Miért erkölcsi kötelesség a szabad piac erősítése?

2014. július 19. 17:04

Lehet, hogy a szabadság rendje utópia, de a (tökéleteshez közelítő) rabságé, a totalitarizmusoké már realitás.

2014. július 19. 17:04
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Kevés kivétellel mindenki az emberiség erkölcsi alapállapotának tartja a szabadságot, és ennek korlátozása a közvélekedés szerint érveket követel. Tehát a piac erkölcsi értelemben normatív elv, a rá való törekvés (a revolúció) erkölcsi kötelessége mindenkinek.

A gondolkodásunk akkor koherens, ha az intézményeket (tulajdon, állam, család, erkölcsi alapvetések stb.) folyamatosan ugyanennek a normatív elvnek a fényében vizsgáljuk, tehát a piacot (a szabad emberi interakciók értelmében) kritikai és szabályozó elvnek is tekintjük. Nem érv ezzel szemben, hogy ilyen piac sosem létezett, nem érv ezzel szemben, hogy az emberek nem tökéletesen szabad egyedekként jönnek a világra és nőnek fel benne, nem érv ez ellen, hogy mindenki libsi, aki a szabadságról beszél. Ez az elv ugyanis a fentebb már jelzett alapvető intuíción alapul, az előbbiek fényében robusztus normatív elvnek tekintendő, és legalább ezen a szinten kell érvelni vele szemben. A szabadság mint az erőszakos (az elszenvedője által személyesen nem igazolt) beavatkozástól való mentesség világos norma. Ehhez képest az igazságosság, a méltányosság, az egyenlőség mind társadalmi, közösségi értelmezések garmadáját vonják maguk után, az intuícióink, nem beszélve az érveinkről, százfelé oszlanak velük kapcsolatban, és nem-erkölcsi (pl. jóléti, praktikussági, érzelmi) megfontolásokkal keverednek. A tökéletes alávetettség állapota mint a szabad piac ellenpólusa pedig nem csak azért értelmezhetetlen normaként, mert minden intuíciónk, sőt naturális ösztönünk is ellene szól, hanem mert – szemben a szabadság állapotával – elképzelhetetlen.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ynwa
2014. július 22. 21:02
fércmunka a szabad piac mint közgazdasági fogalom köszöni szépen de nem tart igényt a szabadság létezési fundamentumként való összemosására a szabad piac struktúráinak gyengítése nem pusztán az Orbán-kormány épp most zajló terror akciója...(pl szakszervezetek? gazdasági érdekvédelmi szervezetek? ) A gondolkodásunk akkor koherens, ha a szabad piacon megjelenő erőszakot nem csak az állami beavatkozás esetében citáljuk, hanem a multik diktátum-szerű szerződéskötési gyakorlatát is annak tekintjük. A szabad piac megkerülhetetlen része az állam, mint a legnagyobb piaci résztvevő. Az újraelosztás gigantikus méretét véve pedig megérkeztünk a lényeghez: nem az állami erőszak a fő bűn, hanem az állam nagysága.
Ángyán Páván
2014. július 20. 23:45
Shylock piacért kiált.
Mich
2014. július 20. 15:13
Bolond Beléndek...
luga
2014. július 19. 21:55
Erkölcsi nulláknak szabad piac. Lehetőleg 0, vagy közeli ráfordítás, 1000 % haszon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!