Ellenség a kapuknál

2014. július 16. 08:31

A tapasztalat teljes hiánya és a látványos Putyin-barát fordulat miatt leginkább azt lehetne mondani, jelenleg Európa Szijjártó Pétere pályázik a külügyi főképviselői címre.

2014. július 16. 08:31
Tallián Miklós
hvg.hu

Akiről szó van, az Federica Mogherini, aki jó eséllyel indul az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselői címéért, amint azt páran meg is említették, de senki nem járt utána, valójában mit is tett le az asztalra.

Első közelítésben semmit, a »megújulás« jegyében váltotta elődjét, az összes európai intézmény működésében tapasztalt, szabadkereskedelem-párti, Európa-párti emberi jogi ügyvédet, Emma Boninót. És hogy került oda, hogy ő legyen a legesélyesebb a főképviselői címre? Nagyon egyszerűen, az euroszkeptikus barátaink által oly nagyra tartott nemzetállami logika révén: Matteo Renzi kormánya jól teljesített hazai és európai szinten is, tehát meg kell jutalmazni Olaszországot valami magas pozícióval.

Nade miért baj ez Európának és különösen Kelet-Európának? A jelölt totális fogalmatlanságán kívül azért, mert olasz külügyminiszteri beiktatása óta a legfőbb, már-már heti rendszerességű tárgyalópartnerei az oroszok, Lavrov, Putyin és a többiek, mert Olaszország is beállt a Déli Áramlat mögé, és mert az ukrajnai agresszió elítélésétől eljutott odáig, hogy hát, izé, nem is tudom, nem lehetne inkább csendben barátkozni? A tapasztalat teljes hiánya és a látványos Putyin-barát fordulat miatt leginkább azt lehetne mondani, jelenleg Európa Szijjártó Pétere pályázik a külügyi főképviselői címre. Ez pedig egész Európának rossz lesz, de Kelet-Európának és a Baltikumnak tragikus lehet. Gondolom, nem kell magyarázni, miért.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2014. július 16. 11:49
a cikkíró célja az volt, hogy egy cikken belül tudjon egyet -hülye nemzetállamozni: "euroszkeptikus barátaink által oly nagyra tartott nemzetállami logika"... pedig a kiválasztás minden alapján történt csak nem nemzetállami alapon: ott a gender, a szoci lobbi, a déli lobbi, a háttéralkuk miatt ez adja az új jelöltet. -tudjon egyet szíjjártózni, mert pld. az osztrák 27 éves külügyér az eurokonform és menő -és persze Putyin gonosz, hiszen Orbánnal üzletel (meg Merkellel, meg a franciákkal, de ezt most nem említjük a cikkben) Miklós, ha nem tetszik a jelölt reklamálj a baloldali genderpárti lobbinál, esetleg a háttéralku-nagyherceg Junckernél
tango47
2014. július 16. 10:53
"fogalmatlanságán" Ilyen magyar kifejezés NINCS!
Türelem
2014. július 16. 10:03
Kiegészítésként még csak annyit, hogy Merkel és Hollande eredendően igent mondott Róma jelölési jogára, ez benne van a nagy paktumban. A szocikat, a baloldalt illeti ez a pozíció. Renzit meglepte a kelet-európaiak kompakt ellenállása, a döntés ma este Brüsszelben, a vacsora keretében fog eldőlni. Bonino egy ultraradikális politikus, teljesen alkalmatlan volt az olasz külügyminiszteri posztra. Igen, persze nem jobboldali, hanem liberális oldalon. Csak ezért siratják őt a liberálisok. Renzi tartalékként kezeli D'Alema és Enrico Letta - korábbi kormányfő - jelölését is.
Vadjoe
2014. július 16. 09:56
Nem csoda, hogy az itthoni baloldal ilyen szarul áll, amikor ennyire rosszul válasszák meg a politikai témáikat. Paks óta rápörögtek erre az agyatlan orosz-ellenességre (Orbánék meg a nyugat-ellenességre, szóval egyik kutya, másik eb), aztán meg nem tudnak mit kezdeni azzal, amikor kiderül, hogy mások is üzletelnek az oroszokkal, csak az ilyen clickbait címekre futja, hogy "Ellenség a kapuknál", többre nem nagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!