Schiffer szép új szörnyállamáról

2014. július 14. 13:00

Az LMP a modernizáló újbalololdal első képviselője nálunk, ezért különösen érdekes, hogy vajon mit remélhetünk tőle bizonyos kulcskérdésekben.

2014. július 14. 13:00
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Az utóbbi állítás nyilvánvaló -- és az igazságot jelentősen eltorzító -- túlzás. A globalizációkritikára szükség van, de nem lenne szabad összetéveszteni azt a szabad piac bukásáról való fantáziákkal. A hatékony globkrit a szabályozórendszer válságára összpontosít, nem a verseny és az emberi önmegvalósítást legjobban honoráló profitképzés alapjára, a szabad piacra. A szabad piac elméleti modellje nem helyettesíthető az újraelosztás semmilyen elméleti modelljével, ami a hatékonyság alapjait illeti. Amit viszont kétségtelenül el kell érni a szabályozókon keresztül, az a versenyt torzító és korrumpáló -- főleg korporatív, állami, és ahol vannak, szakszervezeti -- érdekeknek, illetve ezek összefonódásának a lehetőségek szerinti kiiktatása a rendszerből. A válságot ezek az érdekek és nem a piac okozták. ("Világrend" pedig, ami összeomlott volna, nem is volt. Folyamatos változás van. Ez a rendmánia a radikális tervezőkre jellemző speciális betegség.)

A piac nem egy félelmetes, elejtendő fenevad, hanem az egyes emberek közötti interakciók primér terepe, amelyeknek összessége a globális piac. A kérdés az, hogy a globális piacot maguk alá gyűrik-e az interakciókat korlátozni és manipulálni kívánó érdekek, illetve megengedi-e ezt nekik a szabályzók. Schiffer nem azt állítja, hogy az ő megaállama -- szemben a maival -- jótékony szabályozó tudna lenni, hanem azt, hogy a piac megbukott. Kár. Egy megaállam ugyanis par excellence nem lehet jó szabályozó, tehát érdekelt volna, az övé hogyan, a piac pedig nagyon távol van attól, hogy megbukott volna. Schiffer állama valójában ugyanolyan élősködő lenne, mint Orbáné.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. július 14. 15:56
A piac egy szabályzó a gazdaságban. A neoliberalizmusnál Isten! Természetfeletti, maga az alfa és ómega, a kezdet és a vég. Ez persze egy liberális baromság a piacot is kordában kell tartani, horribile dictu szabályozni kell, mert különben felfalja az államot az emberek közösségét.
hátakkor
2014. július 14. 13:47
5,01%
berzsian56
2014. július 14. 13:30
" A piac nem egy félelmetes, elejtendő fenevad, hanem az egyes emberek közötti interakciók primér terepe". Ez már réges régen nem igaz. A globális tőke nem az emberek közötti kölcsönös érdekeken alpuló szerződések terepe. Itt éppen az emberek millióinak érdekét kapcsolják ki ,és rendelik alá az örök bélpoklosok vágyainak. Max Weber: A protestans etika és a kapitalizmus szellemében még arról írt,egy kézfogás ugyanúgy kötelez,mint a kétszázoldalas szerződések. Ma gátlástalan sztárügyvédek sokmilliókért azon dolgoznak, hogyan lehet bekeríteni a szerencsétlen kiszolgáltatottat, akit kiforgattak mindenéből.
kispufi
2014. július 14. 13:24
ja, most jövök rá, ez a konziságával kérkedő bokrosi értelemben konzervatív ám. akkor hagyhatnánk szóömlenyeit kb. bokrosi gyakorisággal is idézni, annyi bőven elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!