Elegem van a nagy magyar kisvállalkozókból

2014. augusztus 15. 13:32

Magyarságra való hivatkozással visszaélések sora, ügyeskedők, a támogatások lenyúlóinak piaca.

2014. augusztus 15. 13:32
Elegem Van
Elegem van

„A lényegét tekintve egy tőről fakad a termelői piacokon egyre szaporodó visszaélések köre, melyet csak az avatott szeműek vesznek észre. A sokak által kedvelt káptalantóti piacra nagyjából megalakulása óta járunk évente 6-7 alkalommal. A kezdeményezés zseniális, a hangulat nagyszerű. Néhány éve viszont sok »őstermelő« árul olyan szappant, amelyet a Lushban kapni, elszaporodtak a lomisok, és a népi rittyentőben árult gagyi. Helybeli cimborák felvilágosítanak, hogy a »házi füstölésű« sajt valóban házi füstölésen ment keresztül, csak maga a sajt olcsó Lidl termék. Azóta, ha kimegyek is, óvatosságból alig veszek valamit. Megéri tönkretenni ezt a jó kezdeményezést?

A tanyafejlesztési program nagy nyertese a tanyasi élet központja, Budapest ötödik kerülete, a Belváros. A rossz vicc ideológiája a termelői piac fejlesztése volt főként a Hold utcai piacra fókuszálva. Többször inspiciáltam ott önszorgalomból a valóság megismerése érdekében. Katasztrófa. A Hold utcai piac üres, pótcselekvésként péntek délelőtt van kitelepülés a Szabadság térre, ahol a vásárlók csak lézengenek, a megszállási emlékmű elleni tüntetők pedig nem igazán jelentik a magyar kézműves termékek felvevő piacát. Hét közben a piacon olyan ősi kézműves termékeket árulnak mint az aszalt kanadai áfonya. Az »őstermelő« árust elnézve a kanadai áfonyát kitoloncolása előtt hozhatta magával, de hogy személyesen ő aszalta volna, erősen véleményes.

A 2010 előtti világ hol lappangó, hol kifejezett gyűlöletét a magyar termékek iránt utáltam nagyon. Örömmel vettem, hogy változás állt be e téren, és sok jó kezdeményezés támogatást kap. Aztán mi lett belőle? Magyarságra való hivatkozással visszaélések sora, ügyeskedők, a támogatások lenyúlóinak piaca.

Most kérem nincs kire hivatkozni, nincsenek gonosz multik, azok már elmentek vagy csomagolnak, esetleg ők is felülve a magyar áruk támogatásának szelére, változtattak. Most csak egymást csaphatjuk be, és jó magyar szokás szerint meg is tesszük, de ebből nekem borzasztóan elegem van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. augusztus 16. 01:17
mint a bió piac...nagybaniról beszerezve :D arany árért eladva
egy genetikusanalattvaló
2014. augusztus 16. 01:09
Köszönöm a posztot. A teljeset érdemes elolvasni! Hasonlókat tapasztalok én is szűkebb környezetemben. Budaörsi piac az elmúlt évben a II. számű szeméttelep (Auchan) körforgalom közelében. Október végén a Szomszédok teleregény zöldégese saszlaként kínál szőlőt, ami valójában se ize se bűze piros szlanka. Aki persze nem ismeri a szőlőfajtákat, az hasraesik a kedves Józsi úr megnyerő modorától és boldogan vásárol finom szőlőt (amíg otthon meg nem kóstolja). Be is fuccsolt a piac! Ez évben a lakótelepi parkolóban, az új termelői piac helyén, az igazi őstermelők száma is nagyon szerény. A sajtosok talán sokan is próbálkoznak. Igazán jót talán csak egy-kettő kínál. A zöldség és gyümölcs felhozatal az iparszerú termelés egy jövedelmezőbb értékesítési csatornájaként működik csak. A piac talán egyetlen említésre érdemes árűsa a Kiskúnsági Nemzeti Park szürkemarha állományából készített szalámit, sonkát árúsító vállalkozás. Bár, náluk is hullámzó a minőség.
Leszart Rittberger
2014. augusztus 15. 21:15
Én ezt a posztot egészben olvastam néhány napja ! Egy kis balatoni magyarvállalkozózással indít, mert 700 ft sok egy fogkeféért aztán a tejes vállalkozó volt köcsögmagyar, mert terepjárója van neki stb... Ez netto marhaság így ! Kiragadott példák, egy-egy vélt vagy valós sérelem miatt egy egész nemzet lesemmirekellőzése azért erős-bár megszokhattuk tőlük. Van egy ismerősöm-töténetesen osztrák-vagy vmi olyasmi-megveszi az osztrák hiperben a disznóhúst, feldolgozza otthon és eladja a termelői piacon magyar mangalica kolbászként.A szemét osztrákvállalkozók, mi ? Elegem van ! Ott lehet, hogy kiröhögnének, te köcsög.
Pinter68
2014. augusztus 15. 15:54
Egyetértek. Én azért tartózkodom a "magyar" kézműves termékektől, mert tisztelet a kivételnek, semmilyen garanciát nem látok az ellenőrzött, megbízható minőségre. A Vidékfejlesztési minisztériumnak ahelyett, hogy hungaricum törvényt gyártana és minden szart kinevez hungaricummá (lsd akác), inkább egy szigorú ellenőrzési és minősítési rendszert kellett volna kidolgoznia. Hogy a vásárló nyugodt lehessen, amit ő kézműves termékként megvesz, nem valami bizonytalan eredetű kisipari gagyi, csak a boltihoz képest 2x-es áron. Az őstermelői rendszer meg egy kész röhej. 10 millió forintig adómentesek, miközben narancsot meg ilyeneket árulnak télen. Gondolom a bivajbasznádi narancsültetvényén termesztette. És sajnos, ez a káosz leginkább azoknak a becsületes termelőknek árt, akik tényleg jó minőséget gyártanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!