A transzilvanizmus: irrealizmus vagy realizmus

2014. augusztus 12. 11:33

Miért nem támogatja a magyar külpolitika Erdélyben a nemzet felettiséget jelentő transzilvanizmust, az eredménytelenséget jelentő etnocentrikusság helyett?

2014. augusztus 12. 11:33
Gáll Erwin
Polgár Portál

A politikai erők többsége az erdélyi magyar–román szembenállásban érdekelt vagy pedig éppen puszta létük révén szentesítik ezt. Számukra nincsen erdélyi (vagy ha van is, az másodlagos), hanem csak román és csak magyar. Mint szembenálló entitások! A tanügynek és a tömegmédiának köszönhetően az erdélyi polgárok nagy része (magyar és román egyaránt) csak a szembenálló nemzetek létében tudnak gondolkodni és ez tökéletesen megfelel Bukarest érdekeinek a divide et impera ókor óta ismert elve jegyében. Ebben a pillanatban az erdélyi politikai elitek (magyarok és románok egyaránt) számára a regionális identitás másodlagos vagy nemlétező (a pártok kommunikációjában alig vagy egyáltalán nem lelhető fel Erdély fogalma!), amivel azonban egyet érnek és értek el: provinciálisak és kiszolgáltatottak maradnak a központi, bukaresti hatalommal szemben. És az elittel a régió, Erdély is.

Az etnikus szemléletmód csapdájába esett erdélyi magyar elit foglya a budapesti külpolitika is, hiszen a magyar kormány jelenleg ezt a provinciális politikai gyakorlatot kénytelen kiszolgálni. Biztos, hogy a magyar erdélyi külpolitika becsületes és nemes szándékkal történik és az is biztos, hogy az erdélyi magyar eliteknek is általában a legjobbak a szándékai. Azonban a módszer – amit választhattak – rossz. Sajnos a lejáratása – a tömegmédia révén – pillanatok kérdése (és ez számtalanszor beigazolódott). A magyar ellenségkép lobogtatásának konkrét következménye – az erdélyi magyarok és az erdélyi románok közötti egyre szélesedő »árok« – senkinek nem érdeke. Sem az erdélyi magyarságnak, sem az erdélyi románságnak, sem Magyarországnak.

Erdély népeinek létérdeke lenne egy nemzetek feletti, a transzilvanista értékrend mentén politizáló, az erdélyiek érdekeit képviselő Erdélyi Párt létrehozása (ez képviselhetné eredményesen az erdélyi magyarság és erdélyi románság érdekeit). Ez nemcsak egyedülálló szimbólikus tett lenne Erdély történetében, hanem óriási lépés egy új, a bukaresti hatalomtól független, erdélyi politikai elit létrehozása felé. Egy új, etnikumok feletti, erdélyi politikai nemzet létrejötte irányában – a soketnikumú svájci modell alapján.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2014. augusztus 12. 16:17
Ez egy nagyon szép elképzelés, de sajnos a megvalósulásának nincs semmilyen reális alapja. Azért szép elképzelés, mert a kevert nemzetiségű Erdélyre a legigazságosabb megoldás egy önálló állami státusz vagy legalább egy magas autonómiájú tagállami státusz lehetett volna. Ennek azonban soha nem volt érdemi bázisa az érintettek között. Kezdetben ilyen kezdeményezés a Nagy-Románia eufória jegyében az erdélyi román többség számára szóba sem jöhetett volna. Amire pedig az echte erdélyi románok megtapasztalták, hogy ők is rosszabbul jártak, addigra Erdélyt már elözönlötték a máshonnan betelepült románok, akiknek a transzilvánizmus a legjobb esetben nem jelent semmit, de inkább egy ellenszenves gondolatnak számít.
balbako_
2014. augusztus 12. 15:46
A transzilvanizmusban hívő román jó, ha van 10, a szászokat felszámolta a román uralom akkor most miről beszélünk?
Ellensúly
2014. augusztus 12. 13:29
Hogy is alakulhatna ki transzilvanista felfogás, amikor két teljesen eltérő nyelvű, kultúrájú, mentalitású, történelmű nép (plusz még cigányok, örmények, zsidók, svábok, szászok, már ami maradt belőlük) él abban a régióban? A többségi románság mindenek felett álló politikai, kulturális célja – fiataltól idősig, képzetlentől a többdiplomásig – a magyarság eltüntetése. Mit lehet elvárni azoktól, akik az alamizsnaként odalökött szimbolikus jogszabályokat (például a nagy kegyesen megengedik a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló törvényt) sem hajtják végre?
egyetmondok
2014. augusztus 12. 13:19
" Egy új, etnikumok feletti, erdélyi politikai nemzet létrejötte irányában – a soketnikumú svájci modell alapján.” --- micsoda nagyszerű ötlet. Kár,hogy Orbán Viktor és az egész magyar jobboldal a nemzet etnikai alapját félti. S addig,amíg az anyaországban ez így van,addig Erdélyben is reménytelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!