Brit védelmi miniszter: „Nagy-Britanniának EU-szkeptikus kormánya van”

2014. július 16. 17:52

Az átalakított brit kormány új védelmi minisztere, Michael Fallon szerint a kormány EU-szkeptikus, csakúgy, mint az egész ország. A koalíciós kormány liberális tagjai nem értenek egyet Fallonnal, szerintük a konzervatívok önmagukkal vitatkoznak Európáról.

2014. július 16. 17:52

Nagy-Britanniában EU-szkeptikus kormány jött létre – mondta szerdán az új brit védelmi miniszter, azonnal koalíciós viszályt szítva kijelentésével. Michael Fallon az előző nap végrehajtott, váratlanul nagyszabású kormányátalakításról a BBC rádiónak és a Sky News brit hírtelevíziónak adott szerdai nyilatkozataiban „egyértelműen EU-szkeptikusnak” nevezte az új összetételű kabinetet. Hozzátette: nem csupán a brit kormány, „de most már az egész ország is EU-szkeptikus”. Fallon szerint „Európa helytelen irányt követ”.

Arra a kérdésre, hogy David Cameron miniszterelnök a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szavazóinak is „üzent-e” a kormányátalakítással a jövő májusi választások közeledtével, a védelmi miniszter kitérően azt mondta: a kormányzó Konzervatív Párt természetesen azt szeretné, ha a választók „az egyetlen olyan pártra szavaznának, amelyik tényleges változásokat tud elérni” az Európai Unióban.

A UKIP egyszerűen kilépne (az EU-ból), de nem ez a megfelelő válasz () a megfelelő válasz az általunk igényelt reformok elérése és a közvélemény megnyerése e reformoknak” – tette hozzá. A májusi európai parlamenti választást Nagy-Britanniában a UKIP nyerte meg, a brit EP-mandátumok egyharmadát begyűjtve. A UKIP elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból, és ezzel együtt az EU-ból érkezők szabad nagy-britanniai bevándorlásának és munkavállalásának felszámolása.

Mindazonáltal Michael Fallon is tett már olyan kijelentést, amelyben megkérdőjelezte a brit EU-tagság jövőjét. Néhány hete azt mondta a BBC-nek, hogy „az egész Konzervatív Párt” Nagy-Britannia EU-kilépése mellett kampányolna a Cameron kormányfő által kilátásba helyezett, három éven belül esedékes népszavazáson, ha addig Londonnak nem sikerül egyezségre jutnia Brüsszellel a brit kormány által igényelt reformokról.

A kormányátalakítás során a brit külügyminisztérium élére is markánsan EU-szkeptikus politikus került Philip Hammond személyében. Hammond, aki Fallon elődje volt a védelmi miniszteri tisztségben és William Hague-et váltotta a külügyminiszteri poszton, nemrégiben, szintén a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: ha nem sikerül érdemben újratárgyalni Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét, akkor a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson ő arra fog voksolni, hogy Nagy-Britannia távozzon az EU-ból.

Michael Fallon új védelmi miniszter szerdai kijelentését az EU-szkeptikussá vált brit kormányról azonnal elítélte a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták két legmagasabb rangú politikusa. Vince Cable, az üzleti ügyek minisztere – Fallon korábbi főnöke – szerdán a BBC-nek kijelentette: ő nem tartozik az EU-szkeptikusok közé, és „jó néhány konzervatív is elfogadja”, hogy a brit kormánynak teljes mértékben el kell köteleznie magát az EU-tagság fenntartása mellett. Cable szerint ha ez az elkötelezettség nincs meg, kétségek támadhatnak a brit gazdaság legfőbb befektetőinek körében.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokraták vezetője szerint „a konzervatívok nem az országgal és nem Európával, hanem egymással beszélgetnek Európáról”, a liberálisok azonban gondoskodnak róla, hogy Nagy-Britannia és a brit kormány szilárdan megmaradjon „az európai politika centrumában”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. július 16. 19:21
Nagy kaland! Magyarországon meg van EU szkeptikus párt. Bár ebben az ügyben a Brittektől, még van mit tanulni. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!