A partvonalon égő ház

2014. október 21. 08:46

Nem tökéletes ellenzék kell, hanem egy nyitott, problémafelismerésre és konszenzusra képes, innovatív és gyorsan reagáló ellenzék.

2014. október 21. 08:46
Krémer Ferenc
Galamus

A politikában, amennyiben demokratikusan akarjuk művelni, nem létezik semmiféle partvonal. Részt vesz benne az is, aki tiltakozásból nem megy el szavazni, az is, aki csak elmondja vagy megírja az álláspontját, de nem hajlandó csatlakozni egyik politikai alakulathoz sem, és az is, aki gyűlésekre jár. A demokrata politikusnak a csendet és a káromkodást is meg kell hallania, nemcsak a dicséretet. Lehetetlen tehát a partvonalon kívülről bekiabálni. Még az ellen sem lehet kifogása senkinek, ha az ellenérdekelt politikai irányzathoz tartozók kiabálnak be.

Úgy gondolom, azoknak a millióknak, akik nem mentek el szavazni, ebben az évben talán egyszer sem, csak egy része törődött bele a helyzetbe. Szeretném hinni, hogy a nagyobbik részük a demokraták nyújtotta kínálattal elégedetlen, és vár valami jobbra, valami hihetőbbre, valami hitelesebbre. Ez bizony politikai üzenet, és nem kívülről szól. Önfelmentés és demagógia azzal érvelni, hogy aki nem ment el, az a diktatúrát támogatta. Ugyanígy mondhatnánk azt is, hogy akik képtelenek voltak politikusként demokrata módjára viselkedni, azok támogatják a diktatúrát, pedig nem, csak lejáratják a demokráciát. Éppen ezért helytelen az az érv is, hogy aki tiltakozásból nem ment el, és ezt meg is írja, az másokra mutogat, azaz másokra akarja áthárítani a saját felelősségét. Ez a felelősség ugyanis nem abból áll, hogy a polgár köteles támogatni az értékelhetetlen teljesítményt nyújtó demokrata pártokat. Mert pusztán attól nem lesz egy párt demokrata, hogy ezt mondja magáról, a választók csak akkor hiszik el, hogy valóban az, ha úgy is viselkedik.

Teljesen téves az, hogy ha „a ház ég, mindenkinek oltani kell, azzal, amije van”: egy kanna benzinnel – mert csak az van kéznél – nem jó megkísérelni az oltást. A jelenlegi demokratikus ellenzék politikája sajnos erre a helyzetre hasonlít. Mit tegyen ilyenkor az, aki látja, mi történik, hogy a benzineskannával akarnak tüzet oltani? A legtermészetesebb, ha az ember elkezd kiabálni, hogy ne tedd! S ha nem figyelnek rá, akkor arrébb megy.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2014. október 21. 17:29
Azt mondja Krémer úr szeretném hinni , nos mi nem hisszük tudjuk kik vagytok ezért nem szavaznak rátok milliók csak ezrek ami elég sok de nem elég!!
Rockpapa
2014. október 21. 15:46
Lehet hogy milliók nem mentek el szavazni,lehet hogy azért mert elégedetlenek,de ez nem azt jelenti hogy mindegyik automatikusan a ti szavazóitok lenne.Pont ellenkezőleg,nem találtak választandó pártot.Ha igaz lenne ,akkor elmennek ,és győztök!!
puszika
2014. október 21. 14:28
Ha olyan fafejüekből áll az ellenzék mint te vagy Krémer,akkor gyorsreagálású sem lesz amíg világ a világ!!
Kanóc
2014. október 21. 13:38
Komoly szellemi teljesítmény, egy ötéves gyerek kapásból ad ilyen válaszokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!