Kertész Imre kitüntetése

2014. augusztus 22. 17:25

Kertész Imre a magyar közbeszédben, közgondolkodásban valami olyan helyet foglal el, amit egy nem magyar embernek vélhetően nagyon nehéz lenne elmagyarázni.

2014. augusztus 22. 17:25
Szabolcsi Gergely
Alternatíva

Fidesztől jobbra állóknak, és biztosan számtalan fideszesnek is, problémás Imre Kertész kitüntetése (Takaró Mihály kitüntetésével biztos nekik kívánt kedvezni a kormány). A baloldal pedig mintha csak lefagyott volna nem tud mást ismételgetni mint azt, hogy ezzel a kormány instrumentalizálja Kertészt és arra használja, hogy szépítse a Holokauszt emlékév eddigi sikertelenségét. Mindeközben Rajcsányi Gellért publicisztikája hasonló - részben jogos - vádakat fogalmaz meg Miklósi Gábor véleménycikkével kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy mindegy, hogy kit, de valakit mindenképpen ütni kell Kertész kapcsán és a nagy felháborodások között mintha mindenki elfelejtkezne magáról az íróról.

A Sorstalanság egyik kulcsmondata így hangzik: »Én is végigéltem egy adott sorsot. Nem az én sorsom volt, de én éltem végig.« Azok, akik most Kertész kitüntetésén vitatkoznak és arról értekeznek, hogy át kéne-e vennie, hogy megkaphatja-e egyáltalán azok éppen úgy viselkednek, mint azok, akik haláltáborba küldték. Nem akarják hagyni, hogy Kertész saját sorsát élje végig, hanem ők akarnak neki sorsot szabni. Nincsenek illúzióim, nem hiszem, hogy a kitüntetés bármivel is őszintébb gesztus lenne ennél, nem hiszem, hogy a kormány valóban most akarná a jobboldali kánonba beemelni Kertészt. Ez azonban nem számít, mint ahogy az sem, hogy mit írnak a jobb- és baloldali újságírók, vagy, hogy hogyan háborodik fel a teljes magyar szélsőjobb. Ami számít, hogy Kertész megérdemli a díjat. Azzal, hogy átvette majd ezt a köztévének azzal indokolta, hogy ez »a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól«, azzal nem az Orbán-kormányt legitimálta, nem saját életművét helyezte zárójelbe és még csak nem is azt bizonyította, hogy Magyarország normális hely, hanem azt, hogy vannak még olyanok, akikben él a vágy arra, hogy Magyarország egyszer normális hely lesz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mantelman
2014. augusztus 23. 08:59
" volt egy Nobel díjas magyar zsidó író, volt egy olvashatatlan holokausztregénye, és magas kormánykitüntetést is kapott- ez benne lesz minden életrajzában" *** Jó összefoglaló. Mellesleg lehet jobban járnánk, ha a többi zsidó írástudó is a holokauszttal foglalkozna és nem hazán ügyeivel.
kuwiq
2014. augusztus 23. 07:21
Haha. Egyetlen magyar kormány se teheti meg, hogy nem tüntet ki egy magyar állampolgár Nobel díjast. A kormány tette a dolgát, Kertész Imre is teszi a magáét, még csak nem is mondott rosszat. Az olvasók meg eldöntik, vesznek, olvasnak-e Kertész műveket, vagy nem. Történt, ami történt, nem változtathatunk rajta, se ő, se mi. Nekem eztán se fog tetszeni a sorstalanság, szerintem akármelyik eddigi írása jobb volt, és azt hiszem, ezt ő is tudja, azért volt sokáig sértődött. A "holokausztbohóc" keserű összegzése mindennek. Erre a sok baromságra senki se fog emlékezni, csak hogy volt egy Nobel díjas magyar zsidó író, volt egy olvashatatlan holokausztregénye, és magas kormánykitüntetést is kapott- ez benne lesz minden életrajzában. Mit kell ezt túllihegni???
balbako_
2014. augusztus 23. 07:11
"a jobboldali kánonba beemelni Kertészt." Tehát a kormánynak be kéne avatkoznia egy kultúrális folyamatba? Eddig mást mondtak, pont az ellenkezőjét! Ha a mű nem épül be az olvasók könyvtárába akkor fújhatják.
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. augusztus 22. 21:39
Nem tudok érvelni az ellen, hogy igazságos-e haláltáborba küldeni egy a barátja tulajdonát gusztustalanul eltulajdonító és abból évekig élő gazembert, aki irodalom címén rombolja a magyar nyelvet. (Az első művét ki sem akarták adni, annyira minősíthetetlen.) Abban már problémát látok, hogy az ún. haláltáborban a náci orvosok hónapokig gyógyították, és nem sokat érzékelt magából a haláltáborból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!