Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Európai játszmák

2014. október 10. 17:35

Torz brüsszeli szlogan szerint a vállalható pártok szövetsége megpróbálja leszavazni a őrültek és a felelőtlenek csapatát. Nem fényes helyzet, ugye, de itt tart a mi Európánk.

2014. október 10. 17:35
Csáky Pál
Csáky Pál blogja

„Bizony, sokáig naivan azt hittük, hogy az az Európai Unió, amelyre úgy szerettünk felnézni, egy minden tekintetben szebb, jobb, értékesebb hozzáállást tanúsító alakulat. 

Nem így van. Küzdőtér, ahol – hála Istennek – politikai, és nem katonai eszközökkel folyik a küzdelem. De a küzdelem mindennapos. S az a közösség, amely erről egy napra is elfeledkezik, önmaga esélyeiből farag le.

Ülök a teremben, már az ötödik biztosjelölt meghallgatásán, hallgatom a kérdéseket és a válaszokat, figyelem a híreket is az európai politikáról és elképzelem, hogy az átlagos újságolvasó számára mennyire bonyolultnak tűnhetnek a brüsszeli történések. Az egyik nap az egyik, másnap pedig már teljesen más biztosjelöltek akadnak fel a szitán, harcias szólamok véleményeznek hangzatos válságokat – pedig csupán az egyes politikai pártok vívják egymással szokásos pozícióharcaikat. A folyamat lényege a következő: az Európai Parlament legerősebb pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) ugyan megnyerte ez európai parlamenti választásokat, de kisebb arányban, mint az előző időszakban. Így tehát politikai szövetséges után kellett néznie, s azt a szocialistákban és a liberálisokban találta meg. E három formációnak jelentős többsége van az EP-ben, s ezáltal le tudják – le tudjuk szavazni a fasiszta szélsőjobb, vadkommunista szélsőbal és az Európa-ellenes pártok megnövekedett táborát. Torz brüsszeli szlogan szerint a vállalható pártok szövetsége megpróbálja leszavazni a őrültek és a felelőtlenek csapatát.

Nem fényes helyzet, ugye, de itt tart a mi Európánk.

A komplikációkat az okozza, hogy a posztok szétosztása után kiderült, hogy a meggyengült EPP ügyesen tárgyalt és több posztot tudott szerezni egy ilyen helyzetben, mint öt évvel korábban. Ez egy kicsit kiütötte a biztosítékot a szocialistáknál és a liberálisoknál. Az elsők azzal vádolták meg a saját vezetésüket, hogy Martin Schultz elnöknek csak egy dolog volt fontos: hogy másodszor is EP-elnök lehessen, a liberálisok pedig alkatilag is predesztináltak mindig egy kis rebellióra. Nekimennek tehát boldog-boldogtalannak, szenvednek az eurokomisszár-jelöltek, naponta dőlnek meg az alkuk, újra kell foltozni a megállapodásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. október 10. 19:54
Csáky Pál - mind oly sok mindenben - most is nagyon jól látja a történet rugóját, amikor azt írja;A liberálisok pedig ahol csak lehet, belekeverik ebbe a képbe a Magyarország-kritikát is - nem utolsó sorban azért, hogy elvonják a figyelmet a gyenge jelöltjeikről. Általános meglepetésként többen mondják ugyanis, hogy – bár tényleg sok a gyenge jelölt -, a leggyengébbek a liberális jelöltek. Így már-már azt is mondhatnánk; tömény kalandorpolitika folyik az unióban egyesek pártok, személyek részéről.
luga
2014. október 10. 17:56
Ahol egy Martin Schultz elnök lehet, arról a szervezetről meg lehet mindenki véleménye. A biztos-jelöltek teljesítménye teljesen mellékes, mert a háttérben egyezkedő pártoktól függ minden. Alkudoznak, mint a kofák a piacon.
Senye Péter
2014. október 10. 17:45
Az Unió úgy tesz, mintha egymásra utalt országok alkotnák. Dehogy is (hogy csúnyább kifejezést ne használjak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!