Orbán-beszéd: semmi sem úgy van

2014. július 28. 10:54

Orbán beszéde hivatalos állásponttá tette a rendszerváltás eszméinek, a liberális demokráciának a megtagadását. Állításával szemben a liberális demokráciának nincsen sikeres alternatívája a fejlett társadalmakban.

2014. július 28. 10:54
Tallián Miklós
Kapitalizmus blog

Miután mindenki kiháborogta magát az idei tusványosi beszéden, érdemes lenne belenézni, pontosan milyen viszonyban is vannak a valósággal Orbán Viktor állításai. A válasz röviden: semmilyenben. A legtöbbször hamisak, néha meg értelmezhetetlenek. Mindegy. (...)

Miből áll ez össze?

A nemzetállam abszolút 19. századi felfogása: állam, nemzet, kulturális és gazdasági közösség mind ugyanaz. Következésképp Orbán képtelen elképzelni, hogy ezek ma már sokkal inkább elkülönült fogalmak, a gazdaság például bőven nem nemzetállami keretek között mozog, hanem jóval nagyobb léptékben. (Ez persze az adóztatási fetisisztáknak fáj, de hát az legyen az ő bajuk.) A másik irányban meg az sem fér a fejébe, hogy a nemzeten belül bizony sok-sok szubkultúra megfér.

Az intézményes, liberális demokrácia totális meg nem értése. Ne legyünk igazságtalanok, ez nemcsak Orbánra jellemző, hanem a teljes politikai elitre. A liberális modell lényege az intézményes képviseleti rendszer. Vagyis hogy a nép választ, de egyik hatalmi ág sem jogosult korlátlanul intézkedni, és vannak dolgok, amiket a nép sem tehet meg. A rosszul teljesítő kormány a választáson visszahívható, ellenben a rendszer alapelvei és alapintézményei csak kellően lassan változhatnak. Egy klasszikus liberális párt szerint ennyi nagyjából elég is. A nyugati nagyobb pártok ezt az alapelvet nem tagadják, tehát ez körülbelül a közös minimum. Ehhez a kereszténydemokrata pártok inkább az erkölcsi, nemzeti kulturális oldalról tesznek hozzá, míg a szociális pártok az egyenlőség aktív megvalósítása mellett vannak, hogy ez utóbbi miért teng túl minden fejlett államban, az messzebbre vezet. Ne felejtsük, hogy ez nem teljesen így volt 2010 előtt sem Magyarországon, hanem meglehetősen torz módon mindössze két fék volt a rendszerbe építve: a minden politikai döntést felülbírálni jogosult Alkotmánybíróság, és a kétharmados törvények, vagyis lényegében egy választáson megszerezhető volt a korlátlan hatalom. Ezt nem Orbán alakította ki.

A munkaalapú államon valószínűleg a torz, kádári keynesizmust érti: mindenki dolgozzon, ám a munka és annak eredménye közt a kapcsolatot nem a piac, hanem a segítő állam teremti meg. Dinnyetermelő vagy? Csinálunk neked piacot hatósági szóval, bár jövőre rád rohad a dinnye. Képzetlen munkanélküli vagy? Áshatsz árkot, bár mindenki látni fogja, hogy az egésznek semmi értelme. Értelmiségi vagy? Csinálunk neked egy korlátozott piacot, ahol az egyébként nevetséges szaktudásoddal király lehetsz. Iparos vagy? Dolgozz a semmire sem jó állami cégekben, de műszak után használhatod maszekban az eszközöket. Stb. Cserébe az állam irányít mindent, az állam mondja meg, mi számít elfogadható profitnak, az állam mondja meg, mit gondoljanak a gyerekeid, és így tovább. Ismerős? Igen. Működött? Nem. Nem működött sem az új gazdasági mechanizmustól 1989-ig, sem 2010 óta. Soroljam a példákat, vagy mindenki tud maga?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2014. július 28. 16:58
Át számoltam! Sok féle, jobbára dühödt balosokat. Egyéb kommentekhez összedrótozott zagyvaságot. Kosztics doktor kimagaslott a többiből, vállalta, hogy egy keveset a rációból átengedett. Az Ovi beszéd nem akármi. Saját maga korábbi énjét is módosította. Mivel hogy a tapasztalat nagy úr, mégis csak a nemzetközösség megmaradása az Ő feladata. Előre is rögzítem, a demokráciát nem dobta el. Ezt csak butus ellen- székiek kaptak rá, mint éjtyúk a takonyra, hátha Brüsszelben összekaparnak egy két piros pontot. Szeretik ott nagyon egy-két hasonló semmirekellő. Az a körben rajzolt atlanti vonal diktatúrával kezdődik és anarchiával végződik és nagyon könnyen össze ér. Közben pedig a demokrácia széles skálája. Nekünk magyaroknak az a neolib. demóval többségében nem szeretjük ,zavaros,súrolja az anarchiát. Nekünk Németh L. és József A írta meg: ....szabadság te szülj nekem rendet. Ez az alap a mi demokráciájának. Valahol a "a magas szintű munkaképes" középosztályok sávjának gondoltuk a beszédet érteni. A többi nemzet közösség pedig úgy, ahogy neki jó. Csak ne fájjon nekünk.
Csigorin
2014. július 28. 13:12
" vannak dolgok, amiket a nép sem tehet meg." na itt nem ertek egyet, a nep igenis azt csinal amit akar. Minden hatalom a neptol ered, ez anepfelseg es a demokracia alapelve, akinek nem tetszik, mehet vissza a feudalizmusba. Ugyanis ha a "nepet korlatozni kell", akkor ugye rogton jon az, hogy kiknek? Mivel akik korlatozhatjak, azok szuksegszeruen mar nem a neptol kapjak a hatalmukat, igy valamifele onjelolt, senki altal nem valasztott gremiumnak lenne a nepenel NAGYOBB hatalma. Ebbol meg kosz, de nem kerunk.
egyetmondok
2014. július 28. 13:11
A liberális demokrácia,magyarul a polgári demokrácia T.Szerző,az európai keresztény/keresztyén gyökerű történelmi nemzetek államhatalmi rendszere,s ha az Európán kívül is létezik,oda mi európaiak vittük. Más kultúrák,nem keresztény/keresztyén vallásokon nyugvó társadalomszervezési folyamatai a liberális demokráciától eltérő állami hatalmakra is lehetőséget engednek,amelyek,mint pl. Szingapúr,vagy pl.Kína (nem mintha azonosak lennének,ám abban azonosak,hogy egyik sem európai liberális demokrácia)éppen úgy képesek a sikeres kapitalista gazdaság alapjait megteremteni és fenntartani,mint az európai modell. Abban tehát szerintem a szerző téved,hogy a fejlett társadalmak okszerűen jutnak,jutnának el az európai liberális demokrácia államhatalmi rendszeréhez.
Apáczai
2014. július 28. 12:56
Semmit nem ért az egészből, csak a a liberálisok fasiszta szövegét ismételheti. A szövegértési és -magyarázási problémákkal küszködőknek a valós hír, ami a valóságban elhangzott, egy tényközlés: A miniszterelnök kijelentette: "a világban versenyfutás van annak az államnak a kitalálásáért, amely leginkább képes egy nemzetet sikeressé tenni. Ma a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, az elemzések “sztárjai” pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország – mondta." Tehát egy szó sem igaz abból amit a károgók gyalázva kritizálnak. Sőt, az ő beteg agyukban született meg ez a vízió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!