Az év egészen június végéig nem tűnt különlegesnek. Voltak csapadékosabb és szárazabb időszakok, nem volt extrém meleg vagy szokatlanul hűvös, bár azt el kell mondani, hogy a március meleg volt, ezért nagyon korai volt a fakadás. Ezután június végétől egészen mostanáig tartó, nagyon csapadékos időszak vette kezdetét. A nyáron az utóbbi időszak legsúlyosabb lisztharmat járványát szenvedtük el, nemigen emlékeznek a gazdák ilyen erőteljes fertőzésre. A termés eleve kevesebb volt (tavaly a rügydifferenciálódás időszakában hűvösebb volt az idő), ezt a lisztharmat tovább csökkentette.
Mindezek ellenére én augusztus legvégéig bizakodó voltam, hiszen csak a lisztharmat miatt volt a helyzet kissé súlyosabb, mint 2010-ben, egyébként 2010-nél melegebb volt az idő, még szeptemberben is. A cukorfokok nem voltak nagyon alacsonyak, illetve a savak 2005/2006 óta a legmagasabbak voltak, magasabbak, mint 2010-ben. Bizakodtam, hogy nem lesz nagyon rossz az ősz, és akkor még szép szőlőink lehetnek.
A szeptember eleji felhőszakadások végül azokban az ültetvényekben is nagy károkat okoztak, ahol addig gyakorlatilag teljesen egészséges volt a szőlő. Rothadás különféle formái jelentkeztek – szerencsére a jobb fekvésekben illós rothadás nem volt jellemző. A termelők elsöprő többsége leszüretelte az éretlen szőlőt, aki fennhagyta, annak a sűrűsödő seregélytámadások miatt fájhatott tovább a feje. Végül minden szőlőnk beérett – a Kéknyelűre várunk még a nagyon magas savtartalom miatt –, általában 20-60 százalékban Botrytis-sel – nem szép és tiszta formában, de nem szürkerothadás volt és nem is illós –, és a szokottnál sokkal magasabb savtartalommal. Az egészségesebb szőlőkből alacsonyabb cukortartalmú mustot nyerhettünk, ezekből könnyedebb, savhangsúlyosabb borok készülnek majd, a Botrytis-es szőlőkből pedig testes, szintén élénk savú, markáns borok készülhetnek a télen. A Szürkebarátot is szeptember utolsó hetében szüreteltük, erre 2006 vagy még inkább 2005 óta nem volt példa. Rá egy hétre bejöttek a Rajnai rizlingek, aminek szeptember végi, október eleji szüreti időpontja átlagosnak mondható nálunk. Egy héttel később pedig megkezdődött az Olasz rizling szüret, mely e hét elején fejeződött be. Az Olasz rizling határozottan később érett az idén, mint ahogy megszoktuk.