Álmodozni szabad

2014. november 08. 15:55

Luxemburg szigorú uniós vizsgálatra számíthat, olyannyira, hogy a procedúra már zajlik is.

2014. november 08. 15:55
Jakubász Tamás
MNO

„A minap szó szerint elborította a nemzetközi sajtót a hír, hogy 2002 és 2010 között több száz multicég kötött titkos adóegyezményt egy miniállam hatóságával. Az országot azonban nem a Karib-tengeren és nem is Ázsiában kell keresni, hanem éppen Nyugat-Európa közepén. Luxemburg – merthogy erről az államról van szó – szigorú uniós vizsgálatra számíthat, olyannyira, hogy a procedúra már zajlik is. Igaz, a brüsszeli bizottság versenyjogi szempontból közelít a multik adómegállapodásaihoz, s az EU bürokratái – a beszámolók szerint – hiszik is, hogy eljárásuk ilyen alapokon sikerre vezethet. A brüsszeli álláspont szerint az sem zavaró, hogy jelenleg éppen az a Jean-Claude Juncker tölti be a vizsgálódó Európai Bizottság elnöki tisztét, aki korábban Luxemburg miniszterelnöke volt. A pártatlan elemzés tehát kezdetét vette, s kár is lenne kételkedni a megnyugtató lezárásban, az igazság érvényesülésében.

Egy aprócska, bizonytalanságot ébresztő tényező azonban mégiscsak akad. A luxemburgi adómegállapodásokról szóló közlés ugyanis – egészen pontosan – 28 ezer oldalnyi kiszivárgott irat alapján kapott szárnya. Valakinek érdekében állna ilyen tudást kiszivárogtatni, s nem mellesleg hírbe hozni egy uniós országot és óriásvállalatok százait? A világ egyes vezető államai és cégei valóban folyamatos harcban állnak egymással, csak immár nem kézifegyverek és rakéták fejlesztésével töltik idejüket, hanem adó- és pénzügyi adatokat gyűjtögetnek a konkurenciáról? Bizonyosnak nagyjából annyi tetszik, hogy akár nagy multicég is összeomolhat, ha utóbb valahogy igazolódik az esetleges manipulációról szóló állítás, jelentkező pedig mindig akad, hogy betöltse a piaci űrt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Réthy
2014. november 08. 20:08
Éppen most választották meg Junckert, most meg rácsodálkoznak, hogy mekkora adóelkerülő országot épített otthon korábban. Csupa alkalmatlan idióta ül az EU-ban!
Pető Márton
2014. november 08. 19:47
Orbán ezért ellenezte Junckert! Nem hiszem el, hogy a többiek nem tudtak erről.
incze
2014. november 08. 18:31
nertársak, nem értem. most akkor jó az eu, vagy nem jó az eu, ha beleizél egy tagország üzelmeibe?
Nannyó
2014. november 08. 18:29
Ezzel a szemétséggel tökéletesen tisztában volt Cameron meg Orbán, mikor nyíltan és határozottan ellenezték Junckert a Bizottság élére. Luxemburg off-shore cégek paradicsoma volt Juncker egész miniszterelnöksége alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!