét, honlapján lehetőséget biztosít arra, hogy az állampolgárok jelenthessék az európai forrásokat érintő csalásokat.

 A Lux-Leaksnek azonban nem csupán ennyiben van jelentősége. Szinte alig foglalkoztak a botrány kapcsán a botrány kirobbantóival, a tényfeltáró újságírókkal. Bebizonyosodott, hogy az újságírói társadalom, bennük is a tényfeltáró újságírók azok, akik nélkülözhetetlen watchdogjai Európának. Ahogy Jávor Benedek fogalmaz blogbejegyzésében: »Amennyiben az EU komolyan gondolja a korrupció elleni harcot, partnerként kell, hogy tekintsen ezekre (szerk: a tényfeltáró újságírókra) az orgánumokra. Nincs helye gyanakvásnak, nem elég csupán deklarációkat tenni, el kell érni azt, hogy az Unió hathatós és kézzelfogható segítséget adjon számukra«”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katakana
2014. november 16. 22:46
Akkor most luxembourgi amerikai nagykövet ki fog tiltani luxembourgi tisztviselőket az egyesült államokból? És megpróbálja majd megpuccsolni a luxemburgi kormányt?
atila68
2014. november 16. 20:52
Bezzegazorbán ellenezte a megválasztását.
enes
2014. november 16. 19:00
"...akik nélkülözhetetlen watchdogjai..." A számítástechnikából átszivárgott már ez a szó is... Volt egyszer egy nyelvújítás, amikor igyekeztek magyar szavakat használni. Tudálékosságnak tűnik fel: nem is igyekezik az újságíró, hogy magyar szót használjon.
enes
2014. november 16. 18:52
"...EU-val szemben egyre csökkenő bizalmát is veszélyezteti..." szemben /= iránt !! Inkább: EU iránti bizalmát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!