Magyarország, a vonakodó gyarmat

2014. november 18. 09:38

A valóban létező korrupció, a civilek cseszegetése és a demokratikus normák áthágása csupán ürügy, Washingtonnak valójában a keleti nyitás, illetve az oroszokkal való elmélyülő barátkozás nem tetszik.

2014. november 18. 09:38
Jurenkó Ferenc
Jobbegyenes

A washingtoni demokrácia-felfogás szerint addig hagyható szabadon rakoncátlankodni egy vazallus, amíg az a még megfelelőnek ítélt úton jár. Ha erről letérne, akkor a hűbérúr erővel tereli vissza az általa helyesnek ítélt irányba. Tehát az amerikai nyomásgyakorlás politikai üzenete teljesen egyértelmű: Csatlós vagy és az is maradsz, akkor is, ha ez neked nem tetszik, vagy esetleg másfelé is kacsingatnál. Ezt pedig az amerikai ügyvivő nem is túl burkolt formában meg is üzente a már fentebb is említett interjúban: »Azt reméljük, hogy példaként, vezetőként tekintenek ránk a világon. Olyan országként, ami tartja magát azokhoz az értékekhez és elvekhez, amit másoktól elvár.« Itt érdemes lett volna megkérdezni azonban, hogy melyek lennének ezek az értékek. A szövetséges államok vezetőinek törvénytelen lehallgatása? Vagy netán a guantanamoi börtön? Persze, tudjuk jól, hogy a vazallus nem kérdezhet.

Ez az üzenet viszont nagyon világos kell legyen minden hazai hatalmi erő számára. Ha horribile dictu 2018-ban egy teljesen demokratikusan megrendezett választáson a Jobbik lenne a befutó, akkor Washington a vonakodó gyarmatát azonnal megrendszabályozná. Itt persze nem rögtön arra kell gondolni, hogy B-52-es bombázók rombolnák porig Budapestet, de a kemény gazdasági szankciók és a nemzetközi elszigetelés bőven benne van a pakliban. Persze a demokratikus értékek védelmére hivatkozva korlátozni az emberek szabad akaratnyilvánítást és ezáltal a demokráciát meglehetősen ellentmondásos, de a világhatalmak érdekszférájának a határán fekvő gyarmatként ehhez hozzá kell szoknunk.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. november 18. 20:56
"gyarmatként ehhez hozzá kell szoknunk" Ehhez nem lehet és nem is szabad hozzászokni! Ezt mondták akkor is, amikor szovjet gyarmat voltunk. Elég volt a gyarmati státuszból, inkább szegényen, de egyenes gerinccel.
incze
2014. november 18. 17:44
bazmeg, kedves jurenko. a putyinizálódás nem csak az amerikaiaknak nem tetszik. nekem sem tetszik. a vele együtjáró oligarchásodással, a jogállam (immár befejeződött) leépítésével, egyetemben. lehet, hogy az amiknak ez csak ürügy, nekem egész biztosan nem az, hanem a fő kérdés.
alex.leopardi
2014. november 18. 10:58
azt akarták nálunk is mint Romániában,két korrupt kormányt aki váltogatja egymást(szadesz-maszop)az amcsik nagy örömére,elvégre ezek az anyjukat is eladnák harminc ezüstért ,nálunk fidesz,jobbik lesz,nagyon nem tudják elviselni
Onurisz
2014. november 18. 10:34
Nagyjából így van, éppen ezért nem lesz "Jobbik befutó" 18-ban, mert az emberek nem ostobák. Két év múlva már hál'istennek nem lesz Obama, az USA visszaáll a republikánus kemény vonalra és felhagy ezzel az ostoba "demokrácia-exporttal". A stabilitást fogja támogatni mindenütt, ahol lehet, demokrácia formájában, ahol nem lehet, ott az autokratikus hatalomgyakorlást. És rendezi a viszonyát Oroszországgal, amely hosszú távon az atlanti szövetség partnere lesz a politikai válságok kezelésében. Mert hamarosan súlyos politikai válságok lesznek, Afrikában, Dél-Amerikában, Indiában, Kínában és mindenekelőtt az iszlám országokban. Illetve már vannak is, ezért nagy baj, hogy még két évig ez a rövidlátó idealista Obama lesz az elnök. Éppen ezért nekünk érdekünk az atlanti szövetséghez tartozni, mert ott van az az erő, amely megvéd bennünket is a világot megrázó válságok következményeitől. "Jóbarát" úrékat addig majd túléljük valahogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!