Recseg-ropog alattunk a jég: alapjaiban rendültek meg a magyar-nyugati kapcsolatok

2014. október 27. 11:02

A Nyugat napjainkra már undorral és gyanakvással fordul el a hazai pávatánc előadásaitól.

2014. október 27. 11:02
Káncz Csaba
Privátbankár.hu

„Az oroszok a csúfos véget ért afganisztáni beavatkozás óta nem annyira tankokkal, mint inkább célzott energia-logisztikai terjeszkedésre felfűzve valósítják meg a Kreml külpolitikai céljait.  A kormány pedig az utóbbi időben úgy vált a Gazprom és a Roszatom készséges kliensévé, hogy erről nem folytatott kielégítő konzultációt euro-atlanti szövetségeseinkkel.


Sőt gyakran teljesen váratlan bejelentéseket tett óriási horderejű ügyekben, mindenfajta belföldi és külföldi szakmai párbeszéd nélkül (Paks II.). Mindezt akkor, amikor az egységes európai energia-politika az EU Bizottság egyik legprominensebb célkitűzése lett és drámaian kiéleződött orosz-nyugati biztonság-politikai szembenállás.

A Nyugat napjainkra már undorral és gyanakvással fordul el a hazai pávatánc előadásaitól. Külön figyelmeztető jel, hogy azon hagyományosan baráti államokkal, akik minden porcikájukban érzik és félik az oroszok hatalmi játszmáit a térségünkben - mint például a lengyelek és baltiak -, szintén megrendült hazánk bizalmi viszony-rendszere.

Sokatmondó tény, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban április óta felszámolták az EU-ügyekért felelős államtitkárságot (!), viszont fölállították az Oroszország Főosztályt. Ilyen magas szintű szervezeti egység még a messze legnagyobb gazdasági partnerünknek, Németországnak sem dukál.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardosg
2014. október 27. 19:29
mond valamit...
BőröndÖdön
2014. október 27. 15:04
Távolodunk a civilizációtól,köszi,fidesz!
Türelem
2014. október 27. 14:55
Először is tisztázni kellene, hogy ki az a nyugat? S nem pusztán földrajzi értelemben. De a legfontosabb, ki ül annak a nyugatnak nevezett lófogatnak a bakján, kinek kezében van a gyeplő? Milyen irányba hajtja a lovakat? Most a bakon az USA ül, a hátul meg a többiek, s itt a kényszerszövetségre kárhoztatottakra gondolok. Ma az USA ül a legnagyobb fogat bakján, noha fogat kerekei már kínai kézben vannak, s Peking csak azt várja, hogy mikor foglalja el a helyét a bakon is. Persze más vonalon is nagy a lökdösődés, mások is kapaszkodnak az istrángba. Álmában az EU is gondolt erre, de Moszkvában is szívesen látnának már egy bakon való cserét. Merkel és Putyin belátta, hogy ez másképpen nem megy, csak ha a németek uralta EU és Oroszország szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait. Ebből lehetett volna egy, az USA nézve veszélyes gazdasági, majd politikai ellenpont. Ezt Washington időben felismerte, s Ukrajnában megdöntötte a legitim kormányt, hosszú évtizedere borítékolva az egész Európára kiható politikai-gazdasági-biztonsági destabilizációt. Így már biztos, hogy Európa az oroszokkal egy jó darabig nem mászik ki a kátyúból. A bakon ülő USA-t ezen túl persze az is roppant s zavarta, hogy az EU-n belül van egy kivételesen szabadságszerető nép, a magyar, amely nemzeti kormánya alatt, érdekes módon a nemzeti érdekek képviseletét tekinti elsődlegesnek. Nem sorol be lakájként a többi hajbókoló, megvásárolt uniós vezetés mögé, hanem próbál a lehetőségeken belül nyugalmat, jólétet teremteni a magyarság számára. S ehhez időnként szembe kell mennie a Washingtonból jövő elvárásoknak, kényszereknek. nem jó egy ilyen visszabeszélő, kurucos népség, aki a saját érdekeit helyezi az első helyre, s nem lehet megvenni sem kilóra. Mármint a jobboldalt, a ballib az más, amikor ők vannak a kormánykeréknél, akkor olajozottan mennek a dolgok, nincs gond az idegen érdekek képviseletével. Szóval nem jó egy lázadó magyar, a végén még mások is vérszemet kapnak tőlük, s visszabeszélnek Washingtonnak, mások is elkezdnek gondolkodni, eszmélni, s elsősorban saját népük jólétére koncentrálni, mások kiszolgálása helyett. Így azután Orbánt is meg kell buktatni, ha nem megy a belső áruló segédcsapatokkal, akkor kívülről nyomást gyakorolva. A gazdasági vezető szerep megőrzése érdekében az USA szükségképpen mindenkin átgázol, nagy a tét. Így rajtunk is, ne legyenek illúzióink. Csak ne röhögtessenek azzal, hogy miként aggódik értünk a demokratikus nyugat. Hogy a magyar demokrácia letéteményese a ballib ellenzék. Megmosolyogtató, amikor hülyének néznek egy nemzetet. Mint a sok bérkommentelő is, aki lihegve próbálja bizonyítani a bizonyíthatatlant, az USA tisztességét, jó szándékát. Elég csak a tényekre hagyatkoznunk...
vigyor
2014. október 27. 11:58
Megpróbáltam végig olvasni a teljes cikket, nekifutottam egyszer, nekifutottam mégegyszer...képtelenség ennyire elfogult, a saját véleményét más szájába adó, a nyugati demokráciák hibáival még véletlenül sem szembenéző szerzőt olvasni. Egyszerűen azon vettem észre magam, hogy a gondolataimban csak azt hallom, ezhülye, ezhülye, ezhülyeeeee....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!