Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Miért kell nekünk a minimumjövedelem?

2014. szeptember 18. 09:59

Egyharmad magyarországnyi nélkülöző emberről beszélünk. Cselekedni kell. Minimumjövedelemre van szükség.

2014. szeptember 18. 09:59
László Johanna
Kettős Mérce
A minimumjövedelem a hatalmas méretet öltő magyarországi szegénységre hatékony válasz lehet többek között azért, mert:
  1. Nem csökkenti a gazdaság versenyképességét: a minimumjövedelem, amelyhez szociális transzferként jut az egyén, nem válik megtakarítássá, hanem azonnal visszaáramlik a gazdaságba, hiszen napi szükségletek kielégítésére megy.
  2. Egy jól megtervezett, megfelelő és széles körben elérhető minimumjövedelem a munkaerőpiaci részvétel szempontjából nem ellenösztönző: éppen ellenkezőleg, segíti az egyén munkaképes állapotba jutását, ezáltal munkavállalóvá válását – természetesen ehhez a másik oldalra, azaz valóban létező és megfelelő munkakörülményeket, valamint munkavállalói jogokat biztosító munkahelyekre és kevésbé nyomott bérekre is szükség van. (Azaz egyértelműen nem a közmunka jelenlegi modelljére gondolunk, amely a szegénységből nem jelent kiutat, pusztán a kiszolgáltatott, ún. dolgozó szegények tömegét növeli.[4])
  3. Nem vezet a gazdaság romba dőléséhez: azokban az EU-tagállamokban, amelyekben alkalmazzák, magasabb szintű a szociális biztonság, prosperálóbb a gazdaság.
  4. Egyenlőbb társadalmat eredményez, ezáltal gazdasági stabilizátorként is működik, és csökkenti a társadalmi feszültségeket. (E feszültségek akár bűnelkövetésben, devianciában is megnyilvánulhatnak.)
  5. Lehetővé teszi a szegénység következő generációkra átörökítésének megtörését – ezáltal anyagi terhet vesz le a társadalom válláról, hiszen kevesebbet kell majd költeni a felhalmozódó problémákat kezelni igyekvő szociális és egészségügyi, foglalkoztatási rendszerre stb.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2014. szeptember 22. 15:15
"Politikailag az alapjövedelem nélkülözhetetlenné válik." írják a Financial Times -ban !! Már - 2006-ban, a korábbi luxemburgi miniszterelnök kijelentette: "Európában szükség van alapjövedelemre mindenki számára." Nem a munka az első "modul" a gazdaságban, hanem a korhű tervezés és a hatékonyságot biztosító beruházások. Megélhetések biztosítása és az oktatás, képzések. - Amíg ez nincs fenntartva stabilan, addig minden csak kidobott pénz. Az nem kapitalizmus, ahol a meghatározók képtelenek felismerni a tényleges helytálló relevanciákat, hanem inkább államkatyvasz működéseknek mondhatók. "Mily megdöbbentő látvány, amikor egy civilizáció önmagát pusztítja el azért, mert a gyökeresen megváltozott körülmények között képtelen átértékelni az általa követett gazdasági ideológiát. – Sir James Goldsmith (1933-1997), angol milliárdos és iparmágnás, London Times, 1994 február" A reális és szükséges társadalmi stabilizáció program kiindulópontja, nem más, mint az Európai alapjövedelem bevezetése. Az alapjövedelem egy olyan új, korszerű eszköz, aminek a bevezetése mindenkinek személyesen is a hasznára válik, és ami egyben a társadalmi anyagi/gazdasági biztonságot stabilizálja, - és amivel egyszersmind véget vethetünk a kirekesztő szabadság korlátozó politikáknak! Érdeksérelmek nélkül. Mondj te is nemet a nélkülözésre, - és igent az Európai alapjövedelem bevezetésére! Tovább: www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem
Autofocus
2014. szeptember 18. 22:47
Nagyon fasza üzenete lenne. Az a helyzet te tyúkeszű liba, hogy ma több százezer embernek adta vissza az önbecsülését a közmunka program. Ugyan ti szeretitek felhőcske rajzolásnak meg látszatmunkának beállítani, de valójában akiket pl. én fogalkoztatok azok mind értelmes munkát végeznek, és látszik rajtuk hogy van értelme felkelniük reggel, mert számítanak a munkájukra és felelősségük van abban amit csinálnak. Ha ehhez képest elkezdenétek a pénzosztást azzal a jelenlegi társadalmunk alapját köpnétek szembe, és azokat akik ma ezért a minimálbérnek megfelelő összegért lelkiismeretesen nap mint nap dolgoznak. Elég volt a komcsikból, takarodjatok vissza a holdkóros sunyi rossebbe.
Apáczai
2014. szeptember 18. 19:55
"Egyharmad magyarországnyi nélkülöző emberről beszélünk. Cselekedni kell." Földrajzi nevet nagy kezdőbetűvel!!! Amiről beszéltek, az egy dolog. Olyan vélemény is van. A valóság egy egészen más dolog.
atila68
2014. szeptember 18. 18:52
"azokban az EU-tagállamokban, amelyekben alkalmazzák, magasabb szintű a szociális biztonság, prosperálóbb a gazdaság" Melyek is ezek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!