Orbán Viktor titka

2014. október 18. 16:59

Hogy a rommá vert baloldal egyáltalán felfoghassa, mi történik vele, mindazt a politikai-közösségi és nem utolsósorban lélektani építőmunkát, amit ellenfele jóval korábban véghezvitt, ajánlatos számításba vennie.

2014. október 18. 16:59
Berszán György
MNO

„1994-ben vagyunk, a Fidesz épphogy túléli az általa elbukott választásokat. Elért 7,01 százalékos eredménye siralmas, politikai megalázottsága, illetve a helyzetnek való kiszolgáltatottsága maximális. Az első ciklus közepén még mindenhonnan azt jósolták, a párt fölényesen és gond nélkül nyeri a ’94-es második szabad választást. Aztán összeomlás lett belőle, olyan hangulat, amilyen most az MSZP-központokban lehet a meghatározó.

Újabb sokkhatásként a tegnapi természetes szövetséges, az SZDSZ kormányt alakít a magát eleve túlnyerő MSZP-vel, amivel nyomasztó, 72 százalékos parlamenti MSZP–SZDSZ-kormánytöbbség jön létre. A példátlan hatalmi erőkoncentráció miatt nem tiltakozik az amerikai külügyminisztérium, azt nem vitatja a nemzetközi sajtó, és nem fejezi ki őszinte aggodalmát az Európai Unió sem. Az ellenzék, már ami maradt belőle, széttagolt, súlytalan, szerepe formális, az ország sorsába érdemi beleszólása nincsen.

A varsói expressz befut Budapestre, a kormányrúd közelében egyre több volt pártállami figura látható, maga a miniszterelnök személye pedig mindent eldönt és elárul a megtorpanó fiatal magyar demokrácia politikai kórképéről. Debreczeni József közíró Magyarország – restauráció előtt címmel nagy hatású cikket ad közre e lap hasábjain. Horn Gyula miniszterelnök hamarosan leteszi a parlamenti esküt, mire Magyar Bálint, Pető Iván, Kuncze Gábor és a többi egykori rendszerváltó politikus sorban gratulál az új miniszterelnöknek, immáron legfőbb politikai szövetségesének. A sajtó egyből átáll, a korábban kedvelt és csupa jó szándékkal körülvett Fideszből űzött vad lesz, amelynek hamarosan a puszta létéért kell küzdenie. Szövetségesei cserbenhagyják, elárulják, az addigi sajtótámogatásból szűnni nem akaró sajtótámadás lesz.

Ez az a lélektani pillanat, amikor a mai Orbán Viktor politikai értelemben megszületett.

Innentől kezdve a Fidesz elnöke minden erejét annak szentelte, hogy a szétesett ellenzéki jobboldalt a formálódó Polgári Szövetség égisze alatt összefogja, erejét egyesítse. Nem sokkal később a Polgári Szövetség az 1994-es önkormányzati választásokon szép eredményeket ért el, noha az idő tájt a Fidesz csupán egyharmad erővel kapcsolódhatott be az összefogásba immár az MDF és a KDNP oldalán. De miután a korabeli versenytársak felmorzsolódnak, a Fidesz nem habozott, megragadta a történelmi lehetőséget, s könnyűszerrel bevette a jobboldal táborát. Ekkor kezdődött meg Orbán aprólékos szervezőmunkája az üresen maradt jobboldal lefedésére, az új politikai közösség alapjainak lefektetésére. A sok éven át tartó építkezési folyamat választásokat megnyerő néppártot dagasztott az egykori kis szervezetből (1998).

A 2002-ben megszakadó sikerszériát nagyban segítette 2006 ősze, amikor ismertté vált a hírhedt őszödi beszéd. Hatására a Fidesz megnyerte a helyhatósági választásokat, és innentől fogva már szinte minden az ölébe hullott. Sikerét megismételte 2008 tavaszán a szociális népszavazáskor, míg 2009-ben súlyos vereséget mért a kormányzó baloldalra az EP-választásokon.

Kétharmados arányú győzelmét szintén nagyban segítette, hogy a kormányrudat jó ideje politikai kalandorok és handabandázók birtokolták, ezért is söpörte el a Fidesz Bajnai Gordon kormányát 2010 tavaszán, hogy ősszel újabb komoly győzelmet arasson az önkormányzati választáson. Idei három győzelmével Orbán Viktor és pártja összességében nyolcadszor verte meg a magyar baloldalt. Legitimitása vitathatatlan, választói felhatalmazása csorbítatlan. A legitimitás azért is fontos kérdés, mert az első Gyurcsány-kormányé kifejezetten vitatható volt, csakúgy, mint a szintén választások nélkül hatalomra jutott Bajnai Gordon társulatáé.

Hogy a rommá vert baloldal egyáltalán felfoghassa, mi történik vele, mindazt a politikai-közösségi és nem utolsósorban lélektani építőmunkát, amit ellenfele jóval korábban véghezvitt, ajánlatos számításba vennie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. október 19. 16:00
"nagyban segítette 2006 ősze" - 2005 tavasza kimaradt! "A gazdatársadalom, valamint a vidék és a fõváros is egymásra talált a demonstráció heteiben – erõsítették meg a nagygyûlés résztvevõi, akik közül Ángyán József professzor, egyetemi tanár az összefogás példanélküliségére is rámutatott. - Ez a három hét a magyar társadalom újraéledésének történetében lesz fontos. Rá kellett döbbenteni ezt a népet, hogy ha nem tesz valamit az ellen, ami körülötte zajlik, vége van. Hál istennek, a magyar gazdatársadalom volt, aki ezt megtette. Nem sokan adtak volna egy fillért sem azért, hogy ebbõl a demonstrációból valami történik. Megtörtént ez a csoda, mert elhittük, hogy képesek vagyunk rá – fogalmazott Ángyán József." Tehát mi is Orbán titka?
gokiburi
2014. október 18. 21:26
Hibátlan! Minden szavaddal egyetértek :DDD
potyka
2014. október 18. 19:16
Ennek a szemmel látható szerencsétlen hülyének ki kíváncsi a titkaira? :DDDDDDD
Menhetten
2014. október 18. 19:01
Ne legyenek kétségeink, ez, miután megerőszakolta a feleséget és a lányt, bizony bele fogja törölni a farkát a frissen mosott függönybe is. Mert mi is az egyenlege huszonöt éves politikai pályafutásának? Kudarcok, erőszakos érdekérvényesítés, baltás gyilkos, nyugdíjpénztár, Simicska, Torgyán, Lázár, Semjén, de lehet, jön még Vona Gábor is. Stadionok, ötmillió létminimum alatt élő állampolgár, éhező gyerekek, meg az ország szétrablása. Ma trafik, holnap erdő, holnapután Nemzeti Italáru-nagykereskedések, kisvonat a családnak, stadion Gazsinak. A veszteséglistán ott a demokrácia, ott az ifjúság, az oktatás, az egészségügy, a magyar föld, a modernizáció, ott az életünk. Legjobban mégis azt utálom benne, hogy elfeledte, honnan jött. A történelem majdcsak megtanítja neki egyszer. Ez egy tehetséges ember? Nem is tudom, a tehetségest, vagy az embert kellene megkérdőjelezni. Esetleg mindkettőt, együtt és külön-külön is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!