Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Megbékélt

2014. augusztus 22. 07:07

Kertész Imre azt nyilatkozta, a Szent István-rendet a megbékélés reményében veszi át. És ettől kezdve a kitüntetés már valóban ezt a reményt szimbolizálja.

2014. augusztus 22. 07:07
A szerk.
NOL

Kertész azonban ismét bölcsebbnek bizonyult mindannyiunknál, mert ezeket a kérdéseket fel sem tette magának. Nem az foglalkoztatta, miért jutott eszébe Orbán Viktornak, hanem az, mivé teheti ő a kitüntetés alkalmát. És azzal, hogy tudatta, számára a megbékélés esélyét jelenti az átvétel, rögtön valódi kéznyújtó gesztussá is változtatta a rend odaítélését is.

Hála neki, mindegy is már, hogy akik adták, minek szánták volna. Érdemes ismét tanulnunk Kertésztől, és azt gondolnunk, már eredetileg is mindenki éppen így akarta, az összes ennek ellentmondó kormányzati lépés puszta figyelmetlenség volt. Hátha kitüntetői is megértették Kertész Imre fontos mondatát. Neki volt igaza megint. Legyen úgy, ahogyan ő szeretné.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. augusztus 22. 15:38
Megbékélt az írófejedelem. :D Aki lenyúlta egy igazi író darabját...
briganti
2014. augusztus 22. 14:54
bla-bla-bla.....
Box Hill
2014. augusztus 22. 14:24
Die Zeit: Az utóbbi két évtizedben úgy tűnt fel, mint a német emlékezéskultúra hőse, ünnepségek népszerű szónoka, ünnepelt Auschwitz-túlélő. Most pedig azt tudja meg a világ a naplójából: egész idő alatt „holokauszt-bohócnak” érezte magát. Kertész: Errefelé tartunk. Zeit: Úgy érzi, hogy az emlékezés Németországban valamiféle holokauszt-biznisz irányába ment el egy kicsit? Kertész: Nem kicsit, teljesen. Zeit: A meggyilkolt zsidók berlini holokauszt-emlékműve turisták piknikező helyévé vált. Kertész: Igen. Ez nagyon kellemetlen. Egyszer meghívtak Buchenwaldba, ahol rabruhában bicegő embereket láttam. Ízléstelen volt. Zeit: És Ön a része ennek az emlékezés-biznisznek? Kertész: Azt tesznek az emberekkel, amit akarnak. (Népszabadság, 2013. szeptember 14. Iris Radisch (Die Zeit), fordítás: Valaczkay Gabriella) Az igazi kérdés persze az, hogy Kertész megbékélt-e azokkal, akik "holokauszt bohócot" csináltak belőle, illetve azokkal, akik "azt tesznek az emberekkel, amit akarnak"?
Szorgos Lajhár
2014. augusztus 22. 13:51
A Népszabadság a maga szempontjából van olyan intelligens, hogy Heller nyanya minapi felszólítása nélkül sem ment neki Kertésznek, amiért az át merészelte venni a díjat A PATÁS ÖERDÖGTŐL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!