A Valaki és a senkik

2014. augusztus 11. 13:36

Marx jelenlétének rossz üzenete volt, Marx eltávolításának rossz üzenete van. Nem autonóm egyetembe ültették őt bele. Nem autonóm egyetemi vezetők távolítják el. Autonómia nélkül jó üzenet nincs.

2014. augusztus 11. 13:36
Révész Sándor
NOL

„Ha nem a hatalom előtt meggörnyedt szolgalélek söpörné ki Marxot a Corvinus aulájából, akkor nagyon egyetértenék vele, hogy üljön át ő szépen az egyetem múzeumába. Ha nem Marx igazságának érvényét és a marxizmus győzelmének távlatát hirdetnék azok, akik a Facebookon a legélénkebben tiltakoznak, egyetértenék velük is.

Egy középszerű szobrász a diktatúra sötét, gyilkos korszakában, 1957-ben a munkásőr szobraival párhuzamosan készített egy mogorva, autoriter Marxot, akit 1959-ben egyedüli, megfellebbezhetetlen igazságosztóként beültettek a róla elnevezett egyetem aulájába, hogy ott az antiliberális, antikapitalista közgazdászat, a diktatúra hivatalos világnézetének egyeduralmát hirdesse. Az ő egyedüli, uralkodó jelenléte a Corvinus aulájában merő anakronizmus. Leginkább ahhoz a liberális, nyitott, versenypárti köztársasághoz képest, ami a jelenlegi diktatúraépítő, bezárkózó rezsim életképes alternatívája lehetne.

Csakhogy az emberben fölforr az epe, amikor azok, akiknek öntudatosan ki kellene állniuk egyetemük autonómiája érdekében, akiknek a polgári önérzet ellenálló erejét kellene a hatalmaskodó nyikhajokkal szembeszegezniük, azon mesterkednek, miképp tudnának a kurzusvitézek kedvébe járni, s a bornírt ideológiai támadások elől kitérni. Hogy aztán »good bye Marxszal« hercigeskedjen egy államtitkárnak föltolt üres fejű senki, akinek az életműve ostoba, álszent nyilatkozatokból és szabadságellenes törvényfuserálásból áll, s aki Marxból egy kötőszót sem tudna fölfogni, ha egyáltalán megpróbálná.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. augusztus 12. 09:39
olyan jó, hogy a szépen, már több, mint fél évszázada lejáratott öntudat szót használja a szerző. hadd látszódjék a jogfolytonosság. Marx is ezért fáj neki, nem a cikkbéli blablázás okán.
atila68
2014. augusztus 12. 07:11
Annak a szobornak már régen a szobormúzeumban lett volna a helye.
Ángyán Páván
2014. augusztus 12. 01:37
Egyfelől az anyukája, aki meggyőződésből lett párttag, másfelől az Ilus néni, akit az anyukája és elvtársai kiraboltak, és az Ilus néni nem érzi úgy, hogy egy cigány vele egyenértékű lenne, másfelől szegény pedofilok, akik végre kiélhetik a vágyaikat. Bazd meg a meggyőződéses nénikédet! http://beszelo.c3.hu/blog/revesz-sandor/rasszistanak-lenni-emberi-dolog
csurcsányi
2014. augusztus 11. 22:34
Tudja-e valaki,hogy mi történt azokkal,akik tiltakoztak,hogy 1953-ban felvegye az egyetem Karl Marx nevet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!