Nyílt levél Marx szobráról

2014. augusztus 13. 16:55

Karl Marx szobra az egyetem emlékezetének, közös identitásának része. Marx évtizedeken keresztül – korábban névadóként, majd történeti jelként – jelen volt az egyetem életében, az egyetemi polgárok közös kultúrájának részévé vált.

2014. augusztus 13. 16:55
Braun Róbert
hvg.hu

Az egyetemi autonómia fogalma azt jelenti, hogy az egyetemi közösség biztosította az egyházi és világi hatalmasságok gyámkodásától mentes szellemi szabadságot polgárai számára. A Weszely által hivatkozott „studium generale” olyan, a tizenharmadik század végén, tizennegyedik század elején kikristályosodó elv és gyakorlat, mely megvédte az egyetem polgárait attól, hogy a szellem szabadságát, az egyetemi élet szervezésére, a tudománnyal való foglalatosság szabályaira, tartalmára, a közös identitás alakítására vonatkozó autonóm döntések lehetőségét politikai okokból befolyásolják vagy korlátozzák az egyetemi életen kívüli hatalmasságok. Az egyetemi autonómia nem csupán az oktatási és tudományos teljesítmény számára elengedhetetlen. A szellem autonómiája a felelős gondolkodás alapja, annak a polgári ethosnak az egyik legalapvetőbb jellemzője, melynek oktatása egy egyetem elsődleges föladata. Kiművelt emberfőket nem lehet képezni anélkül, hogy egyszersmind felelős és autonóm gondolkodásra ne tanítanánk őket. Amennyiben feladjuk autonómiánkat és eltűrjük, hogy – akárcsak egy szobor ürügyén – a hatalom emberei beleszóljanak egyetemi életünk szervezésébe, annak a lehetőségét adjuk föl, hogy szabadon gondolkodni tudó, helyes morális döntéseket hozni képes autonóm polgárokat neveljünk. Amennyiben elfogadjuk a hatalom beavatkozását közös emlékezetünk alakításába, aligha marad morális alapunk diákjaink előtt hivatkozni arra, hogy más – tudományos, oktatási – kérdésekben tilos elfogadnunk a hatalom útmutatásait.

Ezzel olyan példát mutatunk diákjaink számára, melynek drámai hatásai felbecsülhetetlenek. Ha nemzetünk egyetemvégzett tagjai nem képesek önálló véleményalkotásra és autonóm döntések meghozatalára, aligha leszünk közösségként képesek arra, hogy a – kívülről vagy belülről – a nemzet pusztulásához vezető döntésekkel való szembeszegülés érdekében a közösség bölcsességére támaszkodjunk. Ez gyengíti a demokráciát és a demokrácia intézményeibe vetett hitet, pusztítja a közösséget, a mostaninál is reménytelenebb helyzetbe hozza a közösség tagjait.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. augusztus 19. 00:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységére vonatkozó hamis állításai nyomán a jegybank büntetőeljárás megindítását kezdeményezi Braun Róbert ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt – olvasható a MNB által jegyzett közleményben.
OberEnnsinnen
2014. augusztus 14. 14:49
„Az egyetemi autonómia fogalma azt jelenti, hogy az egyetemi közösség biztosította az egyházi és világi hatalmasságok gyámkodásától mentes szellemi szabadságot polgárai számára." Ennek szellemében helyezték el a Marx-szobrot is, az egyetemi autonómia jegyében. Mint a pálcikákat, mint amely hitelesen kifejezi a Magyar Nemzeti Bank küldetését, filozófiáját, narratíváját. Úgymint: a pálcika jelentése: Magyar Nemzeti és Bank. Te a diákjaidat is ugyanolyan hülyének nézed, Braun, mint a felnőtt polgárokat?
Autofocus
2014. augusztus 14. 13:16
Szerintem az egyetemi szubkultúra humorfaktorához történt hozzájárulása nem azonos súlyú mint a kommunista ideológia nevében megölt és megnyomorított milliók emléke.
S0ma
2014. augusztus 14. 12:09
A kiművelt emberfő autonómiája nem függ egy szobortól. Marx életművét még a marxisták közül is sokan csak szólam szinten tanulmányozták. Braun is szólamokat pufogtat! Az egyetem autonómiája már régen odaveszett. Mondjuk én sem szerettem szocipolgazdot tanulni, de kellett, mondjam azt, hogy muszáj volt? A saját gondolkodásom autonómiáját pedig még mindig nem a hatalomvágy és a politikai mocsok irányítja, Braun úr, hanem azok a valóságos események, amelyeket elkötelezett, magukat minden mocsoktól távol tartó, az emberi tartásukra hagyatkozó tanárok, professzorok segítettek olyan irányba fejleszteni, hogy semmilyen pénzért nem adom el magamat, Braun úr! mondjam azt, hogy melyik egyetem az, amelyik a hallgatót autonómiára neveli, ha egy ilyen fontos intézményben Ön is taníthat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!