Hazafiak

2014. október 06. 08:31

Magyar, német, szerb, örmény, horvát. Kötél. Golyó és lőpor.

2014. október 06. 08:31
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

Aulich Lajos / Ludwig Aulich (56) – Pozsonyi német polgárcsalád sarja, magyarul nem tudott. Kötél.

Damjanich János / Јован Дамјанић (Jovan Damjanić) (45) - Határőrvidéki szerb katonacsalád fia, felnőttként tanult meg magyarul. Kötél.

Dessewffy Arisztid (47) - Felvidéki magyar nemesi család fia. Golyó és lőpor.

Kiss Ernő / Էռնո Քեշիշյան (Erno Keshishian) (50) - Örmény kereskedő família sarja. Golyó és lőpor.

Knezic Károly / Karlo Knezić (41) – Apja varasdi horvát katonatiszt, édesanyja magyar. Kötél.

Láhner György / Georg Lahner (54) - Felvidéki német polgárcsalád fia, a magyart törve beszélte. Kötél.

Lázár Vilmos / Վիլմոշ Ղազարյան (Vilmos Ghazaryan) (32) - Nagybecskereki örmény-magyar kereskedőcsalád fia. Golyó és lőpor.

gróf Leiningen-Westerburg Károly/ Karl August Graf zu Leiningen-Westerburg (30) - Hesseni német arisztokrata, magyarul nem tudott. Kötél.

Nagysándor József / Josef von Nagy-Sandor (45) - Édesapja nagyváradi magyar, édesanyja német. Kötél.

Poeltenberg Ernő lovag / Ernst Poelt Ritter von Poeltenberg (41) - Egy lovagi rangra emelt gazdag bécsi jogász fia, magyarul keveset tudott. Kötél.

Schweidel József / Joseph Schweidel (53) - Zombori német tisztviselőcsalád sarja, felnőttként tanult meg magyarul. Golyó és lőpor.

Török Ignác (54) - Gödöllői kisbirtokos nemesi család fia. Kötél.

gróf Vécsey Károly (46) - Édesapja magyar gróf, édesanyja osztrák főrend, felnőttként tanult meg magyarul. Kötél.

És a további négy elfeledett vértanú:

báró Ormay Norbert / Baron Norbert Auffenberg (36) – Morvaországi német arisztokrata, 1848-ban vett fel magyar családnevet. Kötél.

Kazinczy Lajos (29) – Kazinczy Ferenc legfiatalabb fia. Golyó és lőpor.

Hauk Lajos / Ludwig Hauk (51) – Bécsi osztrák származású katonatiszt, magyarul nem tudott. Kötél.

Lenkey János (42) – Gömöri köznemesi család fia. A börtönben megőrült, őrei kínzásaiba halt bele.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2014. október 06. 20:40
Mintha egy örvény működött volna a Kárpát-medencében, amely bekapja az idegeneket és aztán magyarként dobja ki őket. A kép azonban csalóka. Az idegenből magyarrá váltak jellemzően nem a legalsóbb rétegekből kerültek ki. A magyar elit a legalsóbb rétegbe tartozó bennszülöttekkel (akár magyar, akár más nemzetiség) mindig mostohán bánt. Korábban ezek mobilitását kifejezetten akadályozta, hiszen a jobbágyrétegből valamilyen módon kiemelkedő egyének a birtokos arisztokrácia számára elveszett munkáskezeket jelentettek. Később egyszerűen rövidlátó gazdasági megfontolásokból az elitnek hatékony hazai képzés helyett olcsóbb volt szakképzett idegeneket különleges juttatásokal, birtokadománnyal, tartós adómentességgel becsábítani. A nem magyar nemzetiségű arisztokrácia, nemesség esetében pedig részben az hathatott, hogy a magyaországi közéletbe, politikába egyszerűbb volt magyarként bekapcsolódni, részben pedig az osztrák császári politika ostobasága érdekazonosságba kovácsolta őket a magyar nemességgel. A legalsóbb rétegekkel való mostoha bánás persze megbosszulta magát: a tót parasztnak, román kecskepásztornak egyszerűen nem volt miért asszimilálódni.
Rudy
2014. október 06. 17:57
Nem utolsó sorban, fentiekből arra is lehet következtetni, mennyire "mostoha"sorsban éltek nemzetségeink, ha az anyaország szabadságáért haltak halomra...
Senye Péter
2014. október 06. 09:18
Az aradi tizenhármak hősök és mártírok voltak, de egy történelem tudati tévedés áldozatai lettek. Azt hitték, hogy a világosi fegyverletétel után a nagymajtényi síkon történtekhez hasonló megbocsátás következik. De 1711-ben a Habsburg birodalom hatalma teljében volt, megengedhette magának azt a gesztust. Az orosz cárnak kezet csókoló Ferenc Józsefben és kamarillájában forrt az évszázados hanyatlás megalázottságának dühe.
br-o
2014. október 06. 08:54
Nyáry Krisztián. Apja és édesanyja származása ezidáig nem közismert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!