Az EP-választás kontinentális tanulságai

2014. június 11. 17:49

Láthatóan nem találja magát a baloldal évek óta, sehol sem Európában.

2014. június 11. 17:49
Penge Borissz
Spiler.info

„Ha követtük az elmúlt évek Magyarországot érintő külföldi támadásait vagy az Európai Parlament egyes vitáit, akkor láthattuk, hogy a baloldal nem csak itthon szakadt el a valóságtól. Ha rosszmájú akarnék lenni sikeres nagyvárosi szereplésük nyomán, akkor azt mondanám, hogy nem csak itthon jellemző rájuk, hogy nem dugják ki az orrukat a körúton túlra… 


Láthatóan nem találja magát a baloldal évek óta, sehol sem Európában. Válság idején különösen fontos, hogy az emberek életszagú megoldásokat lássanak, amely révén elhiszi, hogy a politika tesz érte valamit. Ez a kézzel fogható cselekvés azonban hiányzik ma a baloldalon, akiktől – mivel a kisemberek képviseletét tűzik zászlajukra – leginkább elvárható lenne. Hiába a szofisztikált reformok, ha azok nem keltik a választókban a cselekvés értékét. Pláne, ha be sem válnak. Nem véletlen gabalyodott bele Hollande is olyan látszatintézkedésekbe, mint mondjuk a melegházasság. 

És erre válaszul jönnek a radikálisok, akik a társadalmat feszítő kérdésekre válaszokat adnak. Ilyen vagy olyan válaszokat, aligha jókat, de cserébe határozottak és egyértelműek. Amit itthon megcsinált a Jobbik kispályán, az folyik egy sor európai országban is. És ennek a levét a legtöbb helyen a szocdemek isszák meg. Közben meg jönnek fel a Sziriza- meg Öt Csillag-féle komcsik és a Le Pen- meg Wilders-féle radikáljobbosok, mint a menzai kaja.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Radikalis
2014. június 11. 20:48
Mitől bal a bal ? A multiérdekek tényleg baloldalt találhatók?
balint60
2014. június 11. 19:27
Felteszem a szerző a klasszikus értelemben vett politikai oldalakra gondol, amit a Néppárt és a Szocialisták két nagy pártcsaládja jelenít meg. Nos, a Néppárt 29,43%-os, a szocik 25,43%-os eredményt értek el, amin belül a néppártiak támogatottsága csökkent, a szociképedig növekedett 2009-es eredményekhez képest. Miután a két nagy pártcsalád közötti EU-val kapcsolatos értékek és elképzelések tekintetében nincs óriási különbség (aki látta a listavezetők vitáját, megerősítheti ezt), a valódi ellentét a minden tekintetben megerősödött EU-szkeptikusok és ellenesek jelentik. Az általuk felvetett és számos jogos kritika kezelése ugyancsak közös feladata lesz a két nagy pártcsaládnak. Úgy vélem, EZ lesz a meghatározó a következő esztendőkben és az EU sikeres stabilizációját követően élesedik ki a politikai verseny közöttük.
balbako_
2014. június 11. 19:16
Mást mondanak és mást csinálnak. Ebbe csak bukni lehet.
kaktuszvirág
2014. június 11. 18:30
A baloldal még nem jött rá,hogy aki kurvának megy az nem marad szűz,hiába is hirdeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!