Szélapó, Napanyó és L. Simon László

2014. szeptember 29. 12:12

Hazánk lenne csak az egyetlen bölcs ország, hogy a gáz és urán import függőséget választja a fenntartható megújulók helyett?

2014. szeptember 29. 12:12
Simon Gergely
Kettős Mérce

„Nyilván csak akkor termelődik szélenergia, ha fúj a szél és éjjel sem termelődik napenergia, viszont valahogy Európa normálisabb felén az elmúlt években hihetetlen mértékben növelték a nap- és szélenergia kapacitásokat, nem félve attól, hogy áram nélkül maradnak. A normális országokban nyilván többféle energiahordozóra támaszkodnak, így például csak akkor emelik a gáz vagy egyéb foszilis energia használatát, amikor épp szükség van rá. Az atom energia ezzel szemben folyamatosan ad áramot, nincs tekintettel a csúcs és völgy időszakokra.  A helyi megújulókra való támaszkodás a klímaváltozás elleni harc mellett, az egyetlen valós hosszú-távú megoldás a energiahordozó import függőséggel szemben a térségünkben. (...)

A kulcs ugyanis egy egészséges energia mix, mely gerincét a különböző, helyben rendelkezésre álló megújuló energiák adják. Egy korábbi 444-es cikk mutatta be, hogy a magyar atomenergia tervek sokkal rugalmatlanabbak egy egészséges, megújulókra alapuló energia mixnél, és így pont hazánkban lehet sokkal drágább az áram és lehet problémásabb biztosítani az áramot csúcsidőszakokban. Így talán mégis választhatná hazánk is a szinte minden mérvadó számítás szerint hihetetlen gazdasági csődöt és rugalmatlan, fenntarthatatlan áramellátást hozó paksi giga atomberuházás helyett a napra, szélre és egyéb megújulókra alapozó fenntartható áramellátást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. szeptember 30. 09:36
Mindezt elősegíti, - pontosabban nem gátolja - az is, hogy a németek a szélerőműveiket nem szabályozzák le, azaz nem csökkentik a termelésüket, érzékelhetően csökkenő igény esetén sem. Az el nem tárolt felesleget a németek értékesítik (szélsőséges esetben akar negatív áron is). A vevők pedig nem feltétlen a német szomszéd államokban, hanem gyakran távolabbi, akár Balkán országokban találhatóak. A túltermelt és eladott mennyiség pedig megtalálja a maga "útját" a rendszerben, amelyet nem, vagy csak nehezen lehet "kijelölni", azaz szabályozni. Korábban ez az "út" elsősorban a Benelux államokon át vezetett, de mára ők - igen költséges beruházásokkal - fizikailag blokkolták a befolyó német áramot, amely így leginkább Lengyelország és Csehország irányában talál utat magának. További nehezítő tényező, hogy a német átviteli hálózat fejlesztése nem követte a létrejövő és folyamatosan duzzadó megújuló kapacitást.
Agricola
2014. szeptember 30. 09:32
Egy-egy szeles napon "túlcsordulhat" a német rendszer, azaz a többlet energia elkezd áramolni az európai rendszerben - főleg, ha az alacsony fogyasztással párosul. Kiemelten kritikusak az ünnepnapok, amikor jelentősen csökken egy adott ország fogyasztása. A tél beköszöntével súlyosbodhat a helyzet, az előttünk álló hónapok pedig kritikusak lehetnek e szempontból, ahogyan azt Philipp Rösler német gazdasági miniszter el is ismerte a minap. Elégtelen észak-déli összeköttetésével a német villamos energia hálózat tavaly februárban közel került az összeomláshoz, amikor a Balti-tenger szélenergiája elárasztotta a rendszert, a csehek és lengyelek pedig saját hálózataik leválasztásával fenyegetőztek
Agricola
2014. szeptember 30. 08:47
Mondja a Kettős mérce túl okosnak látszó kibice Simon Gergely: "„Nyilván csak akkor termelődik szélenergia, ha fúj a szél és éjjel sem termelődik napenergia, viszont valahogy Európa normálisabb felén az elmúlt években hihetetlen mértékben növelték a nap- és szélenergia kapacitásokat, nem félve attól, hogy áram nélkül maradnak." Annyit azért a Kettős mérce túl okosnak látszó kibice Simon Gergely sem fog fel az elektromos energiatermelés problémáiból, hogy az elektromos energiatermelésnek összhangban kell maradni a mindenkori fogyasztással, különben a szolgáltató hálózatok összeomlanak, amire még az erőforrásokban gazdag Egyesült Államokban is voltak példák. Az elektromos energia többlet nem tárolható el olyan könnyedén, mint egy levágott disznó a hűtőládában.
Mich
2014. szeptember 29. 16:23
napenergia = ide sugárzó nukleáris energia fosszilis energia = felhalmozott és elraktározott "megújuló energia", azaz nukleáris napenergia... ...nyilván van jelentősége a térbeli és időbeli távolságnak, de minek misztifikálni az egészet...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!