Internetadó: népharag vs. tüntetésbiznisz 1:2

2014. november 07. 14:17

Ha rajtatok és a hozzátok hasonlókon múlt volna, soha egyetlen forradalom és szabadságharc sem tört volna ki. Ti nyilván a Sztálin-szobor ledöntését és feldarabolását is elítéltétek volna ’56-ban.

2014. november 07. 14:17
Gizelladalma
Fent és Lent

„Sajnos azonban rögtön másnap megjelent jó pár vélemény és nyilatkozat szervezetektől, párttagoktól, és magánemberektől is, amelyek elítélték az »erőszakot« és a rongálást. A szervezők és sokan mások is (fideszes) provokátoroknak minősítették a dobálókat. Károsnak és veszélyesnek tartom azt a hozzáállást, amely megítéli, ki a »mi tüntetőnk«, és ki lehet kizárólag ellenséges provokátor. Volt például olyan közeli barátom (nyilván nem fideszes provokátor), aki szintén dobált, és ahogy elnéztem a többieket, felháborodott fiataloknak tűntek. Az is szomorú, hogy egyesek úgy gondolják, olyan felsőbbrendű pozícióban vannak, hogy morális magaslataikról megítéljék és megmondják másoknak (gyakran több tízezres Facebook-tábornak), mi a jó és elfogadható tüntetői magatartás. Azt természetesen mindenki eldöntheti maga, hogyan vélekedik egy szimbolikus épület megdobálásról és a rendszer szerves részét képező pártcsatorna iráni gyűlölet kifejezéséről. Viszont nagyon egyenlőtlenül (nem demokratikus módon) oszlik el a szólásszabadsághoz való jog: hozzám például eddig a személyes ismerőseimet leszámítva szinte kizárólag az infrastruktúrával és erőforrásokkal rendelkező »hivatásos« aktivisták és egyes párttagok véleménye jutott el. Ezek az elítélő nyilatkozatok tehát ilyenformán mégiscsak egyfajta belső cenzúraként működnek. Kedves önkéntes cenzorok, természetesen jogotok van békésen tüntetni, de ahhoz nincs, hogy beleszóljatok abba, mások hogyan tüntetnek. Ha rajtatok és a hozzátok hasonlókon múlt volna, soha egyetlen forradalom és szabadságharc sem tört volna ki. Ti nyilván a Sztálin-szobor ledöntését és feldarabolását is elítéltétek volna ’56-ban.

Emellett a »békés tüntetés«-fetisizmus éppen a jogos harag kifejeződését, az aktív ellenállást akarja megakadályozni: azt, amiben potenciál van arra, hogy változást hozzon el. A békés mederbe kényszerített tüntetés olyan, mint az alkoholmentes sör: semmi értelme sincs. Le kéne számolni azzal a tévképzettel, hogy egy tüntetés a szervezőké, és nekik joguk és feladatuk az eseményeket a kezükben tartani. Ha egy demonstráció előre kiszámítható (színpad, vonulás A-ból B-be, hazavonulás), nem fog elérni semmit. Egy tüntetésnek akkor van lehetősége elérni valamit, ha a tömeg spontán alakítja az eseményeket, és így bizonytalan a kimenetele. Akkor van esély a változásra, ha a dühöt és haragot nem akarjuk normatív módon kizárni a tömegtiltakozásból. Én személy szerint nem hogy elítélném a dobálást, kifejezetten köszönöm azoknak, akik elég bátrak voltak hozzá. Fontos első lépés volt ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek: alakíthatják az események menetét, nem csak bólogathatnak a színpadi performanszokhoz.

Sajnos a múlt keddi és pénteki tüntetések jól mutatják, hogy szervezőik alkalmatlanok arra, hogy az emberek felháborodását jó vezetőként összefogják. Nem képesek arra, hogy a tömeg céljait és igényeit érezzék, kölcsönös kommunikáció helyett csak egyoldalúan beszélnek a »néphez«. Saját elképzeléseik és elveik szerint, saját céljaiknak megfelelően igyekeznek igazgatni a tömeget. A háttérben persze hatalmi harcok is zajlanak: Gulyás Balázs és társai nem hajlandók együttműködni a vasárnapi tüntetés eredeti szervezőivel, se másokkal. Saját tüntetésüket nemcsak »hivatalosnak« nevezték, hanem azt is fontosnak tartották beleírni, hogy »a neten terjedő más eseményeket nem a valódi szervezők működtetik«. Szögezzük le: az oldalt nem a szervezők tevékenysége, hanem az ügy miatt lájkolták majdnem 250 ezren, tulajdonképpen az oldal szerkesztőinek ölébe hullott a nagyszámú Facebook-követő. Ettől még senki nem nevezte ki őket az internetadó ellenes küzdelem kizárólagos letéteményeseinek, ők önhatalmúlag nevezték ki magukat hivatalos és valódi felelősnek. A Százezren az internetadó ellen oldal moderátorai visszaélnek ezzel a helyzettel, egyoldalúan kommunikálnak, nem a tiltakozók akaratának, hanem saját igényeiknek megfelelően igyekeznek alakítani az eseményeket. Ez nem más, mint az emberek jogos dühének és tiltakozásának a kisajátítása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. november 08. 15:12
Spontánék.. "..A Magyar Nemzet birtokába került a Hallgatói Hálózat (HaHa) belső levelezése, amiből az derül ki, hogy az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők segítik a hálózat diákjait. A szakemberek a többi közt arra készítik fel a hallgatókat, miként gyakoroljanak hatékony nyomást a kormányra vagy hogyan szerveződjenek. Az amerikai oktatók a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, azonban a háttérben Soros György magyar származású üzletemberhez vezetnek a szálak. A diákok szombaton egy négyórás zártkörű tréningen vehettek részt..." No és most már itt van a Jóbarát fedőnevű tartótiszt is..
catalina9
2014. november 08. 15:04
Emlékszem, 2002-2010 között hogy óbégattak a ballibák, hogy politika nem való az utcára Emlékszünk még Elvtársak?
catalina9
2014. november 08. 15:03
No igen hát tényleg vannak "spontán" tüntetések! Emlékezzünk Elvtársak, Gizelladalma is! - Volt egy Sirály nevű hely, amit egy Marom nevű zsidó kulturális egyesület használt Schönberger úr vezetésével. - Schönberger úr szerint ők jogcím nélküli használók, - Azért valahogy sajátjuknak érzik, mert náluk vannak a helység kulcsai, vagyis az mehet be akiket ők beengednek, és az nem akit nem engednek be. -A Marom nem fizet bérleti díjat. /Minő véletlen../ -Fogyasztás ugyan van a klubban, de Schönberger úr szerint az véletlenül sem kereskedelmi jellegű, mert hogy becsületkasszába fizetnek. (mint a bérleti díjat) Ehhez tudni kell, hogy nem a fizetés jellege határozza meg a kereskedelmi jelleget. -Lassan lassan kiderül, hogy a Fidesz székházfoglalását ebből a helységből szervezték. -Miután két évig nem fizette Maromék, Tarlós úr megpróbálja kitessékelni őket. (Borzalom) -A kitessékeltek előállnak a szokásos "védekezéssel", miszerint nekik azért kell menniük, mert zsidók, szóval valójában ők üldözöttek. -A Mazsihisz felkéri Tarlóst, hogy mivel pészach van a zsidók nagy ünnepe, április 3.-ig hadd maradjon Marom a Sirály szárnyai alatt. -Tarlós akceptálja a kérést, mert hogy pészach van és kegyelet is létezik a világon. -Ezek után felkerekedik a csapat, akik között természetesen szép számmal vannak jelen a korábbi székházfoglalók /á lá Sirály/ HaHások és persze szónokolnak a ballib legendák is, korábban TGM, Kőszeg Ferenc. -És most jön az igazán fennkölt rész. Miután a Mazsihisz a zsidó vallási ünnepre, kegyeleti okokra hivatkozva kéri a Sirályból történő kipenderítés késleltetését, és Tarlós eleget is tesz ennek, ez a banda nem átall a Fidesz székház előtt a Húsvéttel, a keresztények nagy vallási ünnepével gúnyolódni. Maga jön Gizelladalma!!!
kitiltott
2014. november 08. 12:52
Így már érthető.. Az átlátszó.hu legújabb "biznisze": The Soros Army Needs You – támogasd az Átlátszót “Soros Army” pólóvásárlással. van még kérdés Ildikó? http://atlatszo.hu/2014/08/04/the-soros-army-needs-you-tamogasd-az-atlatszot-soros-army-polovasarlassal/ halálfej amerikai Baseball sapkával.. hogy is van ez? ki van ki ellen? vajon az amerika ügyvivő „Jóbarát(unk) András” mit gondol erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!