A Várkert Bazár lesz az új Millenáris?

2014. augusztus 30. 13:35

A tavaszra elkészült műemléki rekonstrukció minden dicséretet megérdemel, nagyon nagy szükség volt rá, és nagy öröm végre birtokba venni a helyszínt.

2014. augusztus 30. 13:35
Őrfi József
Égigérő

Elszalasztott lehetőségnek tűnik azonban a Várkert Bazár bazárként való hasznosítása. A helyszín képes lenne a vár turistaforgalmát lehozni a partra (miután felmentek a Budavári Siklóval), és az Ybl által tervezett bazársor életében először megtalálhatta volna valódi szerepét. Az egymás melletti boltokban egész évben árulhatták volna a magyar kézműves termékeket, hungarikumokat: olyan vagy még jobb lehetett volna itt a hangulat, mint adventkor a Vörösmarty téren. (Az elmúlt két évben többször írtam erről.)

Az északi és a déli bazársor helyiségeit azonban az átalakítás során sajnos egybenyitották, így a kis boltok helyén két hatalmas terem jött létre. Az egyik oldalon a cukrászda, a másikon egy CBA kap helyet, pedig ezeket az északi és a déli palotákban is el lehetett volna helyezni, viszonylag könnyen, akár utcafronti megközelítéssel.

A tavaszra elkészült műemléki rekonstrukció minden dicséretet megérdemel, nagyon nagy szükség volt rá, és nagy öröm végre birtokba venni a helyszínt. A tervezett hasznosításnak és az ehhez kapcsolódó új létesítményeknek az igazi próbája azonban még csak most kezdődik; kérdés, hogy a Várkert Bazár jelen formájában lehet-e olyan sikeres, mint a saját hangját megtaláló, megnyitása óta népszerű, hiánypótló Millenáris Park. Ezt valószínűleg az idő fogja eldönteni – a műemlék megmenekült, így van időnk kivárni, hogy mire is lesz igazán alkalmas ez a helyszín a város életében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. augusztus 31. 23:26
Ja, és maga a Várkert-bazár pedig eredetileg is egy L'art pour L'art építészeti stílusgyakorlat volt, és mint ilyen, a funkcionalitása teljesen mellékes. Igazából olyan kulturális örökségünk, mint a katalánoknak A Sagrada Familia, azzal a különbséggel, hogy ez nem egy befejezetlen torzó immár.
Autofocus
2014. augusztus 31. 23:23
Nincs miről beszélni. Mindig akad néhány holdkóros védeni a védhetetlent, menteni a menthetetlent. Aki Budapesten járt az elmúlt 4 évben az csak ámul és bámul. Számára nem kérdés hogy ki folytassa.
Felebarát
2014. augusztus 31. 00:18
nem a várossal van a gond, hanem az ott lakókkal... szépen rendezett az a pár park, na induljatok kifelé a városból, ennyire mocskos régen volt... oszt menjetek fel a hegyekbe a közeliekbe, ami még Budapesthez tartozik...egy pár embert ott azonnal itélnék szemét általi halálra... szóval a felszín csodás...néha ássatok kissé alá... amúgy végre felújították...a vár 25 folytatódik tovább, vagy csak erre volt pénz?
csurcsányi
2014. augusztus 30. 22:24
Még csak a híradókban láttam,hogy megnyílt,átadták biztos,hogy még az idén egy hétvégén elmegyek a családommal.Fiatalon nagyon sok koncerten voltam az IFI-parkben,de már akkor romos volt főleg a bazár rész.Turisták százezreit fogja vonzani ez a beruházás, Budapest viszonylatában pár éven behozza a befektetést.A balliberális oldal az ilyenek miatt harcol foggal-körömmel mert látják,hogy a fővárosnak újra van JÖVŐJE .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!