Megfeleléskényszer mint politikai vezérelv

2014. július 12. 11:43

Térségünkben a politikusok egy részének legfőbb szellemi mozgatórugója a megfeleléskényszer. Fölfelé alázatos, lefelé gyalázatos.

2014. július 12. 11:43
Kovács G. Tibor
Gondola

Térségünkben a politikusok egy részének legfőbb szellemi mozgatórugója a megfeleléskényszer. Pozícióba kerülésének vezérelve már eleve a megfelelés, így a hatalomba jutva már reflexszerűen működik benne.

Fölfelé alázatos, lefelé gyalázatos.

A pozíció felé törekedve lázasan azt keresi, minek kell megfelelni. Hogy kinek kell megfelelni, az is fontos, de szinte csak másodlagos. Fontosabb: melyek azok a divatos vélemények, izmusok, folyamatok, mozgásirányok, amelyekbe be kell illeszkednie.

Mi a fősodor.

A politikai megfeleléskényszernek – mint belső mozgatórugónak – beláthatatlanul nagy múltja van. Téveszmék iránt rajongott sok bőszült irányító a pártállam évtizedeiben, harsányan dicsőítve a nagy felszabadítót.

Azonosultak a vezérrel és a vezérelvvel is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. július 13. 22:39
Igaz, de úgy is mondják, hogy biciklista: Felfelé nyal, lefelé tapos.
Antigoné
2014. július 12. 15:59
Ezt a rendszert nnem most találták fel, már az ókori demokráciákban is fő irányelv volt a helyezkedés. Akkoriban a "vox populi" volt a szent, de hogy mit mond a nép - amihez igazodtak szavakban legalább - azt a mindenkori politikai elit határozta meg.
kukagyerek
2014. július 12. 15:06
A megfelelési kényszer most is működik, ezerrel. Ezeket hívják lakájoknak, egyszerűbben fogalmazva: seggnyalóknak.
Box Hill
2014. július 12. 13:35
"Megfeleléskényszer mint politikai vezérelv" Ez abban a pillanatban így lett eldöntve, amikor a "rendszerváltók" elhatározták, hogy az egyéni képviselők száma sokkal kevesebb legyen a parlamentben, mint a pártvezetőségtől függő listások. Az egyéni képviselők ugyanis csak a választópolgároktól függnek, akiket képviselniük kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!